VIDEO/ Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a participat la cea de-a 41-a sesiune a Conferinței generale UNESCO

15 noiembrie 2021, 17:10 Cultură 169
Sergiu Prodan.  Sursa: captură video/Ministerul Culturii

Ministrului Culturii Sergiu Prodan a participat luni, 15 noiembrie, la cea de-a 41-a sesiune a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) care a avut loc la Paris. Oficialul moldovean a ținut un discurs, în care a menționat eforturile Republicii Moldova în implementarea obiectivelor Agendei 2030, proiectele naționale de succes în legătură cu salvarea și păstrarea tradițiilor naționale cu care ne identificăm, dar și dosarele privind elementele de identitate culturală înaintate comisiei UNESCO, pentru a fi recunoscute drept patrimoniu cultural.

În debutul discursului, Sergiu Prodan a felicitat statele membre UNESCO cu prilejul a 75 de ani de la înființarea Organizației: „Acum 75 de ani, pe ruinele lăsate de către cel de-al Doilea Război Mondial, omenirea a decis să își consolideze eforturile pentru asigurarea unei păci durabile, inclusiv prin crearea Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, eveniment emblematic al istoriei contemporane. Pe această cale vreau să felicit toți funcționarii din cadrul UNESCO, statele membre, dar și umanitatea în ansamblu”, a spus ministrul.

Sergiu Prodan a menționat în discursul său că Republica Moldova a direcționat eforturile de bază în domeniul educației spre implementarea obiectivelor Agendei 2030, în special Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 4, ce prevede asigurarea unei educații de calitate la toate nivelurile de studii, dar și pe parcursul întregii vieți.

O prioritate a Guvernului este asigurarea instituțiilor de învățământ cu medii sigure, non-violente, incluzive și efective de învățământ pentru toți copii, cu accent pe siguranța copiilor și tinerilor în mediul on-line, susține ministrul.

„În special vorbim astăzi despre accentul care urmează a fi pus în educație pe digitalizare. Abilitățile digitale ar trebui să se dezvolte cu siguranță pe parcursul întregii vieți; digitalizarea ar trebui să includă învățarea formală, non-formală și informală, inclusiv formarea profesională a tinerilor. Sfera digitală a crescut exponențial ca importanță inclusiv la capitolul cultural pe parcursul ultimilor doi ani. Pe această cale, aș vrea să aduc mulțumiri Biroului regional UNESCO de la Veneția în legătură cu faptul că la finele acestui an vom da start proiectului Transformarea digitală a industriilor culturale și creative în Republica Moldova, proiect care ne va ajuta să cartografiem sectorul creativ național și să devenim mai competitivi la nivel internațional”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul moldovean a menționat faptul că în Republica Moldova a fost reînființat Ministerul Culturii, și că în premieră, cultura a fost menționată de către conducerea țării drept prioritate națională care necesită o nouă paradigmă de dezvoltare.

Prodan a declarat, în acest context, că peste un an va fi aprobată o nouă Strategie pentru Cultură și Patrimoniu, aliniată atât Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cât și specificului național și anunță că în curând se va semna un acord de colaborare cu USAID.

O altă prioritate strategică a Ministerului Culturii, menționată de Sergiu Prodan, este patrimoniul cultural.

Oficialul a anunțat că Ministerul Culturii a înaintat trei dosare la UNESCO pentru a recunoaște drept patrimoniu cultural Colindatul în ceată de bărbați și Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor, dosare înaintate în comun cu România, și Practici culturale asociate zilei de 1 martie (Mărțișor), dosar care a fost înaintat în comun cu Bulgaria, România, și Republica Macedonia de Nord.

Totodată, Prodan a subliniat faptul că în acest an, responsabilii din Republica Moldova și România au definitivat dosarul Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală, care este în fază de evaluare.

Cu referire la domeniile cercetării și inovării, Sergiu Prodan a menționat și acțiunile de reformă întreprinse în ultimii ani de către Republica Moldova, menite să crească eficiența sistemului național de cercetare și inovare și asigurarea condițiilor optime pentru generarea de noi cunoștințe, să promoveze excelența în cercetare și inovare, să perfecționeze sistemul de finanțare publică a domeniilor, să sporească impactul cercetărilor științifice asupra dezvoltării economiei naționale și a societății în ansamblu și să furnizeze soluții necesare în cazul unor probleme urgente.

Discursul integral îl puteați urmări aici:


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media