VIDEO/ Cabinetul de miniștri a amânat renunțarea la schimbarea sezonieră a orei

20 octombrie 2021, 15:00 Politică 208
Guvernul Gavrilița.  Sursa: gov.md
Miercuri, 20 octombrie 2021, Guvernul s-a întrunit în ședință ordinară. Cabinetul de miniștri a analizat mai multe subiecte de pe ordinea de zi, precum inițierea negocierilor asupra proiectului Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, dar și avizul proiectului de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, care urmează să fie înaintat Parlamentului pentru aprobare.


ACTUALIZARE: 15:36
Toate subiectele de pe ordinea de zi au fost epuizate. Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut membrilor Guvernului care au acces la secretul de stat să rămână.
ACTUALIZARE: 15:35
Guvernul a aprobat eliberarea păcurii din rezervele de stat, după ce compania Termoelectrica a epuizat stocurile încă la data de 15 octombrie.

Astfel, Agenția Rezerve Materiale urmează să elibereze 16.500 de tone de păcură din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice, iar banii încasați de companie vor fi restituiți în bugetul de stat, în baza unui contract încheiat cu agenție.
ACTUALIZARE: 15:32
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia.

Astfel, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții a Comisiei Europene precum și un grant în valoare de 500 de mii de euro din partea Fondului de Asistență Tehnică pentru țările Parteneriatului Estic cu o durată de implementare de 4 ani.

ACTUALIZARE: 15:45
ACTUALIZARE: 15:26
Guvernul au aprobat avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov.

Având în vedere faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care, de altfel, nu stabilește vreun angajament al țării noastre cu privire la schimbarea sezonieră a orei, se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri. Reieșind din cele expuse, se consideră potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”, a menționat minitrul Economiei, Sergiu Gaibu.
ACTUALIZARE: 15:178
Miniștrii au aprobat proiectul de hotărâre privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educaţiei și Cercetării al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei din România pentru perioada 2021-2025, care se referă la oferirea burselor pe toate ciclurile. Protocolul prevede oferirea din partea României a 2050 de burse, dintre care 1950 sunt burse pentru ciclul liceal și restul pentru alte cicluri de învățământ.
ACTUALIZARE: 15:15
Guvernul a aprobat numirea lui Ion Budeci în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii.

„Este arhitect de profesie, a absolvit facultatea de Urbanism. Are experiență în domeniul managementului”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
ACTUALIZARE: 15:1
ACTUALIZARE: 15:10
Cabinetul de miniștri a aprobat rechemarea Violetei Agrici din funcția de Ambasadooare a Republicii Moldova în Regatul Spaniei și a Corinei Călugăru din funcția de Ambasadoare, Reprezentantă Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, în legătură cu expirarea mandatului.
ACTUALIZARE: 15:08
Ședința a început. Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că sunt mai multe proiecte de decizii în lucru, care trebuie să fie adoptate până la sfârșitul săptămânii.


Ordinea de zi a ședinței poate fi accesată pe site-ul guvernului: https://gov.md/ro/content/sedinta-guvernului-din-20-octombrie-2021-ora-1500.

Urmăriți ședința Guvernului Live:

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media