Lukașenko recurge la noi amenințări în scandalul cu Uniunea Europeană legat de valul de migranți: „Dacă noi oprim conductele de gaze naturale?”

11 noiembrie 2021, 14:34 Externe 107
Alexandr Lukașenko.  Sursa: diez.md
Alexandr Lukașenko a menționat joi despre posibilitatea de a opri tranzitul de gaze naturale către Europa prin Belarus. Declarația a fost făcută în urma eventualelor sancțiuni ale Uniunii Europene legat de valul de migranți care a ajuns la granițele Poloniei și Lituaniei, relatează Reuters.

„Noi încălzim Europa și ei ne tot amenință cu închiderea graniței. Și dacă noi oprim conductele de gaze naturale de aici?

Le recomand polonezilor, lituanienilor și altora fără cap să gândească înainte să vorbească”, a spus dictatorul bielorus.

De mai multe zile, situația de la granițele UE cu Belarusul a devenit tot mai tensionată, în contextul în care mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan sau Africa, veniți pe așa-zisa „rută Belarus” au încercat să intre în Polonia și Lituania.

Un convoi de peste o mie de refugiați a ajuns luni, 8 noiembrie, la granița dintre Belarus și Polonia, care încercau să intre în țara învecinată a Belarusului prin punctul de trecere a frontierei Bruzgi (regiunea Grodno). Mai multe imagini video și foto au invadat rețelele de socializare și arată cum sute de oameni, printre care femei și copii se deplasează de-a lungul graniței, în timp ce autoritățile poloneze acuză Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră și își întăresc forțele la frontieră.

În luna iulie anul curent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţa că va permite maselor de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, spunea el.

Potrivit agenției de presă TASS, de la începutul anului 2021, peste 30 de mii de migranți au încercat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a introdus stare de urgență în regiunile care se învecinează cu Belarus și crește sistematic numărul de trupe implicate în protecția frontierei.

În plus, la inițiativa Varșoviei, la granița dintre țări a apărut un gard de sârmă ghimpată, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dotat cu senzori de mișcare și alte echipamente.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media