UPDATE 20:11. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Guvernul ucrainean colaborează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomic (AIEA) cu scopul de a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie, deţinută de Rusia.
Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus el la o conferinţă de presă comună cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.
„Desigur, cu toţii suntem interesaţi să ne asigurăm că toate centralele nucleare, nu numai Zaporojie, sunt sigure. Acest lucru este extrem de dificil de realizat fără a opri atacurile ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei, dar mergem înainte pas cu pas prin înţelegere reciprocă cu AIEA”, a declarat Kuleba.
UPDATE 19:22. Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii, relatează agenţiile AFP şi EFE.
„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi. Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un „act de genocid”.
El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a ironizat liderul de la Kremlin.
După explozia ce a avariat podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, explozie atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat de o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea energie şi apei în plină iarnă.
Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.
UPDATE 19:03. Aproximativ 10.000 de militari ucraineni și circa același număr de civili ucraineni ar fi deținuți în centre de detenție rusești, potrivit lui Oleksandr Kononenko, care supraveghează drepturile omului în domeniul securității și apărării în numele parlamentului ucrainean, relatează Sky News.
Konenenko a declarat că civilii au fost reținuți ilegal ca prizonieri de război din cauza presupusei lor asocieri cu armata sau statul ucrainean.
„Acesta este numărul total de persoane confirmate care sunt clasificate ca fiind „dispărute în circumstanțe speciale”, nu avem cifrele exacte. Rusia nu a permis Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie să aibă acces (la informații)”, a afirmat Kononenko.
UPDATE 18:18. Explozii au fost auzite la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie, relatează Nexta, citată de The Guardian.
UPDATE 17:50. Canalul de televiziune rusesc NTV a anunţat că 200 de tancuri T-90M au fost trimise către luptătorii separatişti din regiunea Luhansk, al căror blindaj, susţine Moscova, rezistă la rachete antitanc, inclusiv la rachetele americane Javelin.
Imaginile difuzate de canalul de televiziune arată o coloană lungă a acestor vehicule blindate care părăsesc fabrica Uralvagonzavod, din oraşul Nijni Taghil, din centrul Rusiei.
„Armata rusă a primit noi tancuri T-90M. Vehiculele de luptă - aproximativ 200 de unităţi - au fost deja livrate în zona operaţiunii militare speciale. Acestea vor întări unităţile existente ale forţelor armate ruse”, a confirmat jurnalistul specializat în teme de apărare Evgheni Poddubni.
UPDATE 16:55. Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit, în timpul perchezițiilor la bisericile și mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene din subordinea Patriarhiei Moscovei din regiunile Herson, Cerkasi, Jitomir și Volin - steagul „Novorossiei” și declarația „Hersonul este rusesc”.
„S-a stabilit că, în timpul capturării Hersonului, arhimandritul local, rectorul Catedralei Adormirea Maicii Domnului, a fost prezent în sala Kremlinului în timpul anunțării anexării a patru regiuni ucrainene”, se arată într-un comunicat al serviciului.
Potrivit forțelor de securitate, înainte de eliberarea Hersonului de către Forțele Armate ale Ucrainei, preotul a fugit, însoțit de armata rusă, pe teritoriul „regiunilor ocupate temporar din sudul Ucrainei”.
Angajații SBU au găsit în catedrală icoane furate din clădirea consulului onorific al Lituaniei în timpul ocupației Hersonului. Ei au mai găsit permise eliberate în numele unui „consilier federal al administrației militaro-civile a Federației Ruse” și pașapoarte rusești pentru preoții locali eliberate în timpul ocupației Hersonului. În urma perchezițiilor, a fost deschis un dosar penal pentru trădare (partea 2 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei).
În Mănăstirea Sfânta Protectoare a Krasnogorskului din regiunea Cerkasy, în timpul perchezițiilor, au găsit steagul „Novorossia” și „o bibliotecă cu literatură de propagandă a unor autori ruși”.
