LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 40. Vladimir Zelenskiy, în Parlamentul României: R. Moldova este o țintă a agresiunii

4 aprilie 2022, 08:11 Ucraina 392
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Pe 24 februarie, sub pretextul unei „operațiuni militare de denazificare” a Ucrainei, Federația Rusă a invadat statul vecin, la comanda președintelui rus Vladimir Putin. Peste 100.000 de oameni rămân blocați în Mariupol, unde situația umanitară este o catastrofă, după ce Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie nu a reușit să ajungă în orașul asediat.

S-a reușit evacuarea a 2.700 de civili din regiunea Luhansk. Sâmbătă, 2 aprilie, steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse. Până acum, 161 de copii au murit și 264 au fost răniți în Ucraina urmare a agresiunii armate a Federației Ruse

Ziua de astăzi, 4 aprilie 2022, este declarată zi de doliu în toată țara. Doliul este instituit întru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei și în semn de profundă compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean.

UPDATE 20:00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avut astăzi o intervenție în Parlamentul României. Vedeți mesajul în știre.

UPDATE 18:25. Președintele american Joe Biden l-a numit luni pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război” și a spus că va cere un proces pentru crime de război.

„S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucha. Acest lucru arată că este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informațiile. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta și trebuie să obținem toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real - să avem un proces pentru crime de război. Tipul ăsta este brutal și ceea ce se întâmplă în Bucha este scandalos și toată lumea a văzut”, a spus Biden reporterilor la aterizarea la Washington, DC.

Biden a mai spus că va anunța în curând noi sancțiuni.

UPDATE 17:50. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că masacrul de la Bucha este un „atac fals”, cu imagini „înscenate”, care e menit să submineze Rusia.

UPDATE 16:45. Procurorii Inspecției Generale a Procuraturii Generale a Ucrainei anchetează un judecător și un șef al Aparatului uneia dintre instanțele raionale din regiunea Luhansk fiind suspectați de trădare de patrie. Potrivit anchetei, suspecții au conspirat în mod deliberat cu reprezentanți ai așa-numitei Republici Populare Luhansk (LNR) ai Administrației de ocupație a Federației Ruse.

Astfel, aceștia au convenit în mod voluntar să acționeze în detrimentul suveranității, integrității și inviolabilității teritoriale, capacității de apărare, securității statului, precum și a economiei și informațional al Ucrainei.


UPDATE 16:40. Mai multe canale de Telegram din Ucraina au făcut o comparație între rezultatele pe care motoarele de căutare Google (SUA) și Yandex (Rusia) le oferă la căutarea imaginilor despre Bucha, orașul de lângă Kiev unde cel puțin 401 de civili au fost uciși. Replica Media repetat experimantul și la căutare după denumirea orașului în limba rusă, Буча, am obținut aceste 2 rezultate.

Cu litere latine, căutarea însă, are alte rezultate.


UPDATE 16:34. 90% din infrastructura Mariupolului a fost distrusă de trupele ocupante, a declarat primarul orașului Vadim Boychenko. Potrivit lui, 40% din infrastructură nu mai poate fi reconstruită deloc. Situația de la Mariupol rămâne foarte grea, a mai aedăugat edilul. „Astăzi suntem în pragul unei catastrofe umanitare – un oraș fără electricitate, fără apă, fără alimente, fără medicamente de mai bine de o lună”, a declarat Boychenko.


UPDATE 16:17. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel își susține în continuare decizia de a nu admite Ucraina în NATO în 2008, în ciuda criticilor masive din partea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy. Mai exact, reacția Angelei Merkel a apărut în contextul în care Zelenskiy a invitat-o împreună cu fostul președinte francez Nicolas Sarkozy în Bucha, oraș din regiunea Kiev unde au fost găsiți masacrați sute de civili ucraineni, după ce trupele ruse au părăsit regiunea.

„Cancelarul federal Angela Merkel își susține deciziile sale în legătură cu summitul NATO de la București din 2008”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Merkel, scrie televiziunea germană, Welt.


UPDATE 16:20. Rusia a comis 74 de infracțiuni împotriva reprezentanților presei din Ucraina, inclusiv 19 împotriva cetățenilor din alte țări, potrivit Ministerului Culturii şi Politicii Informaţionale al Ucrainei. Jurnaliștii străini sunt din țări precum Marea Britanie, Republica Cehă, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Irlanda, Elveția, Franța și Lituania.

Potrivit informațiilor oficiale, 18 jurnalişti au fost ucişi, 8 au fost răpiţi, 13 au fost răniţi, iar trei au fost dați dispăruţi.


