LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 30. Arestovici: Forțele ucrainene au lichidat un alt general rus

25 martie 2022, 07:31 Ucraina 775
Harkov, 27 februarie 2022.  Sursa: Marienko Andrew/AP/Picture Alliance

La 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei sub pretextul unei „operațiuni militare speciale de denazificare și demilitarizare” a statului vecin. De atunci, orașele importante ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, sunt bombardate fără încetare. Trupele de ocupație continuă ofensiva în direcția Brovarî și Borispol pentru a bloca capitala Kiev dinspre est.

Asaltul asupra Mariupolului continuă, iar oficilii locali spun că au nevoie de arme, inclusiv artilerie și rachete antitanc.

La Cernigov, cei 150.000 de locuitori ai orașului rămân fără resurse de apă potabilă și sunt izolați după ce forțele ruse au distrus un pod care făcea legătura cu Kievul. Iar la Harkov, primarul orașului anunță că aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în urma atacurilor.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au cerut joi, la Bruxelles, crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă.

UPDATE 21:30. Orașele cheie, inclusiv Mariupol, sunt în continuare sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, dar orașul Volnovaha este practic distrus, a declarat președintele Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 21:10. Armata ucraineană a anunţat, vineri, că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocând „distrugere semnificativă” a infrastructurii, relatează CNN.

„Astăzi, 25 martie, în jurul orei 16:30 (ora locală), ocupanţii ruşi au lansat un atac cu rachete pe teritoriul Comandamentului Forţelor Aeriene al Forţelor Armate ale Ucrainei din Viniţa. Un total de şase rachete de croazieră au fost lansate de ruşi. Unele dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană. Restul au ţintit mai multe structuri, provocând distrugeri semnificative ale infrastructurii”, se mai adaugă în comunicatul forţelor armate”, potrivit comunicatului publicat de armata ucraineană.

UPDATE 20:20. Vladimir Putin a semnat azi o lege care criminalizează diseminarea de „știri false” despre orice structuri de stat ale Federației Ruse care își desfășoară activitatea în străinătate - persoanele fizice care vor fi găsite vinovate riscă închisoare de până la trei ani sau o amendă de până la 1,5 milioane de ruble. Persoanele care dețin o poziție oficială în stat, riscă 10 ani de închisoare și o amendă de până la 5 milioane de ruble.

Amintim de o lege similară introdusă anterior în Rusia care prevede pedeapsa penală pentru răspândirea „informațiilor false” despre Forțele Armate Ruse.



UPDATE 18:00. În timpul ostilităților din Ucraina au murit 1 351 de militari ruși și alții 3 825 au fost răniți, a declarat vineri, 25 martie, Serghei Rudskoi, șeful Direcției Operaționale Principale (GOU) a Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Este pentru a doua oară de la începutul invaziei ruse în țara vecină când autoritățile militare ale Federației Ruse raportează pierderile pe care le-a suferit în așa numita „operațiune specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei”.


UPDATE 16:51. Ministerul rus al apărării a declarat, vineri, că prima fază a operațiunii sale militare din Ucraina a fost în mare parte finalizată și că se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii Donbass din estul Ucrainei. Anunțul pare să indice că Rusia ar putea trece la obiective limitate după ce s-a confruntat cu o rezistență acerbă ucraineană în prima lună a războiului, transmite Reuters, citat de Digi24.ro.


UPDATE 16:17. Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat pierderile din rândul personalului în războiul din Ucraina. Astfel, potrivit părții ruse, doar 1.351 de militari au murit în războiul dezlănțuit de Putin în Ucraina. În plus, sunt raportați 3.825 de răniți. Totodată, au fost distruse 261 de vehicule aeriene fără pilot, 204 de sisteme de rachete antiaeriene, 1.587 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 163 de lansatoare de rachete multiple, 636 de tunuri și mortiere de artilerie de câmp, precum şi 1.397 de unităţi de vehicule militare speciale.


UPDATE 15:46. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat vineri că Occidentul a declarat Rusiei un război hibrid total şi a renunţat astfel inclusiv la valorile sale, precum libertatea de exprimare sau economia de piaţă, potrivit Agerpres. „Astăzi ne-au declarat un adevărat război hibrid, un război total”, a spus Lavrov în timpul unei reuniuni a Fondului de sprijin pentru diplomaţie publică în Rusia, relatează agenţia EFE. El a amintit că termenul de „război total” a fost folosit de armata nazistă în al Doilea Război Mondial.

