VIDEO/ Șeful diplomației moldovenești și ministrul afacerilor externe, UE și cooperării al Regatului Spaniei, susțin o conferință de presă la Chișinău

16 martie 2022, 10:15 Politică 140
Șeful diplomației moldovenești și ministrul afacerilor externe, UE și cooperării al Regatului Spaniei.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, efectuează miercuri, 16 martie, o vizită în Republica Moldova.

Oficialul a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Discuțiile oficialilor au inclus subiecte ce țin de situația de securitate din regiune, gestionarea fluxului de refugiați de către autoritățile de la Chișinău precum și agenda de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Am discutat despre evoluțiile de securitate din regiune, impactul major al războiului din Ucraina și criza umanitară fără precedent dezlănțuită pe continentul european după pandemie. Am reiterat că susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele frontierelor recunoscute la nivel internațional și condamnăm agresiunea militară a Rusiei împotriva țării vecine. Poporul nostru a oferit din primele zile ceea ce am putut face cel mai bine: solidaritatea necondiționată cu poporul ucrainean și gestionarea calmă, demnă a situației umanitare.

În această perioadă peste trei sute de mii de refugiați au intrat la noi în țară, iar puțin peste o sută de mii primesc și astăzi adăpostul și îngrijirea noastră, crescând populația țării cu 4%. Este o presiune pentru bugetul nostru public, motiv pentru care apreciem solidaritatea partenerilor noștri din Uniunea Europeană care sprijină relocarea refugiaților ucraineni în statele europene, inclusiv și Spania în cele 3 centre deschise la Madrid, Alicante și Barcelona”, potrivit lui Popescu.

Alături de ministrul spaniol s-a decis să fie adaptat la noile realități relația bilaterală în contextul în care la 31 ianuarie s-a marcat 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

„Am menționat că țara noastră, aflându-se în plin proces de reforme are nevoie de suport pentru a duce la bun sfârșit procesul de modernizare pe care și le-a asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru a crește bunăstarea oamenilor noștri. La modul concret, am exprimat dorința de a stabili o strânsă colaborare în mai multe domenii de interes pentru noi, cum ar fi justiția și administrația transparentă, politicile de guvernare și de modernizare a administrațiilor publice, infrastructura și energia, securitatea, inclusiv cibernetică și lupta cu crimele organizate”, a spus Popescu.

În contextul volumului comerțului bilateral care anul trecut a fost de 150 de milioane de euro, s-a discutat potrivit lui Popescu, despre perspectivele extinderii cooperării economice, creșterii schimburilor comerciale, turism și sporirea prezenței investitorilor spanioli în Republica Moldova.

„Legăturile trainice dintre țările noastre sunt consolidate de diaspora numeroasă din Spania. Ne-am referit în acest context la cadrul juridic bilateral, în special la acordurile care vizează diaspora: Acordul în domeniul protecției sociale, care ar putea fi semnat în scurt timp, precum și negocierea unui Acord privind conversiunea permiselor de conducere. Știm cât este important pentru cetățenii noștri din Spania, respectiv, rămânem în dialog cu partea spaniolă.

Ne dorim să liberalizăm tarifele de roaming cu statele membre ale Uniunii Europene, prin urmare astăzi am propus să demarăm acest proces în cadru bilateral cu Spania.

Suntem recunoscători că aspirațiile noastre europene sunt susținute de către Spania. Mizăm pe suportul autorităților de la Madrid, în special acum, când Comisia europeană a fost invitată să se expună privitor la cererea noastră de aderare la Uniunea Europeană depusă pe 4 martie. Țara noastră este un stat european, vorbim o limbăm și purtăm o identitate europeană. Avem un mandat ferm să aducem țara noastră în UE.

Direcția apropierii de Uniunea Europeană înseamnă pentru noi integrarea într-un spațiu de Libertate, Stabilitate și Pace. Vom munci accelerat pentru viitorul ireversibil european al țării noastre”, a menționat Popescu.



Programul șefului diplomației spaniole include întrevederi cu și cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media