Maia Sandu, despre semnarea de către Putin a decretului de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia: R. Moldova nu recunoaște nicio acțiune ulterioară acestor referendumuri false

30 septembrie 2022, 11:59 Politică 194
Maia Sandu, la Parlament. 2 iunie 2022.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție, astăzi, 30 septembrie, la anunțul Kremlinului cu privire la semnarea de către Vladimir Putin a decretului de anexare a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

„R. Moldova respectă integritatea teritorială a Ucrainei și respectiv, consideră false referendumurile și nu recunoaște nicio acțiune ulterioară acestor referendumuri false”, a declarat Maia Sandu.

În ceea ce privește relația R. Moldova cu Rusia, Maia Sandu a precizat că aceasta s-a deteriorat după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.

„Cât ține de relația R. Moldova cu Rusia, evident că ea a fost afectată dramatic de această invazie a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Noi am condamnat și o să condamnăm în continuare acest război și o să condamnăm aceste acțiuni, care nu respectă dreptul internațional și integritatea și suveranitatea altor țări”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că Vladimir Putin a semnat două documente prin care recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie, dar fără a fi menționate granițele acestora.

Ambele decrete intră în vigoare la data semnării acestora care este de 29 septembrie. Acestea însă, au fost publicate după miezul nopții și vin în contextul în care astăzi, de la 15:00 urmează să anunțe anexarea acestor teritorii ucrainene, alături de Donețk și Luhansk.

Anunțând săptămâna trecută așa-numitele referendumuri din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, Vladimir Putin a amenințat că va răspunde cu arme nucleare dacă securitatea națională a Rusiei este amenințată.

Referendumul fals de patru zile în regiunile ocupate de Rusia s-a încheiat marți și, după cum era prezis, rezultatele raportate de presa de stat rusă au arătat un sprijin covârșitor pentru aderarea Rusiei.

Locuitorii care au evadat în zonele deținute de Ucrainean în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să voteze buletinele de vot în stradă sub amenințarea armei.

Miercuri, administrațiile instalate de Rusia din cele patru provincii ucrainene i-au cerut oficial lui Putin să le încorporeze în Rusia.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, le-a descris drept „o imitație a referendumurilor” și a promis că „apără” cetățenii ucraineni din regiunile ocupate de Rusia.


Referendumurile, organizate în grabă de autoritățile de ocupație și considerate nelegitime de către Ucraina și comunitatea internațională, au avut loc în patru regiuni ucrainene controlate în mare parte de forțele ruse începând din 23 septembrie și au durat până la 27 septembrie. Acestea prezintă startul unui plan al președintelui rus Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei.

Occidentul acuză Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea și avertizează că anexarea ilegală a acestor teritorii ucrainene este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul. Totodată, Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat recent că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri.

Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.

Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat anterior că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat, în ziua în care au demarat așa numitele „referendumuri”, că orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale vor fi în favoarea aderării lor la Rusia.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media