Cabinetul de miniștri al Ucrainei a interzis oficialilor să călătorească în străinătate

27 ianuarie 2023, 19:44 Ucraina 226
Clădirea Guvernului ucrainean, Kiev.  Sursa: Daniel Haußmann/Wiki

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a interzis oficialilor ucraineni să călătorească în străinătate fără un motiv întemeiat. Deputații, funcționarii, reprezentanții autorităților locale, procurorii, judecătorii și mulți alți oficiali vor putea trece granița de stat doar în baza unei călătorii de afaceri.

O astfel de decizie a fost adoptată vineri, 27 ianuarie, la ședința Guvernului de la Kiev.

„În urma deciziei Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Guvernul a aprobat o hotărâre care interzice oficialilor să călătorească în străinătate pe durata războiului fără un motiv întemeiat”, a declarat prim-ministrul Denys Șmigal, pe Telegram.

Premierul a subliniat că deputații poporului, oficialii, reprezentanții autorităților locale, procurorii, judecătorii și mulți alți oficiali pot trece granița de stat pe baza unei călătorii de afaceri.

„Se poate de călătorit în străinătate pentru negocieri, pentru tratament, pentru îngrijirea copiilor minori. De călătorit în vacanță - nu”, a spus Denis Șmigal.

„Din păcate, sunt cei care nu au înțeles aceste lucruri de bază nici în timpul războiului. Prin urmare, s-a luat o decizie a Consiliului Național de Securitate, apoi a fost o decizie corespunzătoare al președintelui Ucrainei, iar acum există o hotărâre a Cabinetului de Miniștri”, a mai adăugat oficialul de la Kiev.

Pe 23 ianuarie, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a semnat un decret, potrivit căruia oficialii ucraineni vor avea posibilitatea de a călători în afara Ucrainei exclusiv în călătorii de afaceri. Decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare interzice în mod expres oficialilor să părăsească Ucraina în scopuri private.

Această interdicție a fost însă neglijată de câțiva deputați și funcționari, care au fost criticați aspru. În special, jurnaliştii l-au găsit pe deputatul Nikolai Tishchenko în Thailanda. Pe site-ul Ambasadei Ucrainei în Thailanda, pe 27 ianuarie, a apărut un anunț cu privire la întâlnirea sa cu comunitatea ucraineană la hotelul Novotel (Bangkok).

Pe 26 ianuarie, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, a spus că Tișcenko nu a fost trimis în străinătate și nu s-a semnat niciun ordin pentru o călătorie de afaceri în Thailanda. În aceeași zi, Tișcenko a fost expulzat din fracțiunea Servitorul Poporului și din rândurile partidului.

Ulterior, s-a dovedit că și liderul partidului „Patria” Iulia Timoșenko, își petrece timpul în Dubai. Cu toate acestea, ea se comportă cu prudență și încearcă să nu apară în locuri publice.

În plus, procurorul general adjunct Oleksii Simonenko a fost într-o vacanță de 10 zile la Marbella (Spania) de anul nou, în ciuda interdicției directe a președintelui Vladimir Zelenskiy, după care și-a dat demisia.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media