Rusia acuză Ucraina că ar pregăti provocări cu substanțe radioactive în imediata apropiere a regiunii transnistre. Chișinău: „Falsuri și speculații”

1 martie 2023, 13:00 Rusia 129
Ministerul rus de Externe.  Sursa: dw.com

Ministerul rus de Externe acuză Ucraina că ar pregăti provocări de natura unor incidente radioactive în regiunea transnistreană, ca mai apoi să dea vina pe Forțele Armate ale Federației Ruse. Într-un comunicat de presă, reprezentanții diplomației de la Kremlin, au făcut referire la niște zvonuri din „mass-media ucraineană și pe rețelele de socializare” care ar scrie despre presupusa livrare a unor materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa, care ar putea fi utilizate la fabrizarea unei „bombe murdare”.

Autoritățile de la Chișinău au calificat informațiile drept falsuri și speculații, pe care au refuzat să le comenteze.

„Am atras atenția asupra informațiilor care circulă într-o serie de mass-media ucrainene, resurse de internet și rețele sociale despre livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa. Potrivit acestor date, pe 16 februarie, containerele cu substanțe radioactive și marcaje în limba engleză au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind inspecția vamală de pe teritoriul unuia dintre statele europene.

La 19 februarie, una dintre navele marfare a livrat în portul Odessa containere similare care conțin substanța radioactivă „Californium-252”, care este utilizată pentru a verifica integritatea reactoarelor nucleare de la centralele nucleare. La recepționare, sistemul de monitorizare radioactivă a fost oprit în port. În urma unei investigații jurnalistice, s-a stabilit că furnizorul acestei substanțe radioactive este compania americană Frontier Technology Corp., care produce containere pentru izotopi radioactivi, în special surse de radiații cu neutroni. Bloggerii ucraineni și-au exprimat temerile că am putea vorbi despre unele componente pentru echiparea muniției și chiar fabricarea unei „bombe murdare””, se arată în comunicatul emis de MID al Rusiei, miercuri, 1 martie.

Ministerul de Externe al Rusiei, a remarcat faptul că astfel de evenimente provoacă îngrijorare deoarece au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia Kievul ar „intensifica în mod deliberat tensiunea”.

Ministerul rus a remarcat de asemenea și tăcerea autorităților ucrainene „care nu comentează informațiile din mass-media și rețelele de socializare” și a îndemnat organizațiile internaționale să ia atitudine.

„Aparent, regimul Zelenskiy este gata să folosească orice pretext pentru a escalada conflictul pentru a primi asistență militară și financiară din partea Occidentului. Îi este indiferent că astfel de aventuri pot duce la consecințe catastrofale și pierderi în masă de oameni. Îndemnăm organizațiile internaționale relevante să acorde o atenție deosebită acestor informații. Avertizăm regimul de la Kiev și sponsorii săi occidentali împotriva oricăror acțiuni imprudente care pun în pericol viața și sănătatea a mii de civili”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile de la Chișinău au transmis, prin canalul oficial de Telegram „Prima Sursă”, că „nu comentăm falsuri și speculații”.


Anterior, Kremlinul a afirmat că monitorizează îndeaproape situația din regiunea transnistreană din estul Republicii Moldova și că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă acolo.

La 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar pregăti „o provocare armată” în regiunea transnistreană, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste „Azov”. În replică, Guvernul de la Chișinău a negat această informație lansată de cei de la Kremlin, îndemnând cetățenii la calm și să se informeze din sursele oficiale ale Republicii Moldova.

La o zi după aceste declarații, ministerul rus de Externe a emis o nouă avertizare privind presupuse escaladări ale situației de securitate din jurul regiunii transnistrene. Reprezentanții diplomației ruse au susținut că are loc o „acumularea semnificativă” de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea „frontierei ucraineano-transnistrene”, cu desfășurarea artileriei pe poziții de tragere, precum și o „acumulare fără precedent” a unor aparate de zbor fără pilot deasupra teritoriului transnistrean.

În acest context, MID a amenințat că „orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse.”

În tot acest timp oficialii de la Chișinău au spus că situația în Zona de Securitate este calmă, fără schimbări față de perioada anterioară.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media