VIDEO/ Vladimir Putin confruntat deschis de aliatul său, președintele Tadjikistanului: „Am o rugăminte, nu vă comportați cu țările din Asia Centrală cum o faceți cu fostul URSS”

14 octombrie 2022, 20:46 Rusia 981
Emomali Rahmon.  Sursa: captură video

O situație mai puțin obișnuită pentru Vladimir Putin la summitul Rusia-Asia Centrală de la Astana. Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon l-a confruntat deschis pe aliatul său de la Moskova cerându-i public mai mult respect pentru țara sa, dar și pentru celelalte din Asia Centrală. O înregistrare video a discursului liderului de la Dușanbe, cel mai longeviv din țările fostei URSS, arată discursul său la masa rotundă a summitului.

„Tadjikistan a respectat mereu interesele principalului său partener strategic, Federația rusă. La noi în țară, doresc o atitudine reciprocă”, a adăugat Rahmon. În context, liderul tadjik i-a cerut lui Vladimir Putin, fără supărare cum s-a exprimat, să nu aibă o atitudine față de țările Asiei Centrale la fel cum o are față de fosta URSS.

„Am fost martori cu dumneavoastră la dispariția URSS. La fel ca și acum, am fost martori că nu a fost acordată suficientă atenție republicilor mai mici, popoarelor mai mici. Nu erau luate în considerare tradițiile și obiceiurile. Nu ajutau la dezvoltare. Ieri vorbeați despre 2 milioane de migranți tadjici, nu v-am mai spus, dar vă spun acum, sunt mai mult de 2 milioane de cetățeni de-ai noștri care pleacă în Federația rusă și nu doar la muncă, dar să învețe, la tratament”, a declarat Emamoli Rahmon.


Un aliat tradițional al Kremlinului, liderul de la Dușanbe a criticat dur atitudinea Rusiei față de Tadjikistan, spre nemulțumirea evidentă a lui Vladimir Putin.

„De ce la un forum nenorocit din Tadjikistan ne implorăm, am cerut ministerului nostru de Externe, am vorbit personal cu dumneavoastră, ca să avem măcar o prezență la nivel de ministere? Nu, se desfășoară la nivel de viceministru. Iată ce merită Tadjikistanul, partener strategic! Noi ce, la fel ne comportăm? Noi nu suntem 100-200 de milioane. Dar noi ne dorim să fim respectați. Cu ce am greșit? Poate nu ne-am salutat cum trebuie? Noi mereu am respectat interesele principalului partenerul al nostru strategic. Noi vrem ca să fim și noi respectați. Noi ce, suntem niște străini? Nu e nevoie să ne dați bani. Vladimir Vladimirovici, am o rugăminte la dumneavoastră, nu trebuie să aveți o politică pentru țările Asiei Centrale la fel cum aveți față de Uniunea Sovietică”, a încheiat Rahmon.

Nu este clar cum a ajuns înregistrarea în spațiul public. Din imagini se vede că este vorba despre o filmare a unui flux intern al lucrărilor la conferință și a fost publicată de un portal din Kazahstan.

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media