„Foștii criminali au fost deconspirați pe teritoriul mănăstirii diecezei Ovruci-Korosten și la schitul din regiunea Jitomir, ținând legătura cu abonații ruși”, a informat SBU. De asemenea, într-o mănăstire din regiunea Jitomyr, forțele de securitate au găsit un bărbat care, din 2020, era dat dispărut.
În timpul perchezițiilor Mănăstirii Sfântul Nicolae Nileț, s-au găsit texte de rugăciuni pentru Rusia și manuale rusești „în care este lăudat regimul de la Kremlin”.
UPDATE 16:25. Vladimir Putin a declarat joi că țara sa va continua loviturile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina.
„Da, o facem, dar cine a început?”, a declarat Putin în marja unei ceremonii de decernare a unei medalii la Kremlin, descriind bombardamentul ca fiind un răspuns la explozia care a avariat podul din Crimeea și la alte atacuri atribuite Kievului.
De asemenea, el a acuzat Kievul că „a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk”, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, și că „nu a furnizat apă” zonei ocupate Donețk.
UPDATE 15:50. SUA va transfera în săptămânile ce urmează un lansator de rachete HIMARS și o companie de infanteriști în Estonia pentru „descurajare pe flancurile estice ale NATO”, a anunțat joi ambasada SUA la Tallinn.
„Desfășurarea aproape constantă a forțelor americane în Estonia face parte din angajamentul nostru de a consolida forțele noastre colective de apărare și descurajare de pe flancurile estice ale NATO”, a spus ambasada într-un comunicat.
UPDATE 15:20.Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut ca Rusia să răspundă pentru „atrocitățile" comise de forțele sale în Ucraina. Thomas-Greenfield a reacționat la ultimul raport al biroului ONU pentru drepturile omului, publicat ieri, care a constatat că cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele rusești în primele săptămâni după ce Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.
Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a documentat execuții sumare și atacuri în zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real al victimelor din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî este probabil mult mai mare.
UPDATE 14:55. SBU efectuează astăzi percheziții la bisericile și mănăstirile Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din regiunea Jitomir, care anterior s-au subordonat Patriarhiei Moscovei.
SBU raportează despre acțiunile de investigație la mănăstirea de femei Icoana de pe Athos a Maicii Domnului, mănăstirea de bărbați Icoana Maicii Domnului din Kazan și la schitul mănăstiri Sfântului Silouan din Athos. Toate obiectele aparțin eparhiei Ovruci și Korosten.
Potrivit SBU, evenimentele sunt desfășurate de angajați ai săi, în colaborare cu Poliția Națională și Garda Națională a Ucrainei, cu participarea directă a reprezentanților bisericii.
Scopul lor este să identifice și să contracareze activitățile subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios al statului nostru. Având în vedere agresiunea militară pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, aceste măsuri sunt luate de către Serviciul de Securitate, inclusiv pentru a exclude utilizarea comunităților religioase afiliate centrelor de influență din Rusia ca o celulă a „lumii ruse” și pentru a proteja populația de eventuale provocări și acte teroriste”.
Perchezițiile în eparhiile bisericii ortodoxe ucrainene au devenit un eveniment frecvent în ultimele săptămâni. Într-o serie de cazuri, serviciile speciale ucrainene au descoperit literatură care promova ideile „lumii ruse”.
Cel mai răsunător incident a avut loc în timpul perchezițiilor de la mănăstirea Lavra Kiev-Pechersk, considerată un altar în Biserica Ortodoxă Rusă, unde a fost descoperită literatura rusă, oameni fără acte, cetățeni ai Rusiei, precum și sume mari de numerar. Ulterior, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a revocat din funcție trei episcopi acuzați de SBU de activități pro-ruse sau care au fugit în Rusia.
Biserica Ortodoxă Ucraineană a rămas până de curând parte a Patriarhiei Moscovei, dar după invazia rusă a Ucrainei a încercat să se distanțeze de Moscova și chiar a concediat mai mulți miniștri. La consiliul local al Bisericii Ortodoxe ucrainene din mai a acestui an, au fost adoptate amendamente la statutul său, prin care i-au declarat independența față de Moscova.
