„Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc să trimită baterii Patriot în mod special în Ucraina. „Patriot este una dintre capabilitățile de apărare aeriană care este luată în considerare”, a adăugat oficialul.
Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră.
Apărarea aeriană a Ucrainei este „prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul.
Cu toate acestea, în cursul zilei de marți, secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, le-a spus reporterilor în timpul unui briefing că SUA „nu intenționează să furnizeze baterii Patriot Ucrainei” în acest moment.
„Discutăm o mare varietate de capabilități și sprijin cu Ucraina, ne consultăm în mod regulat cu Ucraina, ne consultăm în mod regulat cu aliații noștri și partenerii noștri cu privire la nevoile lor de apărare”, a spus Ryder. „În acest moment, nu avem de gând să furnizăm baterii Patriot Ucrainei, dar din nou vom continua să avem acele discuții și când și dacă este ceva de anunțat în acest sens, vom face.”
O provocare privind trimiterea bateriilor Patriot sau a altor arme avansate în Ucraina este că acele sisteme necesită întreținere și susținere „destul de semnificativă”, precum și antrenarea militarilor pentru a le folosi”, a spus Ryder.
„Niciunul dintre aceste sisteme nu este ușor de utilizat, nu poți să apari pe câmpul de luptă și să începi imediat să le folosești, așa că acestea sunt genul de lucruri care sunt luate în considerare atunci când vine vorba de sisteme mai avansate”, a spus Ryder.
Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc, scrie News.ro.
Stoltenberg a declarat că aliaţii discută despre furnizarea de unităţi de apărare antiaeriană Patriot, dar a avertizat că sistemele livrate trebuie să fie eficiente, întreţinute şi prevăzute cu muniţie suficientă, ceea ce reprezintă o „provocare uriaşă” în sine, a subliniat el.
Miniştrii de externe ai NATO s-au angajat să intensifice sprijinul politic şi practic acordat Ucrainei şi să îl menţină atât timp cât va fi necesar.
„Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente şi inconştiente asupra infrastructurii civile şi energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de servicii umane de bază”, au declarat oficialii NATO în declaraţia comună.
La rândul său, Ucraina - invitată la Bucureşti să aibă discuţii în marja reuniunii NATO - şi-a îndemnat partenerii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană şi transformatoare pentru a contracara loviturile ruseşti.
„Dacă avem transformatoare şi generatoare, ne putem restabili nevoile energetice. Dacă avem sisteme de apărare aeriană, ne putem proteja de următoarele atacuri cu rachete ruseşti", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Pe scurt: Patriot şi transformatoarele sunt de ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie”, a punctat el.
