Mai multe țări europene introduc restricții înainte de sărbătorile de iarnă

4 decembrie 2021, 14:48 Externe 63
Bruxelles, Belgia.  Sursa: Profimedia Images

În fața amenințării Omicron, tot mai multe state europene impun restricții, mai ales că se apropie sărbătorile, iar riscul de răspândire este și mai mare. Belgia a reintrodus de sâmbătă obligativitatea purtării măștii și limitează activitățile private în interior.

De luni, 6 decembrie, școlile gimnaziale trec în sistem hibrid, cu prezență fizică de maximum 50 la sută. În şcoli, portul măştii sanitare va fi de acum obligatoriu începând cu vârsta de 6 ani, scrie Digi24.

În plus, școlile primare și grădinițele intră în vacanță cu o săptămână mai devreme, în 18 decembrie.

Evenimentele în interior cu mai mult de 200 de persoane sunt interzise, la fel și activitățile extrașcolare. Publicul va trebui să stea aşezat şi să poarte mască. Regula se va aplica inclusiv în sălile de cinema şi în timpul congreselor.

Măsurile care vizează cafenelele şi restaurantele rămân neschimbate. Acestea vor trebui să se închidă la ora 23:00 şi clienţii lor vor fi obligaţi să stea jos, maximum şase la o masă.

Obligaţia telemuncii de patru zile pe săptămână rămâne, de asemenea, în vigoare.

Belgia, care numără 11 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele șapte zile peste 17.800 de contaminări zilnic, precum şi 44 de decese. Circa 800 de persoane, cu forme grave, sunt spitalizate la terapie intensivă pe întreg teritoriul Belgiei, ducând la o suprasolicitare a sistemului de sănătate şi la amânarea a numeroase îngrijiri pentru alte patologii.

Și Guvernul irlandez a anunţat vineri introducerea de noi restricţii, printre care închiderea cluburilor şi distanţarea socială în baruri, restaurante și hoteluri, relatează Agerpres.

Și Dublinul anunţase însă de la mijlocul lui noiembrie o serie de măsuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului şi pentru a proteja sistemul medical, la doar câteva săptămâni după ridicarea aproape integrală a restricţiilor în vigoare. Executivul a recomandat să se lucreze de acasă atunci când era posibil, iar barurile şi restaurantele nu pot funcționa decât până la miezul nopţii. Certificatul sanitar, aplicat deja în baruri, restaurante şi cluburi de noapte, a fost extins la locurile de agrement.

Deşi campania de vaccinare este un succes şi creşterea contaminării a putut fi „stabilizată”, apariţia variantei Omicron, un caz fiind depistat în Irlanda, reprezintă „o sursă de îngrijorare”, a spus premierul Michael Martin.

Irlanda, cu o populaţie de 5 milioane de locuitori, unde aproape 90% dintre cei peste 12 ani sunt complet vaccinaţi, a înregistrat vineri 5.419 de cazuri pozitive, potrivit ultimelor date oficiale. Pandemia a făcut în ţară peste 5.700 de morţi.

Și În Italia, de luni, doar persoanele vaccinate mai au aces acces în baruri, restaurante, săli de agrement şi clădiri publice.

Între timp, Portugalia, cea mai vaccinată țară a Uniunii Europene, a anulat marile evenimente programate pentru noaptea de Anul Nou.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media