VIDEO/ CSE municipală se va convoca în ședință: Urmează a fi alocate 2,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru atenuarea consecințelor ploii. Ceban: „Aveți trei zile să faceți curat în sectorul Rîșcani și Ciocana”

10 august 2022, 10:03 Politică 90
Primăria Chișinău.  Sursa: Replica Media

Primarul minicipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus convocarea astăzi, 10 august, în ședință a Comisiei Situații Excepționale a municipiului Chișinău, dar și alocarea a 2.5 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru atenuarea consecințelor ploii torențiale din seara zilei de ieri, 9 august, care a lăsat în urma sa copaci doborâți sau scoși din rădăcini, străzi spălate de ape, acoperișuri luate de vânt, cabluri doborâte la pământ.

„După analiza specialiștilor în sectorul Rîșcani și o parte din sectorul Ciocana, așa situații nu au fost de zeci de ani. Vreau să mulțumesc fiecărei Regii cu care am coordonat activitățile în teren toată noaptea, colegilor din Pretură, Direcții. S-a lucrat la deblocarea străzilor, acceselor, la securizarea zonelor care sunt conectate la energie electrică. Vreau să mulțumesc sutelor de oameni din teren și tehnica mobilizată și locuitorilor municipiului Chișinău, care au fost și ei mobilizați în anumite sectoare. Am discutat cu locuitorii ca să fie deconectat integral, verificat pe parcursul de azi și de mâine curentul electric în adiacentul stradal din sectorul Rîșcani, fiind cea mai afectată zonă, și o parte din sectorul Ciocana. (...) Solicit să fie convocată ședința Comisiei Excepțională municipală și de asemenea, să fie conectat Fondul de Rezervă și pentru primă instanță să fie alocate câteva milioane de lei, pentru necesitățile care urmează a fi evaluate: acoperișul caselor de locuit, ceea ce a fost afectat în curțile de blocuri, etc. (...) Aveți exact trei zile, nu mai mult de trei zile să fie curat în sectorul Rîșcani, cât și Ciocana”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit Primăriei Chișinău, până la această oră, la Dispeceratul central municipal au fost înregistrate peste 450 de apeluri din partea cetățenilor referitor la urmările ploilor. Cele mai multe solicitări au fost despre arborii doborâți - 88 de cazuri. De asemenea, au fost cazuri de inundări ale străzilor, cabluri rupte, avarierea acoperișurilor, blocarea canalizării pluviale din cauza cantității mari de precipitații etc.

Echipele Î.M. Regia „Exdrupo” au intervenit pe parcursul nopții pentru deblocarea rețelelor de canalizare pluvială pe următoarele adrese: str. Petricani, Calea Orheiului, bd. Renasterii, str. A Russo, str. Varnița, Lunca Bâcului, str. Uzinelor, str. Meșterul Manole etc.

Totodată, s-a intervenit la salubrizarea carosabilului, cu implicarea a 10 unități de tehnică specializată: str. Lunca Bicului, str. Uzinelor - 4 curse; bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului - 2 curse.

Astăzi Î.M. „Exdrupo” continuă salubrizarea carosabilului și a receptoarelor.

De asemenea, angajații Regiei Locativ-comunale și amenajare lucrează la înlăturarea copacilor căzuți în curțile de bloc, pe trotuare, căi de acces și pe străzi, precum și la curățarea / spălarea străzilor și a trotuarelor.

Și echipele Î.M. Regia „Lumteh” se află în teritoriu pentru a înlătura defectele apărute la rețelele electrice.

Pentru anunțarea situațiilor problematice cauzate de ploi, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul central municipal, tel. 022 22-22-67 sau 022 22-26-04.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media