UPDATE 14:20. Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut la Odesa un cuplu căsătorit - bănuiți că ar fi spioni ruși care pregăteau un atac cu rachetă asupra forțelor de apărare aeriană și a unităților de artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a informat joi centrul de presă al SBU.
„Contrainformațiile militare ale Serviciului de Securitate au expus doi agenți ai Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU) ca urmare a unei operațiuni speciale la Odesa”, se arată în raport.
Potrivit serviciului de informații, ambii deținuți - soțul (născut la Odesa, dar ulterior a servit în armata rusă și a participat la ostilitățile din Cecenia) și soția sa - sunt cetățeni ruși. Au fost trimiși în Ucraina înainte, în 2018, și au primit un permis de ședere. Astfel, se crede că serviciile de informații militare ruse plănuiau să-și creeze propriul aparat de informații în sudul Ucrainei.
UPDATE 13:55. Informații britanice: Unități ale armatei 1 de tancuri de elită a Federației Ruse au ajuns pe prima linie în regiunea Luhansk
Ministerul britanic al Apărării își dedică raportul de astăzi prognozelor privind evenimentele viitoare din regiunea Luhansk, unde armata rusă a finalizat pregătirea unui sistem de șanțuri de 60 de kilometri.
După toate aparențele, unități ale Armatei 1 de tancuri de gardă a Federației Ruse, care aparține categoriei de elită, au fost dislocate în prima linie în apropierea orașului Svatovo din regiunea Luhansk.
În timpul războiului, armata rusă a suferit deja pierderi semnificative, în special, în timpul retragerii din regiunea Harkiv în septembrie 2022. Acum, se pare, componența armatei a fost completată cu noii militari, chemați în cadrul mobilizării parțiale. Dar, totuși, personalul armatei ruse este mult mai mic decât cei 25 de mii de persoane aprobate prin ordinul lui Putin.
Forțele ruse au finalizat pregătirile pentru un sistem de tranșee aproape neîntrerupt de 60 de kilometri între Svatovo și granița cu Rusia. În ciuda amplorii sale impresionante, profunzimea sistemului și capacitățile sale defensive sunt încă neclare.
Eficacitatea Armatei 1 de tancuri de gardă și a altor formațiuni care desfășoară operațiuni defensive va depinde în mare măsură de gradul de interacțiune și de sprijinul lor pentru spate, rezumă analiștii britanici.
UPDATE 13:30. Rusia a admis joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, o recunoaștere care vine după mai multe lovituri, atribuite Ucrainei, asupra unor obiective rusești aflate departe de linia frontului.
În Crimeea, „există riscuri, deoarece partea ucraineană continuă să își urmeze linia de organizare a atacurilor teroriste”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar faptul că drona de joi dimineață a fost doborâtă „arată că se iau contramăsuri eficiente”, a spus el, citat de Ria Novosti.
UPDATE 13:10. Ucraina a aplicat joi noi întreruperi de energie electrică de urgență, încercând să repare infrastructura energetică avariată în urma atacurilor aeriene rusești, care, potrivit operatorului rețelei naționale, au provocat penurii semnificative de aprovizionare.
„Începând cu ora 11:00 a.m. pe 8 decembrie, din cauza daunelor provocate de loviturile cu rachete asupra centralelor electrice și a rețelei de înaltă tensiune, sistemul are un deficit semnificativ de energie electrică”, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.
Acesta a precizat că situația a fost complicată de condițiile meteorologice, regiunile vestice confruntându-se cu ger, ploaie, zăpadă și vânturi puternice care au provocat înghețarea cablurilor, dar că cea mai dificilă situație a fost în zonele estice, unde luptele sunt cele mai violente.
UPDATE 12:40. Bombardamentele de noaptea trecută asupra Ucrainei: clădiri rezidențiale și un nod de transport distruse, incendii în câmp.
