LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina. Cel puțin 474 de civili au fost uciși în Ucraina până acum

8 martie 2022, 07:35 Externe 500
Imagini de război. Locuitorii din Irpen, Kiev se refugiază din localitatea asediată de trupe ruse.  Sursa: Unian.ua

UPDATE 17:50 Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (24 februarie) până acum, potrivit ultimelor cifre publicate marți de Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Alți 861 de oameni au fost răniți în conflict, bilanțul total al ONU privind victimele printre civili fiind de 1.335, conform CNN.

Cifra reală este probabil „considerabil mai mare”, consideră ONU, în special în teritoriile controlate de guvernul de la Kiev, unde multe raportări sunt încă în așteptare pentru a putea fi coroborate datele.

UPDATE 17:00 Președintele american Joe Biden va anunța astăzi interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA, potrivit CNN, care citează trei surse oficiale. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.

CNN precizează că SUA vor face mișcarea unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite. Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia.

UPDATE 14:20 Forțele ruse se pregătesc să atace Kievul în zilele următoare, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit analizei, rușii stabilesc condițiile pentru un atac care ar putea avea loc în următoarele 24-96 de ore.

UPDATE 13:50 Shell a anunțat că va închide toate benzinăriile din Rusia și va opri toate achizițiile spot de petrol din această țară. Compania britanică a precizat că această schimbare ar putea dura câteva săptămâni și va duce la reducerea producției la unele dintre rafinăriile sale. Măsura vine ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Shell a fost criticată în weekend după ce a achiziționat țiței rusesc la un preț redus. Gigantul petrolier a făcut vineri prima tranzacţie de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută.

UPDATE 13:40 Numărul refugiaților care fug de războiul din Ucraina a depășit două milioane, a anunțat ONU, potrivit BBC.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, a spus că exodul în masă din țara invadată de Rusia este cel mai mare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 13:00 Ministerul ucrainean al apărării acuză forțele ruse că au atacat cordiorul umanitar prin care erau evacuați civilii din Mariupol.

„Invadatorii nu au lăsat copii, femei și bătrâni să iasă din oraș. Inamicul a început atacul exact în direcția coridorului umanitar”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

UPDATE 12:24 După primul val de oameni plecaţi din Ucraina din cauza războiului, va urma cel mai probabil un al doilea val, format din refugiaţi mai vulnerabili, a atras atenţia directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, potrivit căruia marţi sau miercuri se va depăşi pragul de două milioane de refugiaţi.

„Dacă războiul continuă, vom începe să vedem oameni care nu au resurse şi conexiuni”, a spus marţi Grandi într-o conferinţă de presă la Oslo, în Norvegia.

„Aceasta va însemna o situaţie mai complexă pe care vor trebui să o gestioneze statele europene şi va fi nevoie de o solidaritate şi mai mare din partea tuturor din Europa şi din afara ei”, a mai atras atenţia Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

UPDATE 10:22 Ministerul ucrainean al Apărării anunță că, de la începutul invaziei ruse, aproape 12 mii de militari ruși au fost uciși pe teritoriul Ucrainei. Potrivit autorităților din țara vecină, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă 303 tancuri, 1.036 de blindate, 120 de sisteme de artilerie și 48 de avioane.

UPDATE 10:12 Un coridor umanitar se va deschide astăzi la Sumî, a anunțat vicepremierul ucrainean. Irina Veresciuk a spus că civilii vor începe să părăsească orașul de nord-est cu autobuzele la ora 10:00.

UPDATE 9.27 A reapărut fostul președinte al Ucrainei, fugit în Rusia, Victor Yanukovici. Oficiosului de stat rus, Ria Novosti publică o scrisoare semnată de Yanukovici și adresată „concetățenilor săi”. În limba rusă, fostul președinte al Ucrainei face o incursiune a ultimilor 8 ani și spune că nu a fost o zi în care să nu să se fi gândit dacă a fost bine că a părăsit Ucraina sau nu. Acum, Yanukovici crede că plecarea sa a fost justificată pentru că el știa că altfel, se va isca un război civil, iar el nu poate accepta să moară copii și oameni nevinoveți. Păstrând tezele conducerii ruse despre așa-zisele orori din Donbass, Yanukovici îi cere lui Zelenskiy în câteva paragrafe scrise în ucraineană să înceteze vărsarea de sânge în patria sa.

UPDATE 9:14 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk a anunțat că Ministerul Apărării rus și Crucea Roșie au ajuns la o înțelegere pentru a evacua populația civilă din Sumî, nord-estul Ucraine asediat de trupe rusești. Potrivit oficialei ucrainene, a fost stabilit și traseul pe care refugiații trebuie să-l urmeze, punctul final al căruia este orașul Poltava din centrul Ucrainei. Armistițiul va începe la 9.00, evacuarea la ora 10 și va dura până la. Procesul îi vizează și pe studenții internaționali rămași blocați în oraș.

UPDATE 8:30 Presa ucraineană scrie că autoritățile ucrainene l-ar fi reținut pe fiul și nepotul cunoscutei interprete Sofia Rotaru la granița cu Republica Moldova. Bărbații se aflau într-un grup de 9 persoane care a încercat să treacă ilegal granița cu Republica Moldova în zona Moghilev-Podolsk, lângă Otaci.


Invazia militară a Rusiei în Ucraina continuă pentru a 13-a zi. În această noapte, în majoritatea zonelor de conflict și unde au loc ostilități militare a fost relativ liniște, în comparație cu zilele trecut. În orașul Sumî, aflat în nord-estul Ucrainei, o suburbie a localității a fost victima unui raid aerian. Cel puțin 10 civili și 4 militari ar fi decedat, transmite presa ucraineană.Aseară, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a început tradiționalul discurs de seară cu o excursie prin oficiul său prezidențial. Zelenskiy a oferit imagini de la geamul său în care se vede o parte din Kiev, apoi a mers spre birou unde a ținut un discurs. Astfel, președintele ucrainean a arătat încă o dată că este în Kiev și că în ciuda serioaselor amenințări, își continua activitatea.

„Sunt în Kiev, pe strana Bankova (sediul Președinției Ucrainei). Nu mă ascund. Și nu mă tem de nimeni. Atât cât va trebui pentru a câștiga pentru ca acest război patriotic al nostru”, a scris Zelenskiy.

Între timp, de dimineață, Armata Ucraineană a prezentat raportul de pe front. Atacul Rusiei continuă, însă a pierdut aproape total avântul. Lupte crâncene în preajma Cernihov, a Kievului și a suburbiilor. În opinia militarilor ucrainene, trupele ruse sunt demoralizate total și tot mai des comit furturi și acțiuni violente fațp de civili.


LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie și 7 martie.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media