Un deputat cere autorităților despăgubirea agricultorilor afectați de ploi și grindină. Ministerul Agriculturii: Vom cere bani din rezerva de stat

10 iunie 2021, 11:48 Agricultură 118
Teren agricol, afectat de ploi.  Sursa: IGSU

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a criticat autoritățile pentru că ar ignora agricultorii, a căror culturi au fost distruse în urma ploilor abundente și a grindinei din ultima perioadă, și cere despăgubiri pentru aceștia. În acest context, deputatul a anunțat că a expediat o interpelare Guvernului, prin care a solicitat să intervină cu soluții pentru agricultori în termen de cinci zile. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii (MADRM) susțin că responsabilii din teritoriu evaluează pagubele, iar Ministerul va solicita în curând Guvernului să aloce despăgubiri din rezerva de stat.

„Noi avem în ultima lună de zile, un șir de calamități naturale, de ploi abundente și grindină. Au avut de suferit un șir de raioane și un șir de gospodării, dar cu părere de rău, toți tac, nimeni nu intervine. Cei care apărau agricultorii cred că au obținut acele dividende politice și acum tac. Președinția tace, Guvernul tace”, a declarat radu Mudreac joi, 10 iunie, în cadrul unui briefing de presă.

Parlamentarul spune că oamenii telefonează zilnic la comisie și întrabă de ce nimeni nu intervine cu ajutor, în timp ce instituțiile responsabile tac.

„Începând cu 28 aprilie, Telenești, Drochia, Rîșcani, zilele trecute, Florești, raionul Ialoveni distruse livezi, Căușeni - culturi agricole, zeci și zeci de hectare. Până la urmă, în această perioadă au fost distruse mai mult de 70% din culturi, pe o suprafață de 2800-3000 de hectare. Nicio instituție nu a prezentat, timp de o lună și jumătate, care sunt pagubele, iar Guvernul nu a prezentat o viziune despre despăgubirile pentru acești agricultori. Se pune întrebarea - care este motivul să nu pleci în teritoriu, care este motivul să nu faci evaluările, care este motivul să nu vii cu suport pentru agricultori”, a spus Mudreac.

Deputatul a anunțat că a depus personal o interpelare către prim-ministrului Ciocoi, prin care a solicitat, în termen de cinci zile, să intervină în situația dată.

„Dacă nu cunosc situația, vin cu o anexă, cu acele suprafețe și acele localități care au suferit și cu ce culturi au suferit. Dacă nu cunosc cum se face asta financiar, le solicit să intervină cu suport financiar din fondul de rezervă, unde azi sunt 28 de milioane. Cetățenii, persoane fizice și juridice, au pierdut tot la ce au tras nădejde, mai ales după 2020, an secetos de tot, și au contat că vor avea produse și venituri de pe terenurile lor, dar au rămas cu nimic. Guvernul și președinția trebuie să meargă în teritoriu să vorbească cu cetățenii, să compenseze aceste pagube. ”, a adăugat deputatul PSRM.

Solicitată de Replica Media pentru a comenta declarațiile deputatului Radu Mudreac, purtătoarea de cuvânt a MADRM, Ecaterina Staci, a declarat că Ministerul Agriculturii va solicita Guvernului să aloce bani din rezerva de stat pentru a despăgubi agricutorii afectați de grindină și ploi.

„În teritorii lucrează comisiile situații excepționale. Împreună cu direcția agricultură din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, au evaluat starea culturilor agricole și situația în fiecare localitate. Aceste informații se acumulează și urmează a fi transmisă Comisiei pentru situații Excepționale. Ulterior, ministerul va solicita guvernului să fie alocate din rezerva de stat surse pentru a acoperi daunele”, a precizat Ecaterina Staci.

Premierul Aureliu Ciocoi nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție privind declarațiile lui Radu Mudreaș și situația în agricultură.

În urma ploilor din ultima perioadă, în mai multe localități din Republica Moldova au fost înregistrate prejudicii. Conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, mai multe localități din raioanele Ungheni și Soroca au fost afectate.

În satul Pârlița, raionul Ungheni, precipitațiile au afectat 92 ha de floarea soarelui și 299 ha de porumb, iar în localitatea Todirești a aceluiași raion ploaia a distrus 21 ha de livezi.

Condițiile meteo nefavorabile au creat prejudicii și în satul Dubna, raionul Soroca, unde ploaia și grindina au afectat 97 ha de livezi.

În același timp, ploile nu contenesc. Meteorologii au emis un nou Cod Galben de furtună și descărcări electrice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media