Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei, în centrul revendicărilor atât de către forțele ruse, cât și de cele ucrainene. Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese

3 iulie 2022, 10:21 Ucraina 74
Ucraina, răzoi.  Sursa: Profimedia Images

Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei se află în centrul revendicărilor atât de către forțele ruse, cât și de cele ucrainene, care spun că dețin controlul. Rușii însă, ar fi aproape să pună mâna pe oraș. Dacă Lysychansk va cădea, întreaga regiune Lugansk – care împreună cu Donețk alcătuiește regiunea estică Donbas – ar putea intra sub controlul Rusiei, marcând o victorie strategică pentru Vladimir Putin.

Ucraina spune că forțele sale rezistă bombardamente rusești intense asupra orașului și insistă că localitatea nu a fost ocupată de ruși, scrie BBC.

Pe de altă parte însă, separatiștii susținuți de ruși spun că au intrat cu succes în oraș și au ajuns în centrul acestuia. Mass-media rusă a arătat videoclipuri cu forțele separatiste sau ruse care ar defila pe străzi.

Surse ruse au postat, de asemenea, pe Twitter un videoclip cu steagul sovietic care ar fi fost plasat în centrul administrativ ruinat al orașului, dar acest lucru nu a fost verificat.


Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa și Agerpres.

„În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka”, a transmis duminică Statul Major general ucrainean.

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse „au făcut o breşă în districtul Lisiceansk”.

Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.

Separatiştii proruşi au anunţat încă de sâmbătă capturarea oraşului Lisiceansk, în timp ce Kievul a afirmat că oraşul de importanţă strategică se află în continuare sub controlul său.

Lisiceansk ar fi ultimul mare oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, după căderea oraşului Severodoneţk.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media