Un centru dedicat studierii limbii române va fi deschis în UTA Găgăuzia. Subiectele care au mai fost discutate de Irina Vlah și Cristian-Leon Țurcanu la întrevederea cu Igor Șarov

14 septembrie 2022, 17:28 Educație 107
Guvernatoarea UTA Găgăuzia, la întrevedere cu rectorul USM, Igor Șarov.  Sursa: Irina Vlah/ Facebook

Introducerea de noi programe educaționale în limba română pentru locuitorii țării din regiunea UTA Găgăuzia care nu cunosc limba română a fost discutată astăzi, 14 septembrie, de către guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, alături de ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul unei întrevederi cu rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat și despre elaborarea de materiale didactice, cooperarea cu departamentele specializate ale instituțiilor de învățământ superior din țară și din străinătate.

„Suntem interesați ca tinerii noștri să cunoască limba de stat. Cred, că în primul rând este necesar să reexaminăm complet metodologia de predare a limbii române în școlile noastre și să ne concentrăm pe dezvoltarea abilităților de comunicare. Cu sprijinul partenerilor externi și al comunității științifice și pedagogice, trebuie să creăm noi oportunități pentru tinerii noștri. Sarcina noastră este să oprim plecarea tinerilor peste hotare, să creăm un ecosistem în care ei să se simtă confortabil să trăiască, să studieze, să muncească și să-și construiască viitorul în Republica Moldova", a spus Irina Vlah.

De asemenea, autoritățile Autonomiei au luat inițiativa de a deschide „Centrul limbii române” în Găgăuzia, unde toți interesați ar putea urma cursuri de Limba română, iar profesorii ar putea să-și îmbunătățească calificările.

Amintim că la 2 septembrie, președinta Maia Sandu, aflată în vizită în Găgăuzia, a susținut un discurs în cadrul Universității de Stat din Comrat, în care a subliniat importanța păcii în țară în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, păstrării identității, cultivării multilingvismului și promovării unității naționale indiferent de apartenență etnică. Șefa statului a remarcat greutățile prin care trece R. Moldova din cauza situației la nivel regional și global, precizând că există oameni care sunt bănuiți de corupție, învinuiți de fărădelegi, încercă să semene haos în țară, dar „interesul nostru național este păstrarea păcii și stabilității în R. Moldova, precum și protecția cetățenilor”, iar Guvernul face tot posibilul pentru a oferi ajutor cetățenilor în această perioadă dificilă.

Maia Sandu a subliniat și importanța studierii limbii române, iar bașcana Găgăuziei Irina Vlah a fost prezentată drept exemplu în acest sens.

„Învățarea limbii române este de asemenea importantă. Acesta este și unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există o cerere pentru a învăța limba română. Bașcana Găgăuziei Irina Vlah a dat un exemplu demn declarând și demonstrând că vorbește românește. Este necesar să oferim tuturor locuitorilor Autonomiei posibilitatea de a învăța limba română pentru a deschide mai multe oportunități pentru toată lumea. De la 1 ianuarie 2023 lansăm un program național de învățare a limbii române.

Poate că educația multilingvă - predarea diferitelor discipline în mai multe limbi în grădinițele și școlile din Găgăuzia - poate fi o soluție atât pentru păstrarea limbii găgăuze, cât și pentru învățarea limbii române. (...) Voi sublinia încă o dată teza principală a discursului meu - păstrarea păcii în Moldova, precum și prosperitatea comună, depinde de fiecare dintre noi astăzi. Trebuie să muncim pentru a construi un stat puternic, o economie puternică, să luptăm împreună împotriva corupției, astfel încât să avem o țară liberă care să respecte fiecare persoană”, a conchis șefa statului.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media