UPDATE 15:46. Republica Moldova respectă toate politicile și restricțiile de sistemelor de plăți internaționale din pachetele de sancțiuni impuse de UE, SUA,și alte state împotriva Rusiei, însă nu poate renunța, deocamdată, la achizițiile de gaze din Federația Rusă. Declarațiile au fost făcut de președinta Maia Sandu luni, 4 aprilie, într-o conferință de presă. Șefa statului a explicat că Republica Moldova „vorbește de sancțiuni pe elemente în parte, pornind de la implicațiile acestora”, menționând că țara noastră și-a arătat deja susținerea față Ucraina în războiul declanșat de Rusia și a ajutat țara vecină acolo unde a putut să o facă.


UPDATE 15:40. O nouă încercare a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) de a ajunge în orașul ucrainean asediat Mariupol pentru a ajuta evacuarea civililor a eșuat.

„Din cauza condițiilor de securitate, echipa noastră nu a putut ajunge astăzi la Mariupol”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al CICR.

Echipa a încercat să intre în oraș de sâmbătă pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a facilita evacuările civililor care rămân prinși - oraș țintă majoră a bombardamentelor rusești.


UPDATE 15:32. În timp ce oficialii de la Moscova califică drept „un nou atac fake” și „o amenințare directă asupra securității mondiale”, apar tot mai multe imagini șocante cu posibile crime asupra civililor Bucha, un oraș aproape de Kiev, după ce armata rusă s-a retras. În câteva fotografii publicate de Andrei Cojocaru din orașul Bucha se poate vedea tabloul sumbru lăsat de trupele ruse în urma retragerii.


UPDATE 14:56. Consiliul Europei a adoptat modificări legislative care dau posibilitatea statelor membre să redirecționeze resurse din fondurile politicii de coeziune și din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) pentru a ajuta refugiații care fug din calea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Ajutorul se referă la statele membre care găzduiesc refugiați, în special cele care au frontiere comune cu Ucraina.

UPDATE 14:39. Președintele ucrainean Vladimir Zelensky se află în vizită la Bucha, după ce continuă să apară mai multe dovezi ale atrocităților din apropierea Kievului, transmite BBC. Potrivit sursei citate, a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă și a vorbit cu localnicii. El a reiterat că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina. Întrebat de BBC dacă se mai poate discuta pacea cu Rusia, el a spus: „Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice și militare”.

sursa foto: BBC


UPDATE 14:16. „UE condamnă în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, în urma masacrului din Bucha.

„Imagini bântuitoare cu un număr mare de morți și victime civile, precum și distrugerea infrastructurilor civile arată adevărata față a războiului brutal pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și a poporului său. Masacrele din orașul Bucha și din alte orașe ucrainene vor fi înscrise în lista atrocităților comise pe pământ european”, a mai adăugat Borell într-un comunicat de presă.

Totodată, șeful diplomației europene a punctat că Uniunea Europeană sprijină toate măsurile pentru a asigura răspunderea pentru încălcările drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar în Ucraina de către forțele armate ruse.

„În special, susținem pe deplin ancheta lansată de procurorul ICC privind crimele de război și crimele împotriva umanității, precum și activitatea Comisiei de anchetă a OHCHR. UE sprijină procurorul general ucrainean și societatea civilă, concentrându-se pe colectarea și păstrarea dovezilor crimelor de război”, a spus Borrell.


UPDATE 13:40. Germania este principalul obstacol în calea impunerii de sancțiuni mai dure Rusiei, a declarat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a mai spus că Ungaria nu le blochează, scrie Reuters.

Comentariul său vine după ce prim-ministrul Viktor Orban a câștigat duminică alegerile naționale, după ce s-a confruntat cu critici pentru o poziție insuficient de dură asupra agresiunii ruse în Ucraina.

„Trebuie să vedem că, indiferent de modul în care abordăm Ungaria, aceasta este a patra astfel de victorie și trebuie să respectăm alegerile democratice... Germania este principalul obstacol în ceea ce privește sancțiunile. Ungaria este pentru sancțiuni”, a spus Morawiecki.


UPDATE 13:11. Armata rusă se regrupează și încearcă să îmbunătățească situația tactică în unele zone din sudul Ucrainei, potrivit informației operaționale ale Ministerului ucrainean al Apărării de la ora 12:00 privind invazia Rusiei pe teritoriul țării.

Astfel, în direcțiile Donețk și Tavria, principalele eforturi ale forțelor ruse sunt concentrate în zonele așezărilor Rubijne, Popasna. De asemenea, se pregătește atacul asupra Severodonețk, precum și obținerea controlului deplin asupra orașului Mariupol. Astăzi, asupra Mariupolului, rușii au efectuat 8 lovituri aeriene.


