Comisia notează că impactul major asupra piețelor globale, cum ar fi securitatea alimentară globală, au subliniat că piața internă și rețeaua de transport a Uniunii nu pot fi privite izolat atunci când vine vorba de politica Uniunii, iar conexiunea mai bună cu țările partenere vecine ale UE sunt acum necesare mai mult decât oricând”, se arată în comunicatul oficial.
„Prin extinderea a patru coridoare europene de transport pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova – inclusiv în porturile Mariupol și Odesa – propunerea de astăzi va contribui la îmbunătățirea conectivității transporturilor dintre aceste două țări și UE, facilitând schimburile economice și conexiuni mai bune atât pentru oameni, cât și pentru întreprinderi.
Aceste coridoare vor fi, de asemenea, o prioritate-cheie în reconstrucția infrastructurii de transport a Ucrainei după încheierea războiului. Eforturile noastre de a facilita exportul de cereale din Ucraina prin intermediul coridoarelor de solidaritate au demonstrat, de asemenea, importanța interoperabilității în sistemul de transport, consolidând necesitatea de a crește convergența în cadrul rețelei UE, făcându-o mai rezistentă și consolidând piața internă”, susține comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.
Astfel, Comisia Europeană propune extinderea a patru coridoare europene de transport către Ucraina și Republica Moldova. Terenul pentru această extindere fusese deja pregătit atunci când Comisia a adoptat, la începutul lunii, hărţile TEN-T actualizate ale Ucrainei.
Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și poziția adoptată de Belarus în acest conflict, cooperarea cu Rusia și Belarus în domeniul transporturilor nu mai este considerată adecvată și nici în interesul UE.
Prin urmare, propunerea elimină Rusia și Belarus de pe hărțile TEN-T. Comisia propune, de asemenea, retrogradarea ultimilor kilometri ai tuturor conexiunilor transfrontaliere dintre UE și Rusia/Belarus de la „rețea centrală” la „rețea globală”. Aceasta implică o dată țintă ulterioară pentru finalizare – 2050 în loc de 2030.
Totodată, problema diferenței de ecartament feroviar între Ucraina și majoritatea țărilor UE la fel este abordată în propunere, menționând că această diferență reprezintă un obstacol imens în calea interoperabilității.
Propunerea include măsuri de migrare a liniilor de cale ferată, atunci când acest lucru este justificat din punct de vedere economic, la ecartamentul standard european. Acest lucru se aplică, de asemenea, ecartamentelor nestandardizate din interiorul UE; dificultățile de la frontiera cu Ucraina au evidențiat modul în care această lipsă de interoperabilitate face vulnerabilă rețeaua feroviară din interiorul teritoriului UE.
Propunerea de azi va face parte din pachetul de revizuire a Regulamentului TEN-T negociat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, instituții care au demarat acest proces la începutul acestui an.
