VIDEO/ Veronica Drăgălin, la prima sa conferință de presă: „Peștele de la cap se strică, așa că trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern”

19 august 2022, 11:30 Justiție 6083
Veronica Drăgălin, la conferință de presă. 19 august 2022.  Sursa: Replica Media

Conducătoarea Procuraturii Antocorupție, Veronica Drăgălin, a vorbit despre primele impresii și activități întreprinse la început de mandat, dar și despre viziunile, scopurile și obiectivele trasate în vederea sporirii eficienței în activitatea instituției la prima sa conferință de presă organizată la 19 august 2022.

În debutul conferinței, Veronica Drăgălin a evidențiat trei piloni prioritari pe care se va axa în viitorul său mandat în fruntea Procuraturii Anticorupție - acțiune, agalitate și transparență.

„Acțiune - Trebuie să avem rezultate pe corupția mare. Ca să reușim, trebuie să acționăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public și securității statului și libertăților economice.

În primul rând, ne vom uita pe cazurile în care statul are are de recuperat mai multe fonduri. Evident că frauda bancară, laundromatul delapidările mari din companiile cu capital de stat sunt în topul listei. Ca să atingem așa scopuri, noi ca instituție ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv reurse elementare care să fie la îndemâna procuraturii anticorupție - buget, control asupra spațiului de muncă și logistici, suplinirea personalului.

Noi vom propune îmbunătățiri care să ne permită să lucrăm eficient, fără obstacole.

Egalitate - PA are responsabilitatea politici și proceduri interne, care să asigure că toți oamenii sunt tratați egal, indiferent de funcție, apartenență politică, opinii, avere sau orice alt aspect. Aplicarea egale a legii va combate percepția unei justiții selective.

Noi, ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm persoanele cu cea mai mare putere din țară, foști, sau actuali procurori, judecători, ofițeri, includ politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează. Peștele de la cap se strică. Așa că trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice dar și din conducerea consiliilor municipale și locale.

Organele de control ale statului vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare.

Transparență - Îmi doresc să oferim cât mai multă transparență și informații relevante despre dosare. Este foarte important ca societatea să poate să analizeze independent orice informație și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, că poziția acuzării este argumentată, că nu există nicio discriminare pe criterii politice sau de altă natură.

Acum restricții exagerate impuse de lege despre ce putem și ce nu putem prezenta. Vom analiza legislația, bunele practici internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor legi.”, a declarat noua șefă a PA.

Urmăriți conferința Live:


Procurora-șefă Anticorupție, Veronica Drăgălin, și-a început mandatul și a fost prezentată colaboratorilor instituției de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, la 1 august 2022. Ea a fost numită în funcție pentru un mandat de 5 ani.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media