Abilitarea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a emite dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor prevăzute de art. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, rămâne aplicabilă pe durata prelungirii stării de urgență.
În perioada respectivă, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova intră în vigoare în momentul emiterii. Totodată, Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU și Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre și cauzele adoptării acesteia.
Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.
„Conform prognozelor, în legătură cu intensificarea atacurilor aeriene asupra
regiunilor Odessa, Nicolaev și Belgorod-Dnestrovsc din partea forțelor militare
ruse, urmează cel de-al treilea val de refugiați din Ucraina (numărul aproximativ
al refugiaților nu poate fi estimat), orientat către Republica Moldova, care vor
rămâne pentru a solicita azil sau drept de ședere, sau care o vor tranzita, fiind
orientați în mare parte spre spațiul European.
În legătură cu intensificarea
atacurilor asupra sudului Ucrainei și înaintarea forțelor militarea ruse în
proximitatea frontierelor Republicii Moldova, nu sunt excluse noi provocări
(atacuri „teroriste”) pe teritoriul auto-proclamatei republici nistrene și chiar pe
teritoriul țării, iar deciziile de implementare de urgență a unor măsuri, în scopul
gestionării optime a situațiilor de criză apărute, necesită a fi primite în
conformitate cu principiul oportunității primirii deciziilor”, este menționat în proiect.
La 21 aprilie, starea de urgență, instituită prin Hotărârea Parlamentului 41/2022, a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie.
Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie, din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul țării vecine.
La fel, din data de 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă a închis spațiul aerian al Republicii Moldova.
Totuși, începând din 21 martie 2022, ora 12:00, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.
