Vacanță prelungită cu o săptămână pentru elevi și apă caldă doar în primele ore ale dimineții. Măsurile anunțate de Tiraspol în contextul crizei energetice

2 noiembrie 2022, 20:08 Economie 192
regiunea transnistreană.  Sursa: Replica Media

Așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din regiunea transnistreană, Serghei Obolonik, anunță un șir de măsuri cu scopul de a economisi energia electrică, după ce volumul livrat de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului s-a redus cu 40%, scrie novostipmr.com.

Măsurile de economisire a resurselor energetice adoptate de Tiraspol:

  • Circulația troleibuzelor în orele de vârf;
  • Apa caldă va fi furnizată la robinete dimineața, între orele 6:30 – 8:30, în zilele lucrătoare, și între orele 8:00 – 10:00 în weekend. Așa-zisele autorități de la Tiraspol spun că este posibilă revizuirea acestui program în viitor;
  • Principalele întreprinderi industriale ale regiunii vor fi nevoite să se oprească;
  • Furnizarea de căldură va rămâne în sectorul rezidențial, spitale, grădinițe și alte instituții sociale;
  • Totuși, pentru a economisi resursele energetice, vacanțele școlare vor fi prelungite cu o săptămână;
  • În instituțiile de stat se preconizează introducerea unei zile de lucru în regim redus;
  • Toate instituțiile așa-zisului guvern de la Tiraspol trebuie să reducă consumul de energie electrică și gaze cu 20%;
  • Programele de dezvoltare vor fi reduse.

Amintim că Tiraspolul acuză autoritățile de la Chișinău că „au încălcat grav acordul dintre Moldovagaz și Gazprom”, invocând că partea dreaptă a Nistrului pentru luna noiembrie livrează mai puține de gaze naturale către malul stâng, doar 2,3 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu luna octombrie când se livrau zilnic 3,9 milioane de metri cubi.

În reacție, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că compania pe care o conduce „nu duce relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene”.

„SA „Moldovagaz” nu conduce relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și are dreptul de a distribui independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către contraparte a condițiilor contractuale”, a scris Ceban într-un mesaj pe Telegram.

Amintim că, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Totodată, de astăzi, 1 noiembrie, MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) nu mai livrează energie electrică Chișinăului, contractul nefiind semnat între cele două părți.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media