Europarlamentarul Siegfried Mureșan, despre criza gazelor: „Soluționarea și ajutorul vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă”

18 octombrie 2021, 09:34 Politică 201
Siegfried Mureșan.  Sursa: Facebook/ Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan dă asigurări că țara vecină, România, cât și Uniunea Europeană, va ajuta Republica Moldova privind soluționarea crizei gazelor, problemă resimțită nu doar în țara noastră, dar și în întreaga Europă. „Trebuie să ajutăm Republica Moldova atât bilateral, din partea României, cât și să mobilizăm sprijinul UE”, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, co-preşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-RM.

„(...) exact așa cum România și Uniunea Europeană au ajutat Republica Moldova la începutul anului în criza COVID, în special cu vaccin, la fel avem obligația să ajutăm și acum. Soluționarea și ajutorul în criza gazelor vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă”, a declarat parlamentarul român.

Fiind întrebat care ar fi o soluție, Mureșan a declarat că o oprtunitate ar fi să fie livrat gazul prin gazoductul Iași-Ungheni la capacitatea maximă, pe care acest gazoduct o poate duce.

„Și noi înșine trebuie să ne sporim stocurile și achiziția de gaz. Criza prețului și criza energetică afectează toate țările membre ale Uniunii Europene, ne afectează și pe noi în România, creșterea prețului la gaz, la electricitate, la combustibil și a facturii pentru cetățean o vedem și este o problemă. Și Guvernul României a luat și va trebui să ia în continuare măsuri, dar Republica Moldova este dependentă sută la sută de gazul rusesc și de aceea avem datoria noi, România, să o ajutăm, fiindcă noi avem și alte surse de energie, avem și surse proprii de gaz și trebuie să folosim toate posibilitățile pe care le avem să ajutăm Republica Moldova”, a adăugat oficialul.

Amintim că la 13 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Potrivit ministrului, starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor în acest sens.

Decizia a venit după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, pe care a avut-o la Summit-ul de la Sankt Petersburg.

Delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, a cerut Gazprom să extindă contractul de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește țara noastră este „nejustificat și nerealist”.

Totodată, șeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitrii Kozak, responsabil de dosarul moldovenesc, este așteptat la Chișinău în următoarele zile, pentru a discuta pe subiectul gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, la emisiunea „Vineri”, de la postul de televiziune RTR.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media