Expert economic: În acest an, drumurile proaste vor aduce o daună de 12,4 miliarde lei economiei naționale

24 iunie 2022, 10:11 Economie 85
Chișinău Mihai Viteazul.  Sursa: Replica Media

În prezent posesorii de autoturisme achită sub formă de impozite și taxe 11,53 lei, pentru fiecare litru de Benzină procurat. Această sumă este cu 2,66 lei/litru sau 30% mai mult decât au achitat anul trecut.

Însă doar o parte nesemnificativă din această sumă este virată în Fondul Rutier, fapt ce duce la degradarea infrastructurii rutiere a Moldovei. În luna iunie 2022, din cei 11,53 lei/litru, doar 3,08 lei sau 27% din impozitele plătite teoretic trebuie să meargă în Fondul Rutier, pentru întreținerea drumurilor, restul banilor sunt cu succes „păpați” de Bugetul Public, scrie expertul Veceslav Ioniță pe bloggul său.

Subfinanțarea drumurilor din ultimii 8 ani, a dus la degradarea lor alarmantă. Astfel ponderea drumurilor într-o stare bună s-a redus de la 41,3% în 2013 la 30% în 2020 și continuă să degradeze.

În același timp, ponderea drumurile într-o stare proastă a crescut alarmant de 2,3 ori de la 20,7% în 2013 la circa 47% în 2020.

Drumurile proaste, cresc costurile de transport atât a bunurilor cât și a persoanelor. Costurile suplimentare sunt determinate de consum excesiv de produse petrolier, staționare în trafic, reparații suplimentare a unităților de transport, precum și alte cheltuieli.

Calculele expertului Veaceslav Ioniță arată că în acest an pierderile directe ale agenților economici și ale populației determinate de drumurile proaste se vor ridica la 5,9 miliarde lei. Aceste pierderi sunt determinate în cea mai mare parte de plăți suplimentare pentru combustibilul utilizat și reparațiile suplimentare ale unităților de transport.

Însă pe lângă pierderile directe, agenții economici și populația mai suportă și pierderi indirecte, determinate de ratări de venituri. Aceste ratări sunt cauzate de timpul suplimentar de aflare în trafic, timp care în mod normal trebuie să fie utilizat pentru activități productive.

„În loc să fim la locul de muncă, noi stăm în trafic. Ratările de venituri în acest an le estimăm la 6,5 miliarde lei”, menționează analistul.

Deci subfinanțarea drumurilor naționale, doar în acest an vor provoca daune materiale de circa 12,4 miliarde lei. Această sumă pentru ultimii 8 ani de când noi am tăiat iresponsabil din Fondul Rutier se ridică la 58 miliarde lei.

Un calcul simplu arată că fiecare leu „economisit” pe menținerea infrastructurii rutiere, aduce daune de cel puțin 7 lei”, declară Ionița.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media