Moldovagaz cere repetat consumatorilor să utilizeze mai puțin gaz: „Prin eforturi comune, vom depăși această perioadă dificilă”

15 octombrie 2021, 15:27 Economie 132
gaz .  Sursa: Profimedia Images

Întreprinderea de stat Moldovagaz a cerut consumatorilor vineri, 15 octombrie, să reducă consumul zilnic de gaze naturale. Reprezentanții companiei reamintesc că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic și vin cu o serie de recomandări pentru consumatorii finali, pe care îi îndeamnă să dea dovadă de înțelegere.

„În legătură cu instituirea nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor finali să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Solicităm consumatorilor casnici:

- Deconectarea sistemelor individuale de încălzire (cazane de gaze și alte utilaje) pe perioada absenței (pe parcursul zilei de lucru, pe perioada plecării/deplasării);

- Reducerea la capacitate minimă a consumului utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea consumului de gaze în timpul zilei;

- Limitarea consumului gazelor naturale în scopul pregătirii/ încălzirii hranei și a apei.

Solicităm consumatorilor noncasnici:

- Organizarea programului de muncă al angajaților, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfășoară activitatea de producere;

- Adaptarea și organizarea regimului de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate;

- Reducerea utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer să se desfășoare o campanie de informare în rândul angajaților întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale;

- Identificarea posibilităților de trecere la surse alternative de combustibil.

SA „Moldovagaz” mizează pe înțelegerea și responsabilitatea civică a fiecărui consumator din Republica Moldova. Prin eforturi comune, vom depăși această perioadă dificilă”, se arată în comunicatul Moldovagaz.

Amintim că la 13 octombrie 2021, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

În cadrul negocierilor cu Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, i-a comunicatvicepreședintei de management a companiei Gazprom, Elena Burmistrova, că prețul la formula actuală, din luna octombrie, „nu este unul justificat și ar fi nerealist” pentru Republica Moldova, și a cerut extinderea contractului la condițiile vechi, din anul trecut.

Totodată, oficialul a spus că o echipă tehnică de la minister, Moldovagaz și Gazprom, va începe lucrul în această săptămână pentru a identifica un compromis pentru extinderea contractului de livrare a gazului.

Totodată, Spânu a menționat că se poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții alternative de livrare a gazelor: „pregătim combustibilul de rezervă, suntem gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt soluții de rezervă, firești în condițiile actuale”, a spus Spînu.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media