În discursul său, Kishida a calificat invazia Rusiei în Ucraina ca un factor ce destabilizează fundamentele ordinii mondiale şi a subliniat că ar trebui să prevaleze statul de drept, nu coerciţia prin forţă,
Națiunile Unite obișnuiau să joace un rol central în menținerea păcii mondiale, dar „fundamentul ordinii internaționale este zdruncinat violent chiar acum”, a spus Kishida. Invazia Ucrainei de către Rusia calcă în picioare filosofia și principiile Cartei ONU și ideea că toate națiunile ar trebui să respecte statul de drept, a mai spus el.
Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și a respins criticile la adresa acțiunilor sale în Ucraina.
„Trebuie să ne confruntăm cu realitatea că integritatea Națiunilor Unite este în pericol din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, care este membru al Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Kishida. Despre reforme se discută de aproape 30 de ani, a spus el. „Avem nevoie de acțiuni pentru reforme, nu doar de discuții.”
Japonia a încercat demult să reformeze Consiliul de Securitate al ONU, spunând că a fost conceput de învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial și nu reflectă realitatea societății internaționale. Japonia a promovat un plan de reformă cu Germania, India și Brazilia ca Grupul celor Patru din 2004. Realizarea schimbărilor, totuși, ar necesita o modificare greu de realizată a Cartei ONU, subliniază sursa citată.
Fumio Kishida a mai adăugat că Japonia se angajează să ofere mai mult sprijin Națiunilor Unite pentru a o ajuta să joace un rol mai important în menținerea păcii și securității globale.
Japonia urmează să fie unul dintre membrii nepermanenți ai Consiliului de Securitate începând din ianuarie. Kishida a promis că Japonia va „asculta cu sinceritate vocile mici, nu doar vocile mari, pentru a întări statul de drept în societatea internațională”.
În plus, el a acuzat Rusia că ameninţă cu utilizarea armei nucleare, ceea ce consideră drept „absolut inacceptabil”. „Trebuie să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că Nagasaki rămâne ultimul loc care a suferit un bombardament atomic”, a subliniat premierul nipon.
Originar din Hiroshima, primul oraș care a fost atacat de o armă atomică, Kishida spus că este hotărât să creeze o lume fără arme nucleare. El și-a exprimat dezamăgirea față de eșecul negociatorilor de luna trecută de a ajunge la un acord asupra Tratatului de neproliferare nucleară al ONU – considerat piatra de temelie a dezarmării nucleare – din cauza respingerii Rusiei.
Prim-ministrul Japoniei a spus că nu și-a pierdut speranța și că este deschis să poarte discuții fără condiții prealabile cu liderul nord-coreean Kim Jong Un cu privire la ambițiile acestei țări în materie de arme nucleare, precum și la răpirea cetățenilor japonezi în nord.