În noaptea de miercuri spre joi, regiunile Nikolaev, Harkiv, Dnepropetrovsk și Zaporojie au fost supuse loviturilor cu rachete rusești.
La Nikolaev, potrivit șefului adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kirill Timoșenko, a fost avariată o mare bază de transport, mai multe autobuze au ars. Informațiile despre victime și răniți nu sunt încă disponibile.
În regiunea Harkiv, orașul Kupiansk a fost bombardat dimineața.
„Racheta S-300 a lovit pământul sub fundația clădirii administrative. Zidul clădirii a fost distrus, mașinile au fost avariate, geamurile s-au spart. Preliminar, nu au fost victime”, a declarat Oleg Sinegubov, șeful OVA din Harkiv. .
În raionul Ciuguev din Harkiv au izbucnit incendii pe câmpuri ca urmare a căderii unei rachetei S-300.
„Datorită apărării noastre antiaeriene, dacă nu ar fi fost acțiunile lor profesionale, consecințele ar fi fost mult mai grave”, a spus șeful OVA.
Regiunea Zaporojie a fost la fel supusă bombardamentelor intensive. „86 de bombardamente au fost efectuate pe ținuturile Zaporojie. Inamicul a atacat localitățile noastre pașnice de 40 de ori: a fost o lansare aeriană, șapte MLRS, 32 de salve de artilerie”, a scris șeful OVA Zaporojie, Alexander Staruh. pe canalul său de Telegram.
Potrivit acestuia, 18 clădiri rezidențiale au fost distruse în timpul zilei, un civil a fost rănit.
UPDATE 12:15. Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe rus, a declarat joi că Moscova va respecta moratoriul privind desfășurarea de forțe nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, atâta timp cât SUA nu vor desfășura astfel de arme în Europa sau Asia.
„Moratoriul este încă în vigoare, dar dacă astfel de arme sunt desfășurate de Statele Unite pe teritoriul european sau asiatic, abordarea noastră nu poate rămâne neschimbată", a declarat Riabkov pentru canalul de știri Rossiya 24.
Rusia susține că ar putea fi nevoită să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa. (Reuters)
UPDATE 11:50. FSB, serviciul de informații rus, a anunțat reținerea a doi locuitori ai Sevastopolului anexat ilegal de Rusia, fiind suspectați de activități de informații în favoarea Ucrainei, scrie BBC.
Potrivit departamentului, ambii deținuți au cetățenie rusă, dar propagă în același timp „ideologie ucraineană”.
Unul dintre ei ar fi fost recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei încă din 2016, iar după începerea invaziei ruse a Ucrainei în februarie a acestui an, el a transmis date despre locația instalațiilor Ministerului rus al Apărării către serviciul special ucrainean.
„În plus, acest cetățean, la instrucțiunile curatorilor săi de la SBU, în vara anului 2022, l-a implicat pe un cunoscut de-al său, un rezident al Sevastopolului, care a colectat și transmis date despre obiectele FSB-ului rus către un serviciu special străin prin intermediul messengerul WhatsApp pe internet”, a declarat FSB într-un comunicat.
Pe numele celor doi a fost inițiat un dosar pentru „înalta trădare”, ambii au fost plasați în arest pentru o perioadă de două luni.
UPDATE 11:20. Pretinsul guvernator al regiunii Sevastopol, aflată sub ocupația rusă, a anunțat un nou atac cu drone - o navă de serviciu a Flotei rusești din Marea Neagră a doborât un aparta de zbor fără pilot deasupra mării.
Mihail Razvojaev, numit de Moscova în funcția de șef al regiunii ocupate, nu a oferit alte detalii despre incident.
Potrivit BBC, locuitorii din Sevastopol au raportat anterior sunete puternice de explozii. Acesta nu este primul astfel de incident. La sfârșitul lunii octombrie, Rusia a acuzat Ucraina de un „atac masiv” al dronelor asupra flotei Mării Negre din Crimeea. După aceea, Moscova și-a suspendat pentru o vreme participarea la „acordul cu cereale”.
