LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 172. Uniunea Europeană va discuta la sfârșitul lunii august despre interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși / Rușii au bombardat orașul Energodar

14 august 2022, 09:44 Ucraina 252
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 172-a zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie, prin ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a denazifica și demilitariza statul vecin.

Armata ucraineană a distrus în sudul încă două depozite rusești și o serie de echipamente ale ocupanților. Totodată, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 28.231 de crime de război au fost comise de forțele rusești în Ucraina de la începutul războiului.

Mai mult, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că orice soldat rus care trage în centrala nucleară Zaporojie sau o folosește ca acoperire va deveni o „țintă specială" și a repetat acuzațiile că Moscova folosește centrala ca șantaj nuclear.

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International dorește ca experți independenți să verifice procesul de întocmire a raportului său conform căruia armata ucraineană ar pune în pericol populația civilă în timp ce încearcă să respingă invadatorii ruși.

UPDATE 17:30. Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP și Agerpres.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, „Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp”.

El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot „să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate”.


UPDATE 16:55. Pe 14 august, rușii au bombardat orașul Energodar, care se află în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia.Potrivit autorităților, sunt răniți și morți.

„Ca urmare a bombardării Energodar, care a fost efectuată astăzi din suburbii - zona clubului de iaht (SGT „Volna”) - există victime în rândul populației civile”, potrivit primarului Dmitro.
UPDATE 16:05. Papa Francisc a declarat duminică că războiul din Ucraina a distras atenția de la problema foametei în lume și a cerut ajutor alimentar urgent pentru a evita foametea iminentă din Somalia.

„Oamenii din această regiune, care trăiesc deja în condiții foarte precare, sunt acum în pericol de moarte din cauza secetei", a spus el în discursul său săptămânal din Piața Sfântul Petru, referindu-se la Cornul Africii.


UPDATE 15:37. Cancelarul german, Olaf Scholz, va efectua în perioada 21-23 august o vizită în Canada pentru a aborda împreună cu premierul acestui stat, Justin Trudeau, chestiuni legate de ”sprijinul de neclintit pentru Ucraina, protejarea păcii și securității în Europa și în întreaga lume și abordarea impactului global mai larg al invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei”.

Vizita oficialului german prevede opriri în Montreal, Toronto și Stephenville.

Potrivit unui comunicat al Guvernului canadian, preluat de Calea Europeană, cei doi lideri vor discuta despre ”modalitățile prin care cele două țări pot lucra împreună pentru a proteja securitatea energetică și pentru a accelera tranziția globală către o energie curată, inclusiv prin accesul sigur la resurse-cheie precum hidrogenul curat și mineralele critice”.


UPDATE 14:45. Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP și Hotnews.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, „Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp”.

El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot „să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate”.

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.


UPDATE 13:38. Alte două nave care transportau cereale au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră sâmbătă, a declarat ministerul turc al apărării, ridicând numărul de nave care vor părăsi țara la 16, după ce la sfârșitul lunii iulie a fost convenit un acord negociat cu ONU și Turcia.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat sâmbătă că 16 nave care transportau 450.000 de tone de produse agricole au plecat din porturile maritime ucrainene de la începutul lunii august în temeiul acordului, care a asigurat trecerea în siguranță a navelor, relatează Reuters.


UPDATE 13:02.Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să interzică vizele pentru toți cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia Ucrainei de către țara lor, scrie The Guardian.

Acum, Polonia ia în considerare și restricții pentru vizele turistice rusești.

„Polonia lucrează la dezvoltarea unui concept care să facă posibilă să nu se elibereze vize rușilor”, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk agenției de presă PAP, adăugând că o decizie va fi luată în săptămânile următoare.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererile de restricție a vizelor, spunând că interzicerea generală a vizelor pentru ruși este „greu de imaginat”.


UPDATE 12:15. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au efectuat până la 10 lovituri aeriene de grup asupra pozițiilor ocupanților ruși în ziua de 14 august. Forțele Aeriene au anunțat acest lucru pe Facebook.

Astfel, pe tot parcursul zilei, aviația ucraineană a lovit ocupanții în mai multe direcții operaționale.UPDATE 11:28. Uniunea Europeană va discuta la sfârșitul lunii august despre interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, a anunțat vineri ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acesta a apreciat că ”interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei”. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că ”în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi”.


UPDATE 10:55. În ultima săptămână, prioritatea Rusiei a fost probabil reorientarea unităților pentru a consolida sudul Ucrainei, arată ultimele date ale Ministerului britanic al Apărării:

Cu toate acestea, în Donbas, forțele susținute de Rusia - în mare parte miliții ale autoproclamatei Republici Populare Donețk - au continuat să încerce atacuri în nordul orașului Donețk. Lupte deosebit de grele s-au concentrat în special în satul Pisky, în apropiere de locul unde se află aeroportul din Donețk. Așezarea rămâne probabil contestată. Zona se află pe linia de front a liniei de control din Donbas din 2014. Asaltul rusesc urmărește probabil să-și securizeze autostrada M04, principala cale de acces la Donețk dinspre vest.


UPDATE 10:00. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 14 august, Rusia a pierdut aproximativ 43.550 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 150 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 1.864 (+8);
 • vehicule blindate de luptă - 4.126 (+11);
 • sisteme de artilerie - 980 (+2);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 261;
 • echipamente de apărare aeriană - 136;
 • aeronave - 233;
 • elicoptere - 194 (+1);
 • echipamente auto și autocisterne - 3.039 (+7);
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 784 (+5);
 • echipamente speciale - 91;
 • rachete de croazieră - 187.

UPDATE 09:21. Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International dorește ca experți independenți să verifice procesul de întocmire a raportului său conform căruia armata ucraineană ar pune în pericol populația civilă în timp ce încearcă să respingă invadatorii ruși.

Organizația inițiază o verificare „la nivel internațional” a raportului său. Este vorba despre verificarea proceselor și deciziilor care au precedat publicarea comunicatului de presă, a procesului de pregătire a materialului, precum și a analizei juridice și politice a raportului.


UPDATE 09:10. Vladimir Zelenskiy a declarat că orice soldat rus care trage în centrala nucleară Zaporojie sau o folosește ca acoperire va deveni o „țintă specială" și a repetat acuzațiile că Moscova folosește centrala ca șantaj nuclear, scrie Agerpres.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat Rusia că „a lovit partea centralei nucleare în care este generată energia care alimentează sudul Ucrainei". Centrala a fost capturată de forțele rusești din martie, dar este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.


UPDATE 09:00. Pe 13 august, armata ucraineană a distrus două depozite de muniții rusești în Muzikyvka și Nova Kakhovka, 15 ocupanți, un tanc T-72 și alte patru unități de vehicule blindate și auto ale armatei ruse. Pierderile finale ale ocupanților sunt investigate.

Președintele Vladimir Zelenskiy a remarcat „vestea bună” privind distrugerea forțelor și mijloacelor ocupanților ruși pe frontul de sud. În același timp, în Donbas au loc lupte grele. Cele mai fierbinți puncte ale frontului în această direcție, potrivit lui Zelenskiy, sunt Avdiyivka, Maryinka, Pisky și Bakhmut.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august și 13 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media