„Acum (războiul total) este menţionat de mulţi politicieni europeni când explică ce vor să facă cu Rusia, şi nu-şi ascund obiectivele, să distrugă, să falimenteze, să anihileze, să asfixieze economia rusă şi Rusia în general”, a mai afrimat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina.


UPDATE 15:30. Consilierul de securitate al Președinției ucrainene, Alexei Arestovici anunță că în luptele din sudul Ucrainei a fost lichidat general-loctenentul Iakov Reazanțev. Ar fi al 6-lea general pierdut de Rusia în războiul di Ucraina, un număr extrem de mare pentru orice conflict armat. Armata rusă nu a confirmat, dar nici nu a infirmat deocamdată pierderile de generali suferite.


UPDATE 15:07. Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan spune că în cadrul negocierilor ruso-ucrainene s-ar fi înregistrat progrese semnificative pe 4 dimensiuni:

📍Aderarea Ucrainei la NATO;

📍Statut de limbă oficială pentru limba rusă;

📍Demilitarizarea Ucrainei în sensul refuzului de a dota armata cu arme de atac;

📍Probleme de securitate colectivă.

Singurul punct unde nu se poate avansa este legat de statutul special al regiunii Donbass și al Crimeei, unde Ucraina refuză categoric să cedeze Rusiei cele două regiuni.


UPDATE 14:41. OFICIAL - Anatolii Chubais a fost eliberat din funcția de consilier pentru dezvoltare internațională durabilă a lui Vladimir Putin.



UPDATE 14:40. Unul din doi copii ucraineni a plecat de când Rusia și-a început invazia pe 24 februarie, potrivit unui comunicat al Fondului ONU pentru Copii de joi. Declarația UNICEF a adăugat că 4,3 milioane de copii au fost strămutați, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din populația de copii estimată a Ucrainei, de 7,5 milioane. Această cifră include peste 1,8 milioane de copii care au trecut în țările vecine ca refugiați și 2,5 milioane de copii strămutați în Ucraina, se arată în comunicat. 78 de copii au fost uciși, iar 105 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei în urmă cu peste o lună, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Cu toate acestea, aceste cifre reprezintă cele pe care ONU a reușit să le confirme, iar bilanțul real este de așteptat să fie mai mare.


UPDATE 14:25. Peste un sfert de milion de refugiați care fug de războiul din Ucraina au sosit în Germania, potrivit Ministerului german de Interne. Până vineri, 253.157 de refugiați au fost înregistrați de poliția germană. Numărul real de refugiați care sosesc ar putea fi semnificativ mai mare din cauza absenței controalelor la frontieră între Polonia și Germania, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne pentru CNN.


UPDATE 14:15. Marinarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, care au strigat „Navă de război rusească - du-te la naiba” la invadarea forțelor ruse înainte de a fi capturați, au fost eliberați în schimbul de prizonieri cu Moscova. Cei 19 marinari ucraineni, inițial s-au considerat decedați, ulterior însă s-a confirmat că ei au fost ținuți ca prizonieri de război. Joi, 24 martie, la exact o lună după ce trupele ruse au invadat Ucraina, Parlamentul ucrainean a confirmat că marinarii au fost eliberați în cadrul unui schimb de 11 marinari ruși capturați de pe o navă scufundată.


UPDATE 13:48. Jurnalista Marina Ovseannikova de la postul public de televiziune de propagandă „Pervîi Kanal”, reținută pentru că a protestat împotriva războiului din Ucraina în timpul buletinului de știri în direct și ulterior amendată pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”, riscă o nouă sancțiune. De această dată, pe numele ei Tribunalul Ostankino din Moscova a înregistrat un proces penal, fiind acuzată de „discreditarea” armatei ruse.

UPDATE 13:00. Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei a fost efectiv blocat de forțele ruse, a declarat guvernatorul regional în această dimineață, potrivit Reuters. „Orașul a fost înconjurat de inamic”, a declarat guvernatorul Veaceslav Ceaus, adăugând că orașul era sub focul artileriei și a avioanelor rusești.

