LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 150. Lituania ridică interdicția căilor ferate din Kaliningrad. Rușii au atacat cu două rachete portul din Odesa

23 iulie 2022, 09:42 Ucraina 265
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și poporul său confruntă cea de-a 150-a zi de război declanșat de Federația Rusă, la comanda lui Vladimir Putin sub pretextul unei „operațiuni militare speciale”. Ucraina și Rusia au semnat un acord cu Turcia, susținut de ONU, pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, ceea ce ar putea evita amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale.

În urma semnării acordului, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că Ucraina are cereale disponibile în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru vânzare.

Potrivit ,Institutului pentru Studiul Războiului, pe 22 iulie forțele ruse au lansat un atac la sol limitat la nord-vest de Donețk. Potrivit Statului Major al Ucrainei, Forțele Armate ale Ucrainei au respins toate încercările armatei ruse de a avansa. Totodată, trupele ruse au atacat vineri orașul Slaviansk cu bombe cu dispersie în urma căreia cel puțin trei persoane au fost rănite.

UPDATE 18:52. Președintele Ucrainei a comentat atacul de astăzi cu rachete asupra portului Odesa. El a subliniat că acest lucru s-a întâmplat la mai puțin de o zi după acordurile de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene.

„Acest lucru indică un singur lucru: indiferent ce spune și promite Rusia, va găsi modalități de a nu-l îndeplini. Geopolitic, cu arme, sângeroase sau nu, are mai mulți vectori, cum acționează întotdeauna", a spus Zelenskiy la o întâlnire, la Kiev, cu o delegație a Camerei Reprezentanților SUA.

Președintele Ucrainei a mulțumit, de asemenea, Statelor Unite pentru pachetul de asistență de securitate anunțat recent și a subliniat că țara are nevoie în special de lansatoare HIMARS, proiectile și vehicule aeriene fără pilot.

Zelenskiy a informat delegația Camerei Reprezentanților despre lucrările de reconstrucție postbelică a Ucrainei, a cărei primă etapă este punerea în aplicare a Planului de recuperare rapidă - un plan pentru restaurarea rapidă a locuințelor distruse, educaționale și medicale, de infrastructură.

„Facem apel la partenerii noștri, inclusiv Statele Unite, cu o propunere de a lua o parte activă la implementarea acestui proiect ambițios, dar extrem de important chiar acum”, a declarat serviciul de presă al președintelui, citat de președinte.


UPDATE 17:50. În această dimineață, o rachetă rusă a lovit stația de pompare din portul Odesa. În același timp, unitatea de depozitare a cerealelor a supraviețuit, relatează Suspіlne Novyny, citând pe Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al comandamentului operațional „Sud” al forțelor armate ale Ucrainei.

„În mod evident, scopul inamicului a fost să lovească portul comercial Odessa. Patru rachete Caliber au fost îndreptate în această direcție. Două dintre ele au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, două au lovit infrastructura portului în sine", a spus Gumenyuk.

Impactul a provocat un mic incendiu și a provocat pagube caselor din apropiere, a adăugat ea. Nu au fost raportate victime.


UPDATE 17:22. Miliardarul rus Roman Abramovici a fost prezent vineri la Palatul Dolmabahce din Istanbul, la ceremonia de semnare a acordului privind exportul de cereale din Ucraina.

Potrivit publicației turce Haberler și Reuters, Abramovici a urmărit evoluțiile din audiență. Aceasta nu este prima participare a miliardarului la negocierile dintre Rusia și Ucraina. În primăvară, Abramovici a venit și în Turcia în timpul vizitelor delegațiilor din ambele părți ale conflictului militar.

După cum a raportat Times luna trecută, Abramovici a trimis documente UE prin care încearcă să demonstreze că sancțiunile impuse lui de Bruxelles sunt discriminatorii, disproporționate și se bazează pe acuzații false de a fi apropiat de Putin.


