PSRM a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea care interzice folosirea panglicii Sfântul Gheorghe și simbolurile „Z” și „V”

12 aprilie 2022, 12:19 Societate 247
Grigore Novac și Adrian Lebedinschi.  Sursa: Parlament.md

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat către Curtea Constituțională cu o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.

Deputații consideră ilegale amendamentele aprobate, întrucât articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor. Ba mai mult, legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului: Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, menționează aceștia.

Amintim că, în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, deputații Parlamentului au adoptat în ședința plenară din 7 aprilie, un amendament la Codul Contravențional prin care interzic pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul, printre acestea „Z”, „V” sau panglica Sfântul Gheorghe. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media