UPDATE 11:05. Trupele ruse au atacat cu rachete asupra orașului eliberat de ucraineni Kupiansk, regiunea Harkiv. Un obuz a avariat o clădire administrativă, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkiv pe canalul său de Telegram.
„Astăzi, în jurul orei 04:30, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra Kupiansk. Racheta S-300 a lovit în fundația clădirii administrative. Zidul clădirii a fost distrus, o mașină a fost avariată, geamurile au fost sparte. Preliminar, fără victime”, a spus el.
UPDATE 10:35. Zelenskiy crede că pacea în Ucraina va veni anul viitor, a declarat el într-un interviu pentru publicația americană Politico, care l-a recunoscut drept „cea mai influentă persoană din Europa”
Zelenskiy a ajuns în fruntea clasamentului anual POLITICO 28, în care jurnaliștii numesc oamenii care definesc forma continentului.
În interviu Zelenskiy și-a exprimat speranța pentru pace anul viitor. „Cred că ucrainenii vor fi cei mai influenți și anul viitor, dar deja pe timp de pace”, a spus Zelenskiy.
„Armata ucraineană, care ne protejează pe câmpul de luptă, este numărul unu”, a mai spus Zelenskiy. El a mulțumit „tuturor prietenilor noștri din Europa care ne ajută să menținem stabilitatea” și „ajută milioane de oameni să treacă peste această perioadă groaznică”.
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că acțiunile militare ale Moscovei în Ucraina ar putea deveni un „proces pe termen lung”, dar nu a preiczat termenii pentru finalizarea acestui „proces”.
Politico și-a explică decizia de a-l numi pe Zelenskiy cea mai influentă persoană din Europa astfel: „Europa se schimbă. Continentul își reevaluează relațiile strategice, devenind mai serios în ceea ce privește apărarea, regândind politica comercială, precum și politica în domeniul expansiunii și energiei. securitate. În sens larg, este regândirea, ce înseamnă să fii european - și în mare măsură acest lucru se datorează comedianului ucrainean care a devenit președinte”.
Marți, Zelensky a fost desemnat și Persoana Anului de către Time Magazine.
UPDATE 10:00. Un atac rusesc asupra orașului Kurahov, din regiunea Donețk, a ucis zece civili, a anunțat miercuri seara președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.
Anterior, autoritățile din regiune au raportat opt morți.
„Regiunea Donețk - astăzi armata rusă au lovit cu o rachetă la Kurahov, un atac foarte crud, absolut calculat. Și anume, a lovit civili. Oamenii de rând. La piață, în ascensor, la benzinărie, la o stație de autobuz, o clădire de locuințe. Lista morților deja include zece persoane, mulți răniți”, a spus Zelenskiy.
UPDATE 09:40. În acest moment, unele dintre cele mai grele confruntări de pe câmpul de luptă au loc în zona orașului Bahmut din regiunea estică Donețk.
„În ceea ce privește regiunea Donețk, raioanele Bahmut și alte locuri fierbinți. Acolo are loc o confruntare foarte aprigă, fiecare metru contează”, a precizat liderul de la Kiev în mesajul său adresat națiunii miercuri, 7 decembrie.
Zelenskiy a mai menționat că forțele ruse au lansat o „lovitură brutală, absolut deliberată” asupra orașului Kurahovo, tot în regiunea Donețk, zece persoane fiind ucise, potrivit informațiilor de miercuri seară.
UPDATE 09:15. În plus, experții americani au atras atenția asupra primei utilizări a dronelor Shahed de fabricație iraniană în Ucraina în ultimele trei săptămâni. Armata ucraineană a informat că armata rusă le-a folosit din nou miercuri seară pentru atacuri asupra mai multor orașe, inclusiv în regiunile Dnipro, Kiev, Poltava, Jitomir și Zaporojie.
