MOLD-STREET/ În luna august, Moldova a primit peste 6 miliarde lei sub formă de granturi și credite externe

27 septembrie 2022, 14:11 Economie 62
Republica Moldova - Uniunea Europeană.  Sursa: strategeast.org

În luna august, Republica Moldova a primit peste șase miliarde lei sub formă de granturi și împrumuturi, arată datele Ministerului Finanțelor, scrie Mold-Street.

În total, în primele opt luni ale acestui an valoarea granturilor și împrumuturilor externe încasate în bugetul de stat a ajuns la circa 10,9 miliarde lei, ceea ce este de aproape două ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2021.

Granturi de două miliarde lei în luna august

Datele Ministerului Finanțelor relevă că valoarea granturilor de la diverse state și organisme internaționale a constituit 2,27 miliarde lei, de aproape 7,5 ori mai mult decât în opt luni ale anului 2021.

Aproape două miliarde lei, sub formă de granturi, au fost primite doar în luna august.

Analistul economic Veaceslav Ioniță estimează că, ținând cont de promisiunea Uniunii Europene de a ajuta Moldova cu suport financiar sub formă de granturi, pentru depășirea crizei energetice, precum și suportul altor țări dezvoltate, Moldova va beneficia de granturi în acest an de cel puțin 200 milioane dolari, adică aproape 3,9 miliarde de lei.

Totodată, în primele opt luni ale anului, au fost primite și circa 8,61 miliarde lei sub formă de împrumuturi externe, de 2,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.

În același timp, au fost rambursate 1,39 miliarde lei credite externe, cu aproape 310 milioane lei mai puțin față de 1,7 miliarde lei anul trecut.

Datoria de stat ar urma să crească cu 22 miliarde lei

Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 36,1%, soldul datoriei de stat la data de 31 decembrie 2022 atingând 101,07 miliarde lei.

În condițiile în care, la finele lunii august 2022, datoria de stat internă și externă era de peste 85 miliarde lei, apoi pentru a ajunge la acest nivel ar urma să crească cu circa 18%.

Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media