DOC/ Executivul a aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile

22 iunie 2022, 10:40 Politică 49
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media

Executivul a aprobat miercuri, 22 iunie, proiectul privind prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile. Astfel, a fost luat act de Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și se înaintează Parlamentului propunerea, care urmează să intre în vigoare începând cu 24 iunie 2022.

Abilitarea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a emite dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor prevăzute de art. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, rămâne aplicabilă pe durata prelungirii stării de urgență.

În perioada respectivă, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova intră în vigoare în momentul emiterii. Totodată, Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU și Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre și cauzele adoptării acesteia.

Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

„Conform prognozelor, în legătură cu intensificarea atacurilor aeriene asupra regiunilor Odessa, Nicolaev și Belgorod-Dnestrovsc din partea forțelor militare ruse, urmează cel de-al treilea val de refugiați din Ucraina (numărul aproximativ al refugiaților nu poate fi estimat), orientat către Republica Moldova, care vor rămâne pentru a solicita azil sau drept de ședere, sau care o vor tranzita, fiind orientați în mare parte spre spațiul European.

În legătură cu intensificarea atacurilor asupra sudului Ucrainei și înaintarea forțelor militarea ruse în proximitatea frontierelor Republicii Moldova, nu sunt excluse noi provocări (atacuri „teroriste”) pe teritoriul auto-proclamatei republici nistrene și chiar pe teritoriul țării, iar deciziile de implementare de urgență a unor măsuri, în scopul gestionării optime a situațiilor de criză apărute, necesită a fi primite în conformitate cu principiul oportunității primirii deciziilor”, este menționat în proiect.

La 21 aprilie, starea de urgență, instituită prin Hotărârea Parlamentului 41/2022, a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie.

Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie, din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul țării vecine.

La fel, din data de 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă a închis spațiul aerian al Republicii Moldova.

Totuși, începând din 21 martie 2022, ora 12:00, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media