„Vorbim despre o pretinsă datorie istorică, care s-a acumulat timp de mai mulți ani. Din 2015, Republica Moldova nu mai acumulează datorii. Din împotrivă, plătește datoriile unor întreprinderi de stat. (...) Noi suntem gata să plătim o anumită parte din datorie ce s-au acumulat la întreprinderile de stat, dar într-o anumită perioadă - așa cum am făcut-o în ultimii ani. Dar sunt datori despre care nu cunoaște cum s-au format, investiții care nu au fost recunoscute de ANRE și atunci, mă întreb, de ce nu au fost atacate în instanță? Sau cum să știm că aceste datorii într-adevăr există? Noi am vrea ca să existe un audit, agreat în comun cu Gazprom, ca să vedem care este suma datoriei și după asta să vedem cum o restructuram.
Acum, când este un preț extraordinar de mare, când este o anomalie pe piață, nu credem că este cazul să discutăm despre o grăbire a unui proces de restructurare a unor datorii. Putem să discutăm despre aceasta atunci când prețul la gaze naturale va fi mai aproape de prețul de care ne-am obișnuit în ultimii ani”, a declarat șefa Executivului în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.
De menționat că, contractul Chişinăului cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a respins noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz.
Amintim că, după eșuarea negocierilor între Gazprom și Chișinău, Serghei Kupriyanov, un oficial din cadrul companiei de gaz, a declarat că, dacă întreaga datorie a țării noastre pentru gazul furnizat, în sumă de 433 de milioane de dolari, nu va fi achitată integral și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Republica Moldova, transmite TASS.
Ulterior, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii, Andrei Spînu, a venit cu primele declarații după vizita de la Moscova privind semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Astfel, Spînu a confirmat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a pretinsei datorii de circa 700 de milioane de dolari.
Începând de vineri, 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.
După instituirea stării de urgență în sectorul energetic, sâmbătă, 23 octombrie, Ucraina a anunțat că este gata să acorde asistență Republicii Moldovei privind aprovizionarea cu gaze în legătură cu situația dificilă din țară, din cauza eșecului negocierilor cu Gazprom - companie controlată de statul rus. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, transmite biz.nv.ua.
Totodată, luni, 25 octombrie, Guvernul Republicii Moldova a informat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.
Totuși, prețul achiziției este ținut în taină, iar potrivit șefei Guvernului, Natalia Gavrilița, prețul nici nu poate fi făcut public din motiv că, potrivit contractului, este un secret comercial.