UPDATE 12:30. Ca urmare a ostilităților, în regiunea Lugansk, 27 de localizări au rămas fără alimentare cu gaz, iar 32 fără energie electrică, anunță președintele administrației regionale militaro-civile din Lugansk, Serghei Gaidai.



UPDATE 11:55. Autoritățile de la Mariupol estimează că 300 de persoane au fost ucise în atacul rusesc asupra teatrului.

Consiliul orașului Mariupol spune că, pe baza rapoartelor martorilor oculari, aproximativ 300 de persoane au murit într-un atac rusesc asupra unui teatru din oraș în urmă cu nouă zile, transmite CNN. Clădirea era folosită ca unul dintre principalele adăposturi din orașul asediat Mariupol, dar a fost lovită de un atac aerian rusesc pe 16 martie. Estimările privind numărul de persoane care se adăpostesc în teatru au variat între 800 și 1.300.


UPDATE 11:51. Manifestație pro-Ucraina în Novotroițk, regiunea Herson, localitate aflată sub ocupație rusă. Oamenii au ieșit să manifesteze în susținerea Ucrainei, transmite postul public ucrainean de televiziune. Novotroițk este un oraș de 10 mii de locuitori aflat la 50 de kilometri de granița administrativă cu Crimeea.



UPDATE 11:35. SUA și UE au anunțat un acord major privind gazul natural lichefiat, în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă, potrivit BBC. Acordul va prevedea ca SUA să furnizeze UE cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de combustibil - cunoscut sub numele de GNL - până la sfârșitul anului. Blocul a spus deja că va reduce utilizarea gazului rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Rusia asigură în prezent aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE. Reducerea dependenței va însemna creșterea importurilor și generarea de mai multă energie regenerabilă. Scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din SUA.


UPDATE 11:25. Pirderile ocupanților ruși, raportate de autoritățile ucrainene, până la data de 25 martie:

  • personal - aproximativ 16.100;
  • tancuri - 561;
  • vehicule blindate de luptă / APV - 1625;
  • sisteme de artilerie - 291;
  • sisteme de război antiaeriene - 49;
  • aeronave - 115;
  • elicoptere - 125;
  • echipamente auto / vehicule - 1.089;
  • nave / bărci - 5;
  • rezervoare de combustibil - 72;
  • nivel operațional-tactic UAV - 53;
  • echipamente speciale - 18.



UPDATE 10:36. Pentru astăzi, 25 martie, au fost convenite doar două coridoare umanitare - de la Mariupol la Zaporojie și de la Melitopol la Zaporojie, a anunțat viceprim-ministra, ministra Reintegrării Teritoriilor Ocupate ale Ucrainei Irina Vereșciuk. Primul coridor va funcționa de la Mariupol la Zaporojie pentru cei care vor călători cu propriul transport. În plus, din Berdiansk va avea loc evacuarea centralizată cu autobuzele. Acum sunt 48 de autobuze. Ei stau la intrarea în orașul Berdiansk.

Potrivit Irinei Vereșciuk, autoritățile au făcut toate eforturile pentru a se asigura că autobuzele cu locuitorii Mariupol sosesc astăzi la Zaporojie. În plus, la intrarea în Berdyansk există un camion cu combustibil, după intrarea acestuia în oraș, locuitorii Mariupol își vor putea alimenta vehiculele la benzinăria de pe Bulevardul Vostochny, 4a și strada Melitopol, 87b.

O altă rută convenită de la Melitopol la Zaporojie. Locul de întâlnire - stația de pompieri nr 9. Autobuzele pentru evacuare și mărfuri umanitare au intrat în oraș dimineața și, după descărcarea ajutorului umanitar, vor fi livrate la punctul de colectare.


UPDATE 10:22. Ar fi „prostesc” să se creadă că sancţiunile occidentale împotriva companiilor ruseşti ar putea avea vreun afect asupra guvernului de la Moscova, a declarat vineri Dmitri Medvedev, fost preşedinte al ţării şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate din Rusia. Sancţiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă, nu să producă nemulţumire publică faţă de autorităţi, a spus Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă de presă RIA, citat de Digi24.ro.

