Implementarea Acordului de Asociere RM – UE/ A avut loc audierea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Cancelariei de Stat. Popescu: Lucrăm la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană

31 ianuarie 2023, 16:00 Politică 80
Audierea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Cancelariei de Stat.  Sursa: multimedia.parlament.md

Comisia politică externă și integrare europeană a organizat audierea rapoartelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Cancelariei de Stat cu privire la evoluțiile implementării de către autoritățile naționale a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La ședință au mai participat deputați din Parlamentul Republicii Moldova și membri ai societății civile.

Prezent la audierile publice, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, s-a referit la acțiunile întreprinse după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Am adoptat un plan de implementare a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, care au fost formulate pentru Republica Moldova. Recomandările vizează predominant reforma justiției, lupta cu corupția și cu crima organizată, precum și fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană.

(...) În paralel, noi dezvoltăm structurile și ne organizăm pe intern, pentru a materializa acest proces de aderare la Uniunea Europeană, așa cum anterior au făcut și alte state candidate cum ar fi România, Slovacia, Cehia, acum aproximativ 20 de ani sau statele din Balcanii Occidentali din ultimii ani, și noi în acest moment dezvoltăm aceste două paliere prin care continuăm apropierea noastră de Uniunea Europeană și integrarea în UE.

Pe partea Acordului de Asociere știm bine că țara noastră a reușit să avanseze pe foarte multe paliere în Acordul nostru de Asociere, dar și în alte domenii de interacțiune cu Uniunea Europeană. În ultimul deceniu, am obținut și posibilitatea de a călători fără vize în Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb, prevederile privind Zona de Liber Schimb care se conțin în Acordul de Asociere, care ne-a permis în ultimii ani sau aproximativ un deceniu să ne reorientam inclusiv comerțul nostru exterior, să dezvoltăm comerțul nostru predominant cu statele Uniunii Europene, cărora le revin aproximativ ⅔ din exporturile noastre și acest lucru ne-a permis treptat să devenim mai rezilienți, inclusiv din punct de vedere economic.

Între timp, în ultimele luni, de la obținerea statutului de candidat, pe partea executivului ne pregătim de implementarea acelor măsuri, care nu s-au implementat anterior în cadrul procesului de asociere, sau nu, neapărat reieșeau din Acordul de Asociere. Și aici după obținerea statutului de candidat în vara anului trecut, am adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene, care au fost formulate pentru Republica Moldova, astfel încât, să putem avansa în relația cu Uniunea Europeană.

Știți bine că acest plan de implementare a celor 9 măsuri ce țin de recomandările Comisiei Europene, predominant vizează reforma sectorului justiției. În ultimele luni am depus acest efort suplimentar, inclusiv cu partenerii noștri de a accelera reforma justiției, astfel încât, Republica Moldova să corespundă așteptărilor Uniunii Europene”, a adăugat viceprim-ministrul Nicu Popescu.

În paralel, potrivit șefului diplomației moldovenești, se lucrează și asupra unui nou plan de „accelerare a procesului de integrarea europeană” pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană.

„Planul precedent cu 9 recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativ Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderare la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și acțiunilor, care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare.

În viitorul apropiat vom face public și acest plan prin care absolut fiecare instituție, absolut fiecare domeniu de aderare la Uniunea Europeană va obține noi obiective ambițioase și prin acest plan de accelerare avem obiectivul de a implementa o serie de măsuri către sfârșitul primăverii a acestui an, astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare”, a precizat Popescu.

Totodată, în cadrul ședinței, secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan, s-a referit la procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Astfel, din numărul total de 705 acte UE stabilite pentru implementare prin Acord, 377 au fost transpuse în totalitate, iar 158 au fost transpuse parțial. Totodată, 144 de acte UE nu au fost transpuse, iar 17 au fost identificate ca fiind neaplicabile pentru Republica Moldova.

În acest sens, autoritățile își propun amplificarea nivelului de aliniere a legislației țării noastre la acquis-ul UE, precum și realizarea Planului de accelerare a implementării angajamentelor ce reies din Opinia Comisiei Europene.

Prin urmare, Parlamentul va primi o listă de priorități legislative ale Guvernului pentru sesiunea de primăvară 2023.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a accentuat necesitatea coordonării eforturilor la nivel de Cancelarie de Stat, de