„Forțele ruse au modificat probabil dronele pentru a fi folosite în condiții de vreme mai rece și este probabil să le folosească din ce în ce mai mult în săptămânile următoare pentru a lovi infrastructura critică ucraineană”, scriu experții ISW în acest sens.
Anterior, armata ucraineană a presupus că Rusia ar trebui să suspende utilizarea dronelor kamikaze de fabricație iraniană, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru utilizare pe vreme rece. Acum, probabil, armata RF a reușit să rezolve această problemă.
ISW a raportat anterior că armata rusă se bazează din ce în ce mai mult pe sisteme de fabricație iraniană din cauza epuizării arsenalului de arme ghidate de precizie al Rusiei.
UPDATE 09:00. ISW: Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist;
În cea mai recentă actualizare a situației de frontul ucrainean, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat discursul președintelui Vladimir Putin la reuniunea Consiliului său pentru Drepturile Omului de miercuri.
Președintele rus spunea că „operațiunea militară specială” (așa cum numește Kremlinul războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat alipirea unor noi teritorii. „Putin a făcut paralele favorabile între el și țarul rus Petru I, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare”, notează experții americani.
„Menționarea istoriei imperiale ruse poziționează în mod deschis obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod clar imperialiste și încă maximaliste”, se arată în raport.
UPDATE 08:40. Riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în cadrul războiului său din Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunea internațională, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi și citat de agenția Reuters.
Războiul continuă cu o „brutalitate nedisimulată”, deși, deocamdată, un lucru s-a schimbat, a declarat Scholz pentru Funke, într-un interviu acordat cu ocazia marcării primului său an de mandat.
„Rusia a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare. Ca reacție la faptul că comunitatea internațională a marcat o linie roșie”.
În ciuda diviziunilor profunde, a fost important ca dialogul cu Kremlinul să continue, a adăugat liderul german.
UPDATE 08:05. Vladimir Putin a declarat că „Rusia nu a luat-o razna” și a recunoscut, în același timp, că amenințarea unui război nuclear „a crescut”. Concomitent, Putin a recunoscut în premieră că războiul din Ucraina, declanșat de invazia Rusiei, va fi unul de „lungă durată” și a insistat, în același timp, că Rusia își va apăra interesele cu „toate mijloacele necesare”, informează Sky News.
„Rusia nu a luat-o razna”, a spus Putin, în cadrul unei intervenții televizate.
În același timp, Vladimir Putin a spus că „Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare ca răspuns la un atac”.
UPDATE 07:40. Patru polițiști ucraineni au fost uciși, iar alți patru au fost răniți, după explozia unor mine rusești în regiunea Herson, potrivit lui Ihor Klimenko, șeful Poliției Naționale a Ucrainei.
„Personalul Poliției Naționale a Ucrainei a pierdut astăzi patru colegi din cadrul Poliției din regiunea Cherkasi”, a spus acesta.
Oficialul a precizat că aceştia au sărit în aer, după explozia unei mine din regiunea Herson în timp ce efectuau măsuri de stabilizare. Alți patru polițiști au fost răniți, iar medicii se luptă pentru viața lor, a adăugat acesta.
UPDATE 07:15. Vitali Kliciko, primarul Kievului, a avertizat asupra unei „apocalipse” în capitala Ucrainei dacă Rusia va continua să paralizeze infrastructura vitală, informează Sky News.
„Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. S-ar putea să se întâmple apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută”, a declarat Kliciko. „
Dar noi luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”. În acest moment, Kievul nu are suficiente adăposturi încălzite pentru a găzdui toți cei 3,6 milioane de locuitori în cazul în care ar avea loc întreruperi complete de energie electrică.
„Am pregătit aproape 500 de puncte de încălzire autonome în prezent… dar pentru un oraș de trei milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic. Dacă alimentarea cu energie electrică continuă să lipsească în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi din păcate nevoiți să evacuăm apa din clădiri. În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare, iar clădirile vor fi atunci total improprii pentru utilizare ulterioară.”
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie și 7 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