UPDATE 16:37. Serviciul de presă al Secretarului General al ONU António Guterres a emis o declarație în numele său.

„Secretarul general condamnă fără rezerve atacurile raportate astăzi împotriva portului ucrainean Odesa. Ieri, toate părțile și-au asumat angajamente clare pentru a asigura circulația în siguranță a cerealelor ucrainene și a produselor aferente către piețele mondiale.

Aceste produse sunt esențiale pentru a depăși criza alimentară globală și pentru a atenua suferința a milioane de oameni în nevoie din întreaga lume. Implementarea integrală [a termenilor acordului] de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia este obligatorie”.


UPDATE 15:21. „Atacul a fost efectuat exact acolo unde se află cerealele. Vedem cât valorează acordurile cu țara teroristă", a comentat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, despre atacul cu rachetă de dimineață asupra portului din Odesa.

Anterior, bombardarea portului a fost confirmată în biroul președintelui și al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

La rândul său, Ministerul Politicii Agrare al Ucrainei a mai raportat că atacul cu rachete rusești a căzut pe locurile de depozitare a cerealelor destinate exportului.

„Nu voi spune numărul, pentru că Ministerul Infrastructurii este ocupat cu volumul de muncă, deci depinde de ei. Ne așteptam deja la primele plecări mâine sau poimâine”, a spus departamentul.


UPDATE 14:35. Ucraina a cerut Națiunilor Unite și Turciei să se asigure că Rusia își îndeplinește angajamentele asumate prin acordul privind un coridor sigur pentru exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe.

Rachetele rusești au lovit infrastructura din portul ucrainean Odesa sâmbătă, la o zi după ce Rusia și Ucraina, cu medierea Națiunilor Unite și Turcia, au semnat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua astfel de exporturi.


UPDATE 14:22. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că bombardarea portului din Odesa este inacceptabilă.

„Inacceptabil. Rusia a atacat orașul-port Odessa la mai puțin de 24 de ore de la semnarea unui acord care să permită exportul de produse agricole. Kremlinul continuă să folosească alimente ca armă", a scris Brink pe Twitter.

Potrivit evaluării ei, Rusia trebuie trasă la răspundere.


UPDATE 12:53. Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunțat armata ucraineană, potrivit Reuters.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a spus că lovitura rusă în portul Odesa este o scuipă în fața secretarului general al ONU António Guterres și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au făcut eforturi mari pentru a ajunge la un acord privind exportul de cereale ucrainene.

„A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete pe teritoriul orașului Odessa pentru a pune la îndoială acordul și promisiunile ONU și Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, a spus Foreign.

Kievul a făcut apel la ONU și Turcia să se asigure că Rusia își îndeplinește obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului cerealelor.

„Dacă acordurile la care s-a ajuns nu vor fi îndeplinite, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale”, se încheie declarația.


UPDATE 11:22. În rezumatul său zilnic, Agenția de Informații pentru Apărare din Marea Britanie raportează următoarele:

În ultimele 48 de ore, luptele intense au continuat în regiunea Herson de pe malul vestic al Niprului, unde trupele ucrainene avansează. Forțele ruse par să încerce să încetinească înaintarea ucrainei trăgând cu artilerie de-a lungul afluentului Niprului, râul Ingulets, care acționează ca o barieră naturală.

În același timp, rutele de aprovizionare pentru forțele armate ruse la vest de Nipru sunt amenințate din ce în ce mai mult. Următoarele lovituri ale armatei ucrainene pe podul Antonovsky, care joacă un rol cheie în aprovizionarea trupelor ruse, i-au provocat noi daune.

Rușii au reușit însă să facă o reparație parțială. Din 22 iulie, podul era deschis unui anumit trafic. Serviciile secrete britanice nu au putut confirma afirmațiile oficialilor ucraineni conform cărora armata rusă încearcă să construiască o alternativă, un ponton de trecere peste Nipru.

