VIDEO/ Noi detalii despre cele peste 200 kg de heroină, capturată: Traseul încărcăturii, cum a ajuns marfa în Republica Moldova, unde urma să fie exportată și cine este beficiarul final

23 iunie 2021, 09:59 Justiție 195
Transport, luat în chirie pentru a putea fi transportată heroina.  Sursa: captură video/privesc.eu

Cele peste 200 de kg de heroină capturate de autoritățile moldovenești este de proveniență iraniană, care a fost transportată spre Rusia, Ucraina și într-un final Republica Moldova, și care urma să ajungă în UE. Persoanele implicate sunt două persoane de origine turcă și trei moldoveni, principalul figruant fiind un turc. Detaliile au fost oferite de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) astăzi, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă privind investigarea contrabandei cu peste 200 kg de heroină, cu implicarea cetățenilor Turciei și Moldovei.

„Inițial, în această cauză penală au fost reținute 7 persoane, în primele faze ale investigației s-a constatat că două persoane nu sunt implicate în acest caz și au fost eliberate. Cele cinci persoane implicate, doi turci și trei moldoveni au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind învinuiți de contrabandă cu droguri și circuit cu droguri. În Republica Moldova, această activitate este pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. În rezultatul comunicării cu Ucraina, pe parcursul investigației, au fost identificate mijloacele de transport cu care a fost transportată această încărcătură. Figurantul principal importa mărfuri de construcție legal, ulterior în aceste mărfuri era ascunsă heroina. Această încărcătură este de origine și import din Iran, transportată către Rusia prin Ucraina către Republica Moldova și care urma să fie exportată în UE. Figurantul principal este de origine turcă, care a fost ajutat de un alt cetățean turc, aceștia discutând doar în limba turcă”, a declarat șeful PCCOCS, Ion Caracuian.


Potrivit șefului INI, Iurie Stoian, TIR-ul se îndrepta de la Chișinău spre regiunea transnistreană, schimbându-și traseul „atunci când probabil și-au dat seama că ar fi fost urmăriți de autoritățile de investigație.”

Șeful PCCOCS a subliniat că autoritățile de urmărire penală investighează și legăturile din UE și cine neapărat este beneficiarul final al acestei încărcături.

În faza finală, au fost implicați cei trei moldoveni, au oferit locul depozitării, transportul, etc. Depozitele au fost schimbate de câteva ori, iar preponderent erau două camioane.

În total, au fost 1.092 de brichete, care ar avea peste 230 kg. Cetățenii turci au între 55-60 de ani. Moldovenii implicați au o vârstă între 35-45 ani. În prezent, încărcătura se află la expertiză, unde este păzită. În faza finală, aceasta va fi supusă distrugerii, cu imagini foto/video, deseori, supuse arderii.

Acțiunea a avut loc cu suportul organelor vamale din Ucraina, fiind o acțiune comună a INI, PCCOCS și Serviciul Vamal.

Poliția Republicii Moldova a anunțat sâmbătă, 19 iunie 2021, despre capturarea unui lot de heroină, depistat pe teritoriul țării. Oamenii legii vorbesc despre cea mai mare cantitate depistată până acum pe teritoriul Republicii Moldova, deținută de o grupare internațională specializată în trafic de droguri.

Oamenii legii nu au numit cantitatea, invocând faptul că ar putea prejudicia ancheta, menționând doar că „gruparea criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere - INI, PCCOCS și Serviciul Vamal”.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă captura de droguri demascată de comun cu ofițerii de la Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul Vamal al Republicii Moldova, a declarat Emil Gaitul, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

Totodată, Gaitur menționează că lotul de droguri capturat nu este deocamdată expertizat, iar investigațiile sunt în fază activă.


Cea mai mare captură de droguri de până acum a fost reţinută la 20 martie 2008, când oamenii legii au depistat circa 200 de kilograme de heroină ascunsă în saci cu fasole.

Valoarea capturii de heroină pe piaţa neagră ajungea la acel moment la aproximativ 10 milioane de euro, ceea ce a făcut „dosarul Heroina” cel mai „scump" din justiţia moldovenească.

Au urmat arestări, anchete peste anchete şi versiuni peste versiuni. Într-un final, dosarul a fost trimis în judecată, iar printre acuzaţi s-au regăsit doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii (13 ani închisoare în penitenciar de tip închis), şi Cerkez Akbulut, tot el, Cernit Murat, Altîg Murat, (8 ani închisoare în penitenciar de tip închis), dar şi câţiva poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat afacerea: Corneliu Savca (14 ani închisoare în penitenciar de tip închis), Ruslan Ţopa, Dumitru Moiseev (3 ani închisoare, cu suspendare) şi Valeriu Ohladciuc, scrie Ziarul de Gardă.

Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din noiembrie 2017, Ruslan Ţopa și Valeriu Ohladciuc au fost achitați.

De asemenea, s-a dispus nimicirea corpurilor delicte, cei 20 de saci cu circa 200 kilograme de heroină. Oficial, nu se cunoaște unde au fost depozitate drogurile.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media