„Putin este un jucător rațional care a calculat greșit invazia Ucrainei”. Ce spune președintele SUA despre amenințările nucleare și o eventuală întâlnire cu liderul de la Kremlin

12 octombrie 2022, 12:19 SUA 202
Joe Biden, NATO.  Sursa: CNN

Președintele american Joe Biden l-a numit pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin un „jucător rațional” care a calculat greșit invazia Ucrainei. Politicianul american mai crede că Putin este puțin probabil să folosească arme nucleare, a declarat într-un interviu pentru CNN.

În ciuda faptului că Biden îl numește pe Putin „rațional”, el consideră că obiectivele președintelui rus, pe care le-a conturat în discursul său de a începe o invazie pe scară largă a Ucrainei, sunt „ridicole”.

Biden a adăugat că Putin a crezut în mod eronat că ucrainenii se vor supune unei invazii ruse.

În cadrul interviului au fost menționate și amenințările nucleare ale lui Putin.

„Nu cred că o va face”, a spus Biden când a fost întrebat dacă președintele rus ar folosi arme nucleare tactice.

Preşedintele a afirmat că ameninţările lui Putin au un efect destabilizator şi a avertizat asupra potenţialelor erori de judecată care ar putea rezulta.

„Ceea ce am vrut să spun a fost că ar putea duce la un rezultat pur şi simplu oribil”, a mai declarat el.

„Şi nu pentru că cineva ar intenţiona să o transforme într-un război mondial sau ceva de genul ăsta, dar odată ce foloseşti o armă nucleară, greşelile care pot fi făcute, calculele greşite, cine ştie ce s-ar întâmpla.

El, de fapt, nu poate continua să vorbească cu impunitate despre utilizarea unei arme nucleare tactice ca şi cum ar fi un lucru raţional de făcut”, a adăugat Biden.

Summitul G20 va avea loc luna viitoare în Indonezia. Președintele rus intenționează să participe la summit. Biden a menționat că în prezent nu vede un motiv bun pentru a se întâlni cu Putin, dar probabilitatea unei întâlniri poate depinde de ceea ce ar dori să discute președintele rus.

De exemplu, Biden nu este împotriva discutării despre baschetbalistul închis în Rusia, este menționat în interviu.

„Dar uite, s-a comportat cu cruzime. Cred că a comis crime de război. Și de aceea nu văd niciun motiv să mă întâlnesc cu el acum”, a spus președintele SUA.

Întrebat care este linia roşie pentru Statele Unite şi NATO, Biden a afirmat: „Au existat discuţii în acest sens, dar nu voi intra în discuţie. Ar fi iresponsabil din partea mea să vorbesc despre ceea ce am face sau nu am face”.

Putin a avertizat de mai multe ori că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include patru regiuni ucrainene pe care recent le-a anexat.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media