Siguranța trecerilor râurilor rămâne o prioritate pentru armata rusă, dar construirea unui pod de pontoane peste Nipru ar fi o operațiune extrem de riscantă. Dacă trecerile Niprului sunt distruse și trupele rusești din Herson sunt întrerupte, aceasta ar fi o lovitură militară și politică tangibilă pentru Rusia.


UPDATE 10:30. Trupele ucrainene anunță despre pierderile ruse de la începutul invaziei:

Personal - aproximativ 39240 (+240);
tancuri - 1.708 (+4);
Mașini blindate de luptă / APV - 3.929 (+9);
sisteme de artilerie - 864 (+1);
RSZV / MLRS - 253 (+2);
Sisteme de război antiaerian - 113 (+0);
aeronave - 221 (+0);
elicoptere - 188 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 714 (+1);
rachete de croazieră - 167 (+0);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.820 (+17);
echipamente speciale - 72 (+0).


UPDATE 10:20. Boris Johnson i-a spus lui Vladimir Zelenskiy că sprijinul Regatului Unit „nu va scăpa”, indiferent de cine va deveni următorul lider al Marii Britanii.

Într-un apel între liderii Marii Britanii și ucraineni de vineri, Johnson „a subliniat hotărârea continuă a Regatului Unit de a sprijini poporul ucrainean și a spus că hotărârea nu va scăpa, indiferent cine va deveni următorul prim-ministru britanic”.

PA Media a raportat că Johnson a salutat, de asemenea, vestea despre acordul de a scoate cereale din Ucraina, în speranța că acordul poate evita o criză alimentară globală. Johnson a vorbit, de asemenea, cu Zelenskiy despre planurile de a găzdui Eurovision și despre tratamentul prizonierilor din Marea Britanie deținuți de forțele susținute de Rusia.


UPDATE 09:45. Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și din teritoriul rusesc Kaliningrad, a anunțat vineri agenția de presă rusă RIA.

Statul baltic a împiedicat Rusia să trimită mărfuri sancționate pe calea ferată către Kaliningrad în iunie, declanșând o promisiune din partea Moscovei de represalii rapide.

RIA l-a citat pe Mantas Dubauskas, un purtător de cuvânt al companiei de căi ferate de stat, care a spus că a informat clienții că ar putea expedia din nou mărfuri.

„Este posibil ca unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a declarat el pentru televiziunea lituaniană.


UPDATE 09:30. Lungimea liniei frontului pe care Forțele Armate ale lui Ucrainei o apără în prezent împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei este de 2.450 kilometri, adică întreaga distanță de la Varșovia la Barcelona.


UPDATE 09:00. Acordul istoric semnat vineri după-amiază la Istanbul produce deja primele efecte pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6 la sută, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente, scrie digi24.ro.

Piețele speră că înțelegerea privind coridorul de trecere sigură pe Marea Neagră va ajuta țările dependente de importurile din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă 30% din comerțul mondial cu grâu.

Costurile cerealelor ar putea scădea și mai mult, dacă acordul va funcționa, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm câteva săptămâni, sunt de părere experții. Analiștii economici iau în calcul și alți factori de care depind fluctuațiile de pe piețe - cursul dolarului și seceta, care afectează recoltele din Franța, România și Spania.


UPDATE 08:32. Raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată că armata rusă a efectuat operațiuni de asalt în direcția așezării Pokrovskoye și a teritoriului termocentralei Uglegorsk din regiunea Donețk, dar a suferit pierderi și s-a retras.

De asemenea, potrivit Statului Major General, Forțele Armate ale Ucrainei au respins asaltul în direcția Verkhnekamensky și Seversky în direcția Kramatorsk.

În plus, raportul notează că armata rusă nu a efectuat ofensive nici în Harkiv, nici în direcția slavă. Nici pe direcțiile Volyn, Polessky și Seversk, situația nu a suferit modificări semnificative.REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie și 22 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media