Nicu Popescu participă la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei: „Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor”

20 mai 2022, 12:54 Politică 41
Nicu Popescu.  Sursa: Nicu Popescu/ Facebook

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu participă la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino. Potrivit lui Popescu, în intervenţia sa a subliniat faptul că Republica Moldova susţine importanța respectării valorilor și principiilor europene. Totodată, șeful diplomației moldovenești s-a referit și la cooperarea ascendentă dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, menționând rolul organizației în consolidarea instituțiilor democratice, în panrticular la modul practic prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024.

Popescu le-a mulțumit partenerilor internaționali, inclusiv structurilor Consiliului Europei, pentru tot sprijinul acordat în contextul războiului din Ucraina.

„Particip la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino. În intervenţia mea am subliniat faptul că ţara noastră susţine importanța respectării valorilor și principiilor europene, amintind aspirațiile care au stat la baza creării Consiliului Europei, de edificare a păcii pe continentul european și neadmiterea repetării atrocităților trecutului.

Le-am spus omologilor mei europeni că din primele zile ale războiului din țara vecină, Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni care au fugit de ororile conflictului, eveniment cu consecințe profunde economice, sociale și umanitare și pentru Republica Moldova. Le-am mulțumit partenerilor internaționali, inclusiv structurilor Consiliului Europei, pentru tot sprijinul acordat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o tragedie de neimaginat pe întregul continent european, motiv pentru care țara noastră a susținut excluderea Federației Ruse din organizație”, a menționat Popescu.

Totodată, șeful diplomației moldovenești susție că s-a referit și la cooperarea ascendentă dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, menționând rolul organizației în consolidarea instituțiilor democratice, în panrticular la modul practic prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024.

„ Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor. Aici reforma justiției ocupă un loc central, iar Grupul de experți de nivel înalt în domeniul justiției al Consiliului Europei are un rol special în acest proces.

În ceea ce privește situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, am exemplificat modul de funcționare al școlilor cu predare în grafie latină din regiune, cunoscut la CEDO drept grupul Catan. Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română.

Am folosit acest prilej pentru a reitera ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova și a face apel către prietenii țării noastre să ne susțină în aspirațiile de a obține statutul de stat candidat la Uniunea Europeană. Am ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace”, mai spune Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu conduce delegația Republicii Moldova în cadrul celei de-a 132-a sesiuni a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei. Șefii diplomațiilor din cele 46 de state membre se vor reuni la Venaria Reale, Torino, pe data de 20 mai sub președinția italiană a Comitetului de miniștri.

Aceasta este o oportunitate de a totaliza realizările președinției italiene și în general, de a face schimb de opinii la nivel ministerial cu referire la domeniile majore de interes ale Consiliului Europei și la situația politică și de securitate actuală.

În vederea promovării agendei bilaterale și de integrare europeană a țării noastre, ministrul de externe Nicu Popescu va desfășura în marja reuniunii un șir de întrevederi cu miniștrii de externe ai Austriei, Estoniei, Danemarcei, Lituaniei, Marii Britanii, Maltei, Elveției, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Italiei, Norvegiei, Serbiei și Spaniei.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media