Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost de acord să renunțe la greva foamei

20 noiembrie 2021, 15:49 Externe 142
Mihail Saakaşvili.  Sursa: stiri.md

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost de acord vineri seara să pună capăt unei greve a foamei în închisoare, în care se afla de 50 de zile şi care a stârnit tensiuni politice în Georgia şi a determinat Statele Unite să îşi manifeste îngrijorarea, informează Reuters.

Saakaşvili a fost de acord să pună capăt protestului după ce autorităţile s-au oferit să îl mute într-un spital militar din spitalul închisorii unde un comisar independent pentru drepturile omului a spus că politicianul a fost abuzat de colegii deţinuţi şi unde nu a primit un tratament medical adecvat.

În imaginile video realizate de Reuters se poate vedea cum un convoi de automobile, din care făceau parte şi două ambulanţe, a părăsit vineri seara închisoarea din Tbilisi îndreptându-se spre spitalul militar din oraşul Gori.

Într-o declaraţie citată de serviciul de ştiri Sputnik Georgia, fostul preşedinte georgian a declarat că va reîncepe să se hrănească după transferul la spital, dar că nu va accepta niciodată „detenţia sa ilegală”.

Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat pe 1 octombrie după ce s-a întors din exil pentru a strânge opoziţia în jurul său înaintea alegerilor locale. El riscă şase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz în serviciu în timpul exercitării mandatului de preşedinte (2004-2013), acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Fostul lider a spus că a fost maltratat de gardienii săi în închisoare şi a afirmat că se teme pentru viaţa lui.

Organizaţii pentru drepturile omului au condamnat tratamentul rezervat lui Mihail Saakaşvili, considerând că este o răzbunare motivată politic.

Mai mulţi parlamentari din opoziţie au intrat, de asemenea, în greva foamei, cerând tratament medical adecvat pentru Mihail Saakaşvili, exigenţă formulată şi de Statele Unite şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media