Chișinăul a cerut eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov: „Numeroase adresări expediate reprezentantului Tiraspolului la negocieri au rămas fără reacție”

28 noiembrie 2022, 16:10 Societate 263
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media

Biroul Politici de Reintegrare monitorizează cazul cetățeanului Victor Pleșcanov, condamnat ilegal la Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare, pentru acuzații de „extremism”. Purtătoarea de cuvânt a BPR, Mariana Sarî, a declarat pentru Replica Media că din motiv că reprezentanții autorităților și Avocatului Poporului nu au acces în regiunea transnistreană, Biroul nu poate confirma presupusa tentativă de suicid, totodată a menționat că Tiraspolul ignoră „numeroasele adresări” de a-l elibera pe acesta.

În contextul mesajelor difuzate astăzi în mass-media privind o eventuală tentativă de suicid a acestui cetățean, precizăm că din motivul inaccesibilități regiunii din stânga Nistrului și municipiul Bender pentru reprezentanții autorităților și Avocatului Poporului, Biroul nu poate confirma/infirma pentru moment asemenea informații.

Au loc acțiuni necesare pentru obținerea datelor veridice. Solicitări pentru acordarea suportului au fost adresate reprezentanțelor din Moldova ale partenerilor externi”, a declarat reprezentanta BPR.

Mariana Sarî a spus că au fost expediate „numeroase adresări” reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană cu apelul de a-l elibera pe Victor Pleșcanov, însă toate au rămas fără reacție.

Reprezentantului politic din partea Tiraspolului i s-a cerut eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov și suport în organizarea unui examen medical asupra stării de sănătate a acestuia de către un doctor independent (CI „Crucea Roșie” sau a.).

Amintim că asociația Promo-LEX a făcut luni, 28 noiembrie, un apel public prin care a cerut acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenția ilegală a lui Victor Pleșcanov, condamnat de o pretinsă instanță de la Tiraspol pentru acuzații de extremism, fiind considerat prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru critica războiul Rusiei în Ucraina.

Reprezentanții asociației au spus că în seara de 25 spre 26 noiembrie anul curent, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații despre o presupusă tentativă de suicid a lui Pleșcanov, ulterior informația a fost confirmată pentru juriștii Promo-LEX „de mai multe surse credibile”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media