DOC/ R. Moldova va avea patru noi ambasadori în SUA, Regatul Belgiei, Grecia și Austria: Numele candidaților nominalizați

11 mai 2022, 13:11 Politică 271
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).  Sursa: Replica Media

Republica Moldova va avea patru noi ambasadori extraordinari și plenipotențiari în Statele Unite ale Americii, Regatul Belgiei, Republica Elenă și Austria. Candidaturile acestora au fost avizate de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, iar numirile, cel mai probabil, vor avea loc la următoarea ședință de Guvern.

Astfel, ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Belgiei este propus Viorel Cibotaru - politician, fost jurnalist și analist politic din Republica Moldova, care din 18 februarie 2015 până la 30 iulie 2015 a îndeplinit funcția de Ministru al Apărării al Republicii Moldova în Guvernul Streleț, iar în perioada 2016-2018 a fost președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În Republica Elenă, ambasador extraordinar și plenipotențiar ar urma să fie numit Andrei Popov, ex-ambasador al Republicii Moldova în Austria, actualmente ambasador cu misiuni speciale la Ministerul de Externe.

În Republica Austria, ambasador al Republicii Moldova este înaintată candidatura Mihaelei Mocanu. Din octombrie 2019 până în prezent Mihaela Mocanu exercită funcția de Șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în calitate de Secretar I și consilier al Ambasadei Republici Moldova în Republica Federală Germania, dar și în România.

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat candidatura lui Viorel Ursu în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Viorel Ursu are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – „Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra.

În perioada 2003-2014, a ocupat funcția de analist superior în cadrul Institutului de Politici Europene pentru o Societate Deschisă, din Belgia. Are o experiență de peste zece ani în management instituțional și în administrarea programelor internaționale de finanțare și asistență tehnică.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de Natalia Roșca, consultantă principală, Direcţia generală comunicare și relații publice, Direcţia relaţii cu mass-media.


Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media