Peste 1,4 miliarde de lei vor fi repartizate pentru întreținerea și reparația drumurilor naționale în anul 2023

22 februarie 2023, 14:19 Societate 172
Drum, Chișinău.  Sursa: Replica Media

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 22 februarie, programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2023. Este vorba despre fonduri în valoare de 1,48 miliarde lei, care vor fi utilizate pentru întreținerea şi reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor publice naționale.

„Mijloacele financiare vor fi repartizate pentru întreținerea şi reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor publice naționale cu o lungime totală de 5 951 km”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Astfel, se propune repartizarea acestora în limitele concrete pe obiective şi categorii de lucrări repartizate în 12 capitole de cheltuieli.

Din volumul total al mijloacelor financiare:

- 828 848,4 mii de lei se preconizează a fi utilizate pentru lucrări de întreținere a drumurilor publice naționale (plombarea gropilor, profilarea părții carosabile, întreținerea terasamentului şi sistemelor de evacuare a apelor, întreținerea lucrărilor de artă etc);

- 534 500 mii de lei - pentru executarea lucrărilor de reparație capitală a drumurilor și construcțiilor inginerești (anexa 1 la Program). Astfel, urmează a fi executate lucrări la 20 de obiecte, dintre care 13 obiecte sunt de tranziție (inițiate în anii precedenți) și 7 - obiecte noi (selectate prin intermediul sistemului multicriterial de gestionare a activelor rutiere).

Din obiectivele incluse în anexa nr.1 la Program se evidențiază:

- Construcția drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta;

- Reparația a 10 poduri amplasate pe drumurile expres și republicane (M1, M5, R6, R12, R16);

- Etapa II a Proiectului de amenajare a intersecției denivelate cu construcția podului peste râul Bîc și a pasajului peste calea ferată (M1 intersecție cu drumul de acces către s. Ghidighici).

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media