Gazprom acuză Ucraina că ar reține jumătate din livrările de gaze destinate R. Moldova

22 noiembrie 2022, 14:26 Economie 177
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Compania Gazprom acuză Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova. Într-un comunicat, concernul rus anunță că începând cu 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va reduce aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.

Într-un comunicat de presă, Gazprom susține că a fixat în Ucraina o reducere a gazelor rusești destinate furnizării consumatorilor din Republica Moldova în baza contractului cu compania „Moldovagaz”.

„Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudja pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova.

Pe 21 noiembrie „Moldovagaz” în conformitate cu contractul plătit către „Gazprom” o parte livrările pentru luna noiembrie. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat, pentru care s-a încălcat termenul de plata pentru livrările curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul total acumulat pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz.

În cazul în care se va menține dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni, pe 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va începe reducerea aprovizionării cu gaz către GIS Sudja pentru tranzitul prin Ucraina în cuantumul sublivrării zilnice”, se arată în comunicatul concernului rus.

Reprezentanții companiei rusești au precizat că din 22 noiembrie, Gazprom furnizează gaz rusesc către GIS Sudja pentru tranzit prin Ucraina în valoare de 42,9 milioane de metri cubi pe zi.

Atât reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), cât și șeful S.A. Moldovagaz, Vadim Ceban, au transmis că analizează mesajul Gazprom și vor veni cu explicații pe parcursul zilei.

Mai devreme, secretarul de stat al MIDR, Constantin Borosan, a declarat că începând de la 1 decembrie, SAP „Gazprom” va reduce livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media