Consilierul pentru integrare europeană a președintelui ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a indicat date aproximative pentru aderarea Ucrainei la UE

11 aprilie 2022, 13:51 Ucraina 269
Ursula von der Leyen și Vladimir Zelenskiy.  Sursa: Președinția Ucrainei

Consilierul diplomatic al președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, responsabil de integrarea europeană, Igor Zhovkva, consideră că aderarea Ucrainei la UE va avea loc în următorii ani și cu siguranță nu va dura „o perioadă de cinci ani”, scrie Unian. Zhovkva a menționat că nu toate statele UE sunt pregătite pentru această decizie, dar a dat asigurări că negocierile dau rezultate.

„Aderarea noastră la UE va avea loc cu siguranță în următorii câțiva ani, mai precis până la 5 ani”, a spus diplomatul.

Zhovkva a menționat că nu toate statele UE sunt pregătite pentru această decizie, dar a dat asigurări că negocierile dau rezultate.

„Din păcate, nu toate țările gândesc la fel, dar putem spune cu siguranță că nici o singură țară din UE nu este împotrivă. Și fiecare țară are o tendință pozitivă în raport cu aderarea Ucrainei. Deși viteza acestei tendințe este ușor diferită" a explicat Zhovkva.

El a recunoscut, de asemenea, că Ucraina va trebui să treacă prin toate etapele negocierilor și să efectueze reforme, dar a asigurat că Ucraina va putea face acest lucru: „Mai mult, în ciuda războiului, integrarea noastră sectorială în UE s-a accelerat chiar. Un exemplu este Aderarea Ucrainei la sistemul energetic unic al UE, aceasta a fost făcută înainte de termen, cu un an și jumătate înainte de plan”.

Ucraina a primit la 8 aprilie, chestionarul din partea Uniunii Europene privind nivelul de pregătire al țării de a obține statutul de candidat al blocului comunitar, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Răspunsurile vor fi gata într-o săptămână”, a declarat Vladimir Zelenskiy.

Totodată, vicepremierul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, va primi luni, 11 aprilie, chestionarul Comisiei Europene (CE) cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Șeful diplomației de la Chișinău se află într-o deplasare în Luxemburg, unde avea o întrevedere cu Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere pentru a primi chestionarul.

Acest chestionar din partea Uniunii Europene este primul pas birocratic în procesul care ar urma să-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de stat candidat la aderare.

„Completarea acestui chestionar, esențial pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, va necesita un efort instituțional enorm, însă sunt convins că împreună cu echipa de la Guvern și instituțiile naționale implicate vom reuși să sistematizăm cu succes toate informațiile solicitate privind modul de funcționare al statului, transpunerea a legislației europene, și politicile în vigoare”, a declarat anterior Nicu Popescu.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iuian Groza, chestionarul este unul foarte complex și conține de la două mii la patru mii de întrebări.

„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media