Șeful NATO: „Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric în această iarnă”

14 noiembrie 2022, 16:10 Ucraina 154
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

„Lunile care urmează vor fi dificile” pentru Ucraina, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care această ţară sărbătoreşte eliberarea Herson, oraş-cheie din sudul ţării recucerit de la ruşi săptămâna trecută, relatează AFP şi Reuters și Agerpres.

Retragerea Rusiei din Herson „demonstrează incredibilul curaj al forţelor armate ucrainene”, dar „nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. (...) Ei încă deţin controlul asupra unor părţi mari din Ucraina. Ceea ce trebuie să facem este să întărim mâna Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă de la Haga.

„Forţele armate ruse păstrează capacităţi importante precum şi un mare număr de soldaţi şi Rusia şi-a demonstrat voinţa de a-şi asuma pierderi importante”, a adăugat şeful NATO.

Armata rusă, în dificultate în teren, a lansat în ultimele săptămâni mai multe valuri de lovituri aeriene cu rachete şi drone kamikaze asupra infrastructurilor civile ucrainene, în special asupra reţelelor energetice.

„Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric în această iarnă”, a mai spus secretarul general al NATO.

El a mai afirmat, cu acelaşi prilej, că Ucraina va decide ce termeni sunt acceptabili pentru negocieri care să ducă la încheierea războiului declanşat de Rusia.

Pe 11 noiembrie, Forțele de Apărare au intrat în Herson, singurul centru regional capturat de armata rusă după începerea unei invazii pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie.
Orașul a fost deja evacuat, măsurile de filtrare sunt în desfășurare. Pe 12 noiembrie, comandantul comandamentului operațional „Sud”, generalul-maior Andrio Kovalciuk, a sosit în Herson.
Oamenii l-au întâmpinat cu strigăte de recunoștință. Kovalciuk a mulțumit oamenilor din Herson pentru rezistența lor.

Începând cu 13 noiembrie, armata ucraineană a dezocupat 179 de așezări de pe malul drept al Niprului pe o suprafață de peste 4.500 de kilometri pătrați.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media