UPDATE 12:46. Trupele Rusiei continuă să „consolideze și să reorganizeze” ofensiva lor în Donbas, arată cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice dat publicităţii luni. În același timp, Rusia transferă mercenari ai companiei militare private Wagner în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, pentru a participa la următoarele operațiuni militare în regiunile de est ale Ucrainei, transmite agenția de presă ucraineană UNIAN.


UPDATE 12:40. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut apel luni la crearea unei comisii internaţionale de anchetă asupra „genocidului” comis, în opinia sa, de armata rusă în oraşe din Ucraina, printre care şi Bucea, în apropiere de capitala Kiev, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Aceste masacre sângeroase comise de ruşi, de soldaţi ruşi, merită să fie numite ca atare. Este un genocid, iar acesta trebuie judecat”, a declarat presei şeful guvernului de la Varşovia. „De aceea propunem crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea acestei crime de genocid”, a adăugat el.


UPDATE 12:39. Procuratura Generală a Ucrainei anunță că Opt persoane au fost ucise, iar alte 34 rănite în bombardamentele forţelor ruse duminică asupra oraşelor Oceakov şi Nikolaev din sudul Ucrainei.

„Bombardamentele au deteriorat casele localnicilor, vehicule, obiecte de infrastructură civilă”, precizează Procuratura.


UPDATE 12:23. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a intervenit aseară, 3 aprilie, printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse.

„Războiul. Ce poate fi mai opus muzicii? Liniștea orașelor în ruine și a oamenilor uciși. Copiii noștri desenează lansări de rachete și nu stele căzătoare. Aproape 400 de copii au fost răniți și 153 au decedat de la începutul războiului. Și noi niciodată nu-i vom mai vedea desenând. Părinții noștri sunt bucuroși că s-au trezit dimineața. În adăposturi anti bombă, dar vii. Cei dragi nu știu dacă vom fi din nou împreună. Războiul nu ne lasă să alegem cine va supraviețui și cine va rămâne în veșnică tăcere.

Muzicienii noştri nu se îmbracă de gală, au fost nevoiţi să iasă să lupte pentru a apăra libertatea de a putea iubi, a trăi şi a face ca muzica să fie ascultată. Pe pământul nostru ne luptăm cu Rusia, care a adus cu ea o tăcere oribilă cu bombele ei. Cu tăcerea morții. Umpleți tăcerea cu muzica voastră. Umpleți-o astăzi. Pentru a ne spune povestea noastră.

Spuneţi adevărul prin versurile voastre, pe reţele de socializare sau pe posturi de televiziune. Susțineți-ne în oricare mod puteți. Oricare - dar nu cu tăcerea. Și apoi pacea va veni în toate orașele noastre distruse de război: Cernihiv, Harkiv, Volnovaha, Mariupol și altele. ele sunt legende deja. Dar eu am un vis - să le văd pe ele trăind. Și libere. Libere ca și voi de pe scena Grammy”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 11:40. Forțele militare ruse „continuă să se consolideze și să se reorganizeze în timp ce își reorientează ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei”, a declarat luni Ministerul Apărării din Regatul Unit, transmite CNN.

„Trupele ruse, inclusiv mercenari ai companiei militare private Wagner, legate de stat rusesc, sunt mutate în zonă”, a adăugat Ministerul Apărării.


UPDATE 11:10. Rusia respinge în continuare acuzațiile privind masacrul din orașul Bucha - atribuit trupelor ruse care s-au retras din suburbiile capitalei ucrainene acum câteva zile. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că scopul „crimei regimului de la Kiev” este de a „întrerupe negocierile pentru pace” dintre Rusia și Ucraina.

„Semnificația acestei crime a regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor de pace și escaladarea violenței”, a scris ea pe canalul său Telegram.

Zaharova a numit incidentul „o provocare a armatei și a radicalilor ucraineni” și a amintit că Federația Rusă a solicitat o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, în legătură cu acest incident.


UPDATE 10:49. Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că aliaţii occidentali vor conveni asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în zilele următoare din cauza invaziei sale din Ucraina şi a atrocităţilor comise de trupele ruse în micul oraş Bucea din apropiere de Kiev, despre care liderul de la Berlin a spus că sunt „crime de război”, relatează Reuters şi AFP.

„Vom decide noi măsuri între aliaţi în zilele următoare“, a dat el asigurări într-o scurtă declaraţie făcută duminică la cancelarie, informează Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi “„susţinătorii săi vor suferi consecinţele”, a promis el, afirmând că „crimele împotriva civililor sunt crime de război”.

„Vom continua să punem arme la dispoziţia Ucrainei astfel încât această ţară să se poată apăra împotriva invaziei ruse”, a mai declarat Scholz.


