Andrei Spînu: „Lucrurile revin la normal. Presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească”

2 noiembrie 2021, 19:37 Economie 84
Termoelectrica.  Sursa: Realitatea.md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că lucrurile în sistemul de gaze din Republica Moldova revin la normal. Andrei Spînu susține că presiunea în conducte revine la normal și chiar continuă să crească.

„Lucrurile revin la normal. Presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească, valoarea medie a presiunii gazelor naturale din conductele magistrale ale sistemului de transport fiind de cca 22,6 bar. Volumul de gaze naturale care urmează să intre la punctele de interconectare cu Ucraina, la ziua de astăzi constituie un volum de 14,2 mil. m3, față de 5,7 mil. m3/zi în luna octombrie”, a scris Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Vicepremierul dă asigurări că situația cu conectarea la energia termică la Chișinău este una în regim normal, peste 90% din fondul locativ fiind deja conectat la rețea.

„Din totalul de 4.430 de obiecte racordate la SACET sunt conectate la încălzire 3.335 (aproximativ 75%), dintre care: 2.540 blocuri locative, ceea ce constituie peste 90% din fondul locativ, 142 grădinițe, 124 școli/licee, 58 instituții medicale, 50 instituții superioare de învățământ, 283 agenți economici, 114 case particulare. Pe parcursul zilei de astazi, urmează să fie conectate încă 136 blocuri locative. Din cele 2.845 de blocuri locative neconectate, cca 170 sunt neconectate, din considerentul că administratorii nu au solicitat furnizarea energiei termice pentru încălzire”, a mai scris Spînu.

Ministrul spune că rețeaua din Bălți a revenit la normal și că din „30 octombrie CET-Nord a revenit la regimul normal de lucru și a început a conecta consumatorii conform graficului și regimurilor tehnologice de producere. La situația actuală sunt conectate toate obiectele sociale și 412 blocuri locative din numărul total de 719. Termogaz-Bălți, la fel a primit volumele necesare de gaze naturale, respectiv a conectat obiectele sociale și blocurile locative deservite”.

În continuare, ministrul a anunțat măsurile pe care urmează să le ia în timpul apropiat. Printre acestea se numără „trecerea SA „Termoelectrica” CET Sursa 1 de la utilizarea păcurii la arderea gazelor naturale; Suplinirea rezervelor de combustibil alternativ; Compensarea volumelor de gaze naturale preluate din conturile de echilibrare operaționale ale sistemului ucrainean și românesc de transport al gazelor naturale; Compensarea volumului de energie electrică consumat din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin creșterea graficului de producție al MGRES”, a încheiat Andrei Spînu.

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media