În debutul conferinței, Veronica Drăgălin a evidențiat trei piloni prioritari pe care se va axa în viitorul său mandat în fruntea Procuraturii Anticorupție - acțiune, agalitate și transparență.
„Acțiune - Trebuie să avem rezultate pe corupția mare. Ca să reușim, trebuie să acționăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public și securității statului și libertăților economice.
În primul rând, ne vom uita pe cazurile în care statul are are de recuperat mai multe fonduri. Evident că frauda bancară, laundromatul delapidările mari din companiile cu capital de stat sunt în topul listei. Ca să atingem așa scopuri, noi ca instituție ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv reurse elementare care să fie la îndemâna procuraturii anticorupție - buget, control asupra spațiului de muncă și logistici, suplinirea personalului.
Noi vom propune îmbunătățiri care să ne permită să lucrăm eficient, fără obstacole.
Egalitate - PA are responsabilitatea politici și proceduri interne, care să asigure că toți oamenii sunt tratați egal, indiferent de funcție, apartenență politică, opinii, avere sau orice alt aspect. Aplicarea egale a legii va combate percepția unei justiții selective.
Noi, ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm persoanele cu cea mai mare putere din țară, foști, sau actuali procurori, judecători, ofițeri, includ politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează. Peștele de la cap se strică. Așa că trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice dar și din conducerea consiliilor municipale și locale.
Organele de control ale statului vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare.
Transparență - Îmi doresc să oferim cât mai multă transparență și informații relevante despre dosare. Este foarte important ca societatea să poate să analizeze independent orice informație și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, că poziția acuzării este argumentată, că nu există nicio discriminare pe criterii politice sau de altă natură.
Acum restricții exagerate impuse de lege despre ce putem și ce nu putem prezenta. Vom analiza legislația, bunele practici internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor legi.”, a declarat noua șefă a PA.
Urmăriți conferința Live:
