ULTIMA ORĂ/ Trupele ruse de ocupație au pătruns la periferia orașului Herson și au tras în clădirile rezidențiale

1 martie 2022, 12:32 Ucraina 452
Strada centrală a orașului Herson.  Sursa: ДСНС України

Trupele de ocupație ruse au pătruns la periferia orașului Herson, un oraș important din sudul Ucrainei, și au tras în clădirile rezidențiale. Informația a fost distribuită de Administrația Regională de Stat Herson.

În această dimineață orașul, aflat la gurile râului Nipru, a fost încercuit de armata rusă, iar primii soldați ruși au intrat în oraș.

„Monștri ruși au tras într-o casă din cartierul Tavria. Toată lumea rămâne în adăposturi. Încercăm să clarificăm situația”, se arată în mesajul administrației regiunii Herson.

O oră mai devreme, autoritățile regiunii au ridicat alarma aeriană (10: 50) și au îndemnat toți oamenii să rămână în adăposturi.

Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Harkov, Oleg Sinegubov, armata rusă a folosit mai multe lansatoare de rachete Grad și rachete de croazieră. „Astăzi, inamicul nostru a început în mod cinic să bombardeze centrul Harkovului și zonele rezidențiale. Acum numărăm victimele civile. El [inamicul] nu are de ales decât să comită crime de război. Pentru că armata noastră este puternică. Suntem pe poziție. De fapt, resursele sale ofensive au fost epuizate”, spune Sinegubov într-un mesaj adresat cetățenilor.

În urma atacurilor cu rachete asupra centrului orașului, conform informațiilor preliminare, sediul Administrațiaei Regionale de Stat Harkov, Opera, Filarmonica și o parte din zona rezidențială (în principal clădiri rezidențiale de 4-5 etaje) au fost avariate. Salvatorii nu au putut începe imediat intervențiile pentru a elimina daunele cauzate de bombardamente. În prezent, incendiul de pe acoperișul Operei a fost lichidat. Peste 40 de salvatori și 7 autospeciale din cadrul Serviciului de Stat de Urgență sunt în misiune, scrie Hromadske.

Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență al Ucrainei, la 1 martie, la ora 10:53, în Herson, rachetele au lovit două blocuri de locuit de nouă etaje, distrugând apartamente de la etajele 2 și 3 și incendiind una dintre clădiri, rănind patru persoane. Incendiul s-a răspândit, există o scurgere de gaz.


Mai devreme, Ministerul Situațiilor de Urgență al Ucrainei a raportat despre șase răniți, inclusiv un copil, în urma bombardării clădirii Administrației Regionale de Stat Harkov.

Numărul morților este în curs de stabilire.

„Pentru a preveni o catastrofă umanitară, cerem urgent să contactați toate misiunile umanitare internaționale posibile și să ajutați la asigurarea unui „coridor verde” în regiunea Herson pentru a asigura următoarele nevoi prioritare: medicamente și alimente. Separat, cerem să se asigure îndepărtarea și transportul fără piedici a răniților și morților în rândul populației civile și al armatei. Dacă este posibil, vă rugăm să organizați evacuarea celor mai afectați cetățeni ca urmare a agresiunii militare”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Hersonului, Igor Kolihaev.

Orașul Herson se află sub atac din prima zi a invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. De mai multe ori armata ucraineană a reușit să respingă atacurile forțelor de ocupație, însă trupele ruse au reusșit să stabilească mai multe posturi de control în jurul localității.
În același timp, armata rusă continuă înaintarea spre Kiev, unde potrivit informației serviciilor de informații, Rusia își dorește la fel încercuirea metropolei ca aceasta mai apoi, să capituleze.

Astăzi este a șasea zi de război în țara vecină - Ucraina. Începând cu data de 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineața o operațiune militară specială în Ucraina, zeci de explozii se aud în continuu în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În a patra zi de război, liderul de la Kremlin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Comunitatea internaţională a sporit sancţiunile economice împotriva Federației Rusie.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie și 28 februarie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media