Șefa statului a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului cu UE privind participarea R. Moldova la LIFE, Programul european pentru mediu și politici climatice

22 decembrie 2022, 14:08 Mediu 128
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media
Republica Moldova s-a alăturat Programului de mediu al Uniunii Europene. Șefa statului, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la LIFE, Programul european pentru mediu și politici climatice.
Astfel, începând cu anul 2023, autoritățile publice, organizațiile societății civile și antreprenorii din Republica Moldova vor putea depune în cadrul acestui program dosare pentru finanțarea proiectelor de mediu, care vor aduce standardele europene de mediu în Republica Moldova.

„Ideile de proiecte pot fi diferite, dar acestea vor promova tranziția spre o economie circulară, eficientă din punct de vedere energetic și rezistentă la schimbările climatice, și îmbunătățirea calității mediului prin diminuarea surselor de poluare și a pierderilor biodiversității.

Oamenii din Moldova merită să trăiască într-un mediu mai curat. Putem obține acest lucru doar prin eforturi comune, cu implicarea tuturor și cu sprijinul partenerilor europeni”, menționează Maia Sandu.

Programul „LIFE” are obiectivul de a contribui la tranziția către o economie durabilă și eficientă, bazată pe surse regenerabile de energie, precum și pentru protejarea și îmbunătățirea calității mediului.

Odată cu participarea la Programul „LIFE”, țara noastră va putea beneficia de finanțarea mai multor proiecte, care se referă la biodiversitate, economie circulară, tranziție către energia curată, precum și adaptarea la climă. Propunerile de proiecte vor putea fi depuse de entitățile publice, întreprinderile private, ONG-uri sau organizații ale societății civile.

Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din anul 1992, prin intermediul acestuia au fost cofinanțate 5600 de proiecte, iar pentru perioada 2021-2027 este planificat un buget de 5,43 de miliarde de euro.

Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru mediu și politici climatice „LIFE” a fost votat, la 15 decembrie, în două lecturi, de 62 de deputați.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media