Iohannis: „România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca state independente”

21 februarie 2022, 22:44 România 252
Klaus Iohannis.  Sursa: presidency.ro

Președintele român, Klaus Iohannis, a declarat că România condamnă recunoașterea de către Federația Rusă a celor două regiuni din estul Ucrainei drept state independente. Șeful statului vecin a punctat că trebuie un răspuns „sever” al comunității internaționale.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk și amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.

România își reafirmă susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei!”, a precizat liderul de la București.


Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

În reacție, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg condamnă decizia Federației Ruse de a recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Într-o declarație, șeful Alianței susține că prin acest act, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, dar și integritatea teritorială a Ucrainei.

Autoritățile de la Chișinău, deocamdată, nu au venit cu o reacție.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media