UPDATE 10:28. Pierderile ocupanților ruși, raportate de autoritățile ucrainene, până la data de 4 aprilie:

📌 personal - aproximativ 18 300;

📌 tancuri - 647;

📌 vehicule blindate de luptă / APV - 1844;

📌 sisteme de artilerie - 330;

📌 sisteme de război antiaeriene - 54;

📌 avioane militare - 147;

📌 elicoptere - 134;

📌 Lansatoare multiple de rachete - 107;

📌 echipamente auto / vehicule - 1.273;

📌 nave / bărci - 7;

📌cisterne de combustibil - 76;

📌 drone - 92;

📌echipamente speciale - 22.


UPDATE 09:43. Cabinetul de miniștri de la Chișinău, condus de prim-ministra Natalia Gavrilița, a ținut la începutul ședinței de luni, 4 aprilie un minut de reculegere în memoria tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„În ultimele zile am fost îngroziți să vedem imagini cutremurătoare din Bucha și alte orașe din Ucraina. Aceste imagini arată cât de crud este războiul și cu siguranță aceste fapte vor trebui cercetate cu mare atenție la nivel internațional. Astăzi a fost decretată zi de doliu la nivel național pentru victimele războiului nedrept care are loc în Ucraina. Vom continua să discutăm și să lucrăm pe plan internațional cu partenerii, să pledăm pentru pace. Avem nevoie de pace și stabilitate pentru ca să ne putem concentra pe îmbunătățirea traiului cetățenilor”, a declarat Natalia Gavrilița.


UPDATE 09:30. 161 de copii au murit și 264 au fost răniți în Ucraina urmare a agresiunii armate a Federației Ruse, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.

În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Kiev - 75, Donețk - 78, Harkov - 59, Cernihiv - 49, Nikolaiv - 34, Luhansk - 31, Zaporojie - 22, Herson - 29, Kiev - 16, Sumî - 16 ani, Jitomir - 15 zone.


UPDATE 09:12. Pe teritoriul Republicii Moldova, astăzi 4 aprilie, a fost declarată, prin decret prezidențial, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina. La sediul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene și la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova în străinătate, Drapelul de Stat va fi arborat în bernă, astfel încât să fluture la jumătatea catargului în legătură cu ziua de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina.


UPDATE 08:32. Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht, scrie BBC.

Declarația acesteia vine după ce au ieșit la iveală informații și imagini îngrozitoare ale masacrului din orașul Bucha, care au atras un val de reacții ale liderilor lumii care au condamnat aceste atrocități.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat Lambrecht.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin și susținătorii săi vor „simți consecințele” acțiunilor lor.

Rusia furnizează aproximativ 40 % din gazul european, ceea ce a determinat până acum Germania și alte țări europene să fie reticente în extinderea sancțiunilor care vizează sectorul energetic.


UPDATE 08:13. Rusia cere convocarea, luni, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce Moscova numește „o provocare a radicalilor ucraineni” în oraşul Bucha din Ucraina, acolo unde Kievul a acuzat trupele ruse că se fac vinovate de un adevărat genocid.


UPDATE 07:40. Imagini din satelit din orașul Bucha arată un sanț lung de 13 de metri pe locul în care a fost descoperită o groapă comună. Au fost surprinse pe 31 martie de compania americană de date prin satelit Maxar.

Pare a fi un șanț în curtea unei biserici. Compania a precizat că a putut observa semne că acolo s-au făcut săpături încă din 10 martie.

Supraviețuitorii din Bucha spun că primele cadavre au fost îngropate acolo în primele zile de război.

O echipă CNN a văzut cadavre în pungi îngrămădite în mormânt. Unele au fost deja parțial acoperite. Localnicii au declarat pentru CNN că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo. Primarul din Bucha a afirmat că ar putea fi până la 300 de victime îngropate la fața locului.UPDATE 07:10. Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat uciderea „şocantă şi îngrozitoare" a unor civili în oraşul ucrainean Bucha, declarând că Rusia poartă responsabilitatea pentru acestea.

„Condamnăm ferm uciderea civililor în Ucraina, rămânem mobilizaţi pentru a trage la răspundere regimul rus", a scris pe Twitter Justin Trudeau. „Responsabilii pentru aceste atacuri şocante şi îngrozitoare vor fi aduşi în faţa justiţiei", a adăugat el.

Ucraina şi ţările occidentale au acuzat duminică armata rusă de crime de război după ce au fost descoperite gropi comune şi civili „executaţi" la Bucha, în apropierea capitalei Ucrainei Kiev. În aceste gropi comune au fost îngropate peste 400 de cadavre.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie și 3 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media