Scriitorul iordanian Jalal Barjas a câștigat Premiul Internațional pentru Ficțiune Arabă pentru romanul „Dafatir al Warrak”

26 mai 2021, 10:30 Carte 34
Scriitorul Jalal Barjas.  Sursa: www.thenationalnews.com

Scriitorul iordanian Jalal Barjas a câştigat cea cel mai important premiu din universul literaturii arabe cu un roman despre un vânzător de ziare care suferă de schizofrenie, scrie DPA.

Autorul a fost recompensat cu Premiul Internațional pentru Ficțiune Arabă (IPAF) pentru lucrarea „Dafatir al Warrak” („Caietele librarului”), a anunțat marți, 25 mai, juriul.

Romanul este caracterizat de „un limbaj bogat, rafinat, precum și de un complot strâns, palpitant”, a subliniat juriul, adăugând că Barjas reușește „să dezbrace măștile de pe fața realității tragice”.

Acţiunea romanului se desfășoară în capitala Iordaniei, Amman, și are drept personaj principal un vânzător de ziare care este forțat să părăsească centrul orașului. Protagonistul se gândește întâi la sinucidere, dar ulterior începe o viață printre cei fără adăpost, preluând rolurile eroilor din cărțile pe care le-a citit. Curând începe să jefuiască băncile și oamenii bogați și să folosească banii pentru a ajuta oamenii săraci.

Romanul este plasat în „vremuri de schimbări fără precedent, corupţie incipientă şi tulburări mocnite” şi „reflectă asupra vieţilor celor care au fost lăsaţi de izbelişte în peisajul unui oraş în expansiune şi alienat”, a spus preşedintele IPAF, Yasir Suleiman.

Premiul în valoare de 50.000 de dolari a fost înființat în 2007 cu scopul de a aduce literatura arabă în atenția internațională.

Fundația care organizează IPAF plătește, de asemenea, pentru o traducere a romanului câștigător în limba engleză.

Ceilalți cinci autori care au ajuns pe lista finală vor primi fiecare câte 10.000 de dolari.

Premiul este finanțat de Autoritatea Culturală pentru Turism și Abu Dhabi și Fundația Booker Prize din Londra.

Omenirea traversează „o criză umanitară”, a spus Barjas într-o intervenţie video din timpul ceremoniei de premiere.

Barjas are o specializare în inginerie aeronautică, dar a scris timp de mai mulţi ani articole pentru publicaţii iordaniene şi a publicat romane, poezii şi nuvele.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media