Occidentul a impus o serie amplă de sancţiuni împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina, însă, la o lună de la declanşarea războiului, Kremlinul spune că va continua să atace până când îşi va îndeplini obiectivele de „demilitarizare" şi „denazificare" a Ucrainei. Unele sancţiuni au vizat în mod direct afacerişti miliardari consideraţi a fi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.


UPDATE 09:50. Invadatorii ruși continuă să atace Izium. Atacurile intense au dus la distrugeri masive n oraș. Acest lucru este dovedit de noi imagini ale sateliților Maxar Technologies, publicate de CNN. Pozele sunt datate pe 24 martie. Sateliții au înregistrat infrastructura distrusă din centrul orașului. În jurul lui Izium au fost înregistrate coloane de echipamente și artilerie rusești, care bombardează orașul.

Artilerie rusă autopropulsată într-un câmp, cu turnulele lor îndreptate spre centrul Izium. (Maxar Technologies)

Imaginile arată un crater mare în curtea școlii și partea ruinată a spitalului vizavi de școală. La nord de școală sunt vizibile ruinele unei case de cazane și clădiri rezidențiale distruse. La aproximativ 5 kilometri nord-vest de Izium, sateliții au observat o coloană de artilerie rusă autopropulsată îndreptându-se spre oraș. La aceeași distanță față de nord-estul orașului, artileria rusă autopropulsată a săpat. Turnurile sunt îndreptate spre centrul orașului Izium.

Un convoi de tancuri care se deplasează spre nord spre Izium. (Maxar Technologies)

Acum trupele ruse controlează sectoarele urbane de pe malul de nord al râului Seversky Doneț, care disectează Izium. În același timp, partea de sud a orașului se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Luptele aprige continuă în oraș.

Un pod cu pontoane peste râul Seversky Doneț. (Maxar Technologies)


UPDATE 08:50. În cea mai mare parte a nopții, forțele ruse au atacat orașele Kreminna, Novodrujesk, Lisichansk, Popasnaia, Sievierodonețk, Rubijne, anunță șeful Administrației Regionale Civil-Militare Luhansk, Serghei Gaidai. Două persoane au murit în urma bombardamentului de la Rubijne. „Ocupanții au tras toată noaptea. Doi polițiști de frontieră au fost uciși. Din cauza bombardamentelor constante, salvatorii nu au putut stinge incendiile. Linia frontului a rămas neschimbată. Orcii au intrat parțial în orașele Popasnaia și Rubijne fără nicio schimbare, inamicul nu a înaintat, orașele sunt sub steagul ucrainean”, a scris oficialul pe Facebook.



UPDATE 08:30. Afirmația că sancțiunile occidentale împotriva întreprinderilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova este „o prostie”, susține fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, Dmitri Medvedev. Într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA, Medvedev spune că sancțiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă și că nu vor provoca nemulțumirea populației față de autorități.


UPDATE 07:20. Într-un discurs adresat Consiliului European şi postat pe Facebook joi noapte, Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru sancțiunile impuse Rusiei, dar a spus că „a fost puţin cam târziu”. „Aţi blocat Nord Stream 2. Vă suntem recunoscători. Şi pe bună dreptate. Dar a fost de asemenea puţin cam târziu. Pentru că dacă era la timp, Rusia nu ar fi creat o criză a gazului. Sau cel puţin ar fi existat o şansă”, a declarat el în faţa Consiliului.


UPDATE 07:15. Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au cerut joi, într-o declarație comună, crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă. Mai mult, UE solicitat organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a sprijini Ucraina după ce „încetează atacul rusesc”. De asemenea, liderii UE s-au angajat să ofere sprijin guvernului ucrainean „pentru nevoile sale imediate”.


UPDATE 07:00. Soldații ucraineni au respins nouă atacuri inamice, au distrus 12 tancuri, aproximativ 20 de unități de echipamente blindate și auto și nouă sisteme de artilerie. Inamicul a pierdut peste 200 de militari. Unitățile de apărare aeriană au doborât două avioane și 2 UAV-uri ale inamicului. De asemenea, au fost lovite șase ținte aeriene inamice: o aeronavă, 1 UAV și 4 rachete de croazieră, raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în această dimineață.


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie și 24 martie.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media