Rusia ar putea fi forțată să plătească în ruble datoria externă din cauza sancțiunilor. Ce spune ministrul rus al Finanțelor

14 martie 2022, 10:20 Rusia 368
Rubla rusească/ Imagine simbol.  Sursa: www.albawaba.com

Ministerul rus de Finanţe a anunţat astăzi, 14 martie, prin intermediul unui comunicat de presă că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei în valută, dar a avertizat că aceste plăţi vor fi făcute în ruble, dacă sancţiunile împiedică băncile să-şi onoreze datoriile în moneda în care au fost emise.

Ministerul rus de Finanţe a asigurat că Rusia are suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria externă.

„Rusia are suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”, a dat asigurări Ministerul rus de Finanţe.

„Afirmaţiile că Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoriile externe sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria. De asemenea, suntem gata să facem plăți în ruble la cursul de schimb al Băncii Rusiei la data plății”, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

Guvernul rus trebuie să achite miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari.

Ministerul rus de Finanţe a precizat că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei în valută, dar posibilitatea finalizării acestor plăţi va depinde de sancţiuni.

Dacă plăţile nu sunt posibile, Ministerul rus de Finanţe a anunţat că va plăti în ruble eurobondurile, ceea ce reprezintă echivalentul intrării în incapacitate de plată. În ultimele săptămâni, rubla s-a depreciat la un nivel record.

„Îngheţarea conturilor în valută ale Guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei poate fi văzută ca o dorinţă din partea unor state occidentale de a organiza o intrare artificială în incapacitate de plată care nu are temeiuri economice reale”, susține Siluanov.

Amintim că la 1 martie, Uniunea Europeană a anunțat că va exclude şapte bănci ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul SWIFT, scria Bloomberg. Celelalte bănci vizate sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, dar nu şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici banca Gazprom, potrivit Digi24.

Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Canadei.

Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.

SWIFT este o cooperativă globală cu membrii în 200 de ţări dar are sediul în Belgia şi deci este obligată să respecte reglementările din UE şi Belgia. „Discutăm cu autorităţile europene pentru a înţelege detaliile entităţilor care vor fi subiectul noilor măsuri. Ne pregătim să respectăm instrucţiunile legale”, a informat organizaţia într-un comunicat de presă.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie și 13 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media