Conflict diplomatic. Israelul denunță declarațiile lui Lavrov precum că „Hitler avea origini evreiești”: „O declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă”

2 mai 2022, 17:05 Externe 375
Serghei Lavrov.  Sursa: AFP

În timpul unor declarații, încercând să apere afirmațiile privind necesitatea „denazificării” Ucrainei, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”, potrivit Times of Israel. Mai exact, Lavrov a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler „avea rădăcini evreiești”. Declarațiile însă nu au fost trecute cu vederea. Israelul a denunțat declarațiile ministrul rus și a cerut scuze oficiale în acest sens.

Lavrov a declarat duminică faptul că ideea că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a „denazifica” țara, susținând că până și Hitler „avea sânge evreiesc”.

Într-un interviu acordat canalului italian de știri Zona Bianca, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că încearcă să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care Vladimir Zelenskiy, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelenskiy este evreu. Faptul nu anulează elementele naziste din Ucraina. Și Hitler avea sânge evreiesc”, a declarat Lavrov, menționând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

În articolul scris de Times of Israel este menționat că teoriile conspirației conform cărora liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut o anumită ascendență evreiască care ar fi putut motiva antisemitismul său și uciderea a șase milioane de evrei au fost dezmințite în mod repetat de istorici.

Șeful Muzeului Holocaustului Yad Vashem din Israel, Dani Dayan, a condamnat comentariile lui Lavrov, care au avut loc în aceeași săptămână în care Israelul comemorează Holocaustul, calificând cuvintele sale drept „false, iluzorii și periculoase și demne de toată condamnarea”. Yad Vashem și alte grupuri care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului au condamnat anterior afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina trebuie să fie „denazificată”, considerând că „nu se bazează pe fapte, denaturează și banalizează Holocaustul”.

Totodată, prim-ministrul Israelului Naftali Bennett a condamnat declarațiile făcute de Lavrov, solicitând scuze oficiale în acest sens, scrie Reuters.

„Privesc cu cea mai mare severitate declarația ministrului rus de externe. Cuvintele sale sunt neadevărate, iar intențiile sale sunt greșite. Scopul unor astfel de minciuni este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de cele mai îngrozitoare crime din istorie, care au fost comise împotriva lor, și de a-i absolvi astfel de responsabilitate pe dușmanii Israelului. După cum am spus deja, niciun război din zilele noastre nu seamănă cu Holocaustul sau nu este comparabil cu Holocaustul. Folosirea Holocaustului poporului evreu ca instrument politic trebuie să înceteze imediat”, sună comunicatul emis luni de prim ministrul Israelului, Naftali Bennett.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și adjunctul prim-ministrului Bennett, Yair Lapid, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel pentru o întâlnire de clarificare cu directorul general adjunct al ministerului pentru afaceri eurasiatice, scrie Hotnews.

„Remarcile ministrului de externe Lavrov reprezintă atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism.” a spus ministrul Lapid.

Duminică, Lavrov a reamintit că printre obiectivele „operațiunii speciale” pornite de Federația Rusă în Ucraina se numără „protejarea și asigurarea securității populației civile” și îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror amenințări - atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă - legate de arme ofensive și de „nazificare””.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media