Alexandr Slusari solicită Procuraturii Anticorupție să ancheteze licitația pentru procurarea energiei electrice

30 aprilie 2022, 14:31 Societate 1106
Alexandr Slusari.  Sursa: Replica Media

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, solicită Procuraturii Anticorupție să ancheteze licitația pentru procurarea energiei electrice. Potrivit lui Slusari „așa-zisa licitație mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și a generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale”.

„Public solicit ca Procuratura Anticorupție să ancheteze așa zisă licitație pentru procurarea energiei electrice, care mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și a generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale. În primul rând, amintesc tuturor că Termocentrala Cuciurgan nu are alt cumpărător extern la energia electrică produsă, decât malul drept al Nistrului. Dar dacă nu va activa uzina metalurgică din Râbnița, atunci și pe interiorul acestei cvasi-republice cu 5 raioane consumul energiei se reduce cu 40 %.

Cu toate aceste, la finele lunii februarie Termocentrala a început manevre de șantaj, a renunțat de la înțelegerea inițială de prelungire a contractului de livrare a energiei electrice la preț de 53 dolari pentru 1 Mw/h și a început să ceară 76 dolari. Apropo, prețul de cost la aceasta energie este aproximativ 38 dolari. În acea situația, mai ales în contextul geopolitic regional dezastruos, a devenit absolut clar că mecanismul economic pe piața energiei electrice din Moldova nu poate funcționa. Era necesar ca Guvernul Republicii Moldova, având starea excepțională în energetică, să înceapă imediat negocieri politice paralele cu Tiraspolul și cu Ucraina. Importurile și exporturile transnistrene fără taxe depind de Chișinău. Alți cumpărători pentru energia electrică nu sunt. Direct sau prin intermediul partenerilor externi am fi avut timp suficient pentru a discuta cu Guvernul Ucrainei despre un preț rezonabil, mai ales în condițiile când cerere la energia electrică în țara vecină a scăzut brusc din cauza distrugerilor de război și încălzirii timpului. Dar Andrei Spînu nu a avut timp în martie să discute cu Ucraina. Probabil era ocupat cu promovarea companiei oligarhului Mordașov Силовые машины, sancționată pentru activități în Crimeea, anexată de ruși.

În schimb, viceprim-ministru, responsabil în cadrul executivului pentru sectorul energetic, a admis acest dezmăț cu licitație pe două luni, la care s-au înțeles cei din Tiraspol și Vladimir Andronachi cu firma lui și au propus o schemă cu oferta comună, oscilată între 96 și 97 dolari pentru un Mw/h. Adică, aproape dublarea prețului actual pe loc gol. Ca fon «energeticul» lui Plahotniuc a mai atras în aceasta licitație aranjată câteva companii ale prietenilor lui de gen Silvia Radu.

Totul era pregătit. Pe fundalul discursurilor înflăcărate și cinice despre costul independenței, domnul ministru deja vorbea neoficial cu cei din ANRE ca ei se pregătească majorarea tarifului la energia electrică până la 3,5 lei. A fost întocmită deja și nota informativă pentru ședința, preconizată pentru săptămâna viitoare. 70 procente de energia electrică trebuia să fie furnizată de la Cuciurgan, iar 30 procente – de la compania-ofshor Августа, indirect controlată de Andronachi. Planul obscur a fost blocat în ultimul moment, cănd până la ora X – 1 mai practic nu a rămas timp. Andrei Spînu a plecat sau a fost plecat miercuri în concediu. Iar reprezentanții guvernului și președinției au început convulsiv joi noaptea să discute direct cu cei din Tiraspol subiectul energetic, după care și a avut loc acest „BARTER” INEGAL. Energia electrică pe o lună la preț relativ rezonabil în schimbul autorizației de mediu pe durata lunară pentru uzina metalurgică din Râbnița. Adică temporar Guvernul nostru a permis uzinei din Transnistria poluarea mediului. S-a primit foarte urât. Adică pentru două luni Cuciurgan a venit cu oferta de 96,5 dolari pentru Mw/h, iar pe o lună a acceptat 59,5 dolari. Totodată, Moldova la 1 iunie din nou poate să se confrunte cu incertitudinea energetică. În același timp, uzina, în baza acestei autorizației provizorie, care reprezintă o aberație totală sub aspectul juridic, cu siguranța va importa deșeuri în cantități suficiente pentru aprovizionarea procesului de producere pentru anul întreg. Cu certitudinea va continua monopolizarea pieței metalului cu discriminarea și distrugerea agenților economici de pe malul drept al Nistrului. Deja am auzit că investitorii din domeniul cu capital român după decizia de ieri a CSE intenționează să se retragă din Moldova.

Lucrurile sunt grave. Dar cea mai importantă întrebare – ce de făcut acum? Eu mai sper și insist ca imediat să fie demis acest ministru incompetent, îngâmfat și posibil corupt, iar mai departe cu el să se clarifice procuratura. În următoarea lună autoritățile moldovenești sunt obligați să discute cu Ucraina, probabil prin intermediul Uniunii Europene și Statelor Unite, în privința aprovizionării Moldovei cu energia electrică la un preț adecvat, care există deja în țara vecină. Este imperios necesar să reducem la minimum dependența noastră energetică de la Tiraspol, care în permanența ne șantajează prin blufări. Iar în raport cu uzina metalurgică este important ca serviciile noastre speciale să investigheze dacă aceasta întreprindere în continuare nu este controlată în anumită formă de oligarhul rus Usmanov, care a nimerit sub sancțiunile occidentale. Cel puțin, așa este ultima informația , care eu am primit din Transnistria. Dacă ea se confirmă, atunci, dincolo de faptul că este nevoie de controlat riguros uzina respectivă sub aspectul impactului asupra mediului, se impune retragerea autorizației și aplicarea restricțiilor pentru exportul producției acestei entității”, a menționat Slusari.

Amintim că, Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, un nou contract privind livrarea energiei electrice, însă doar pentru o lună, iar documentele sunt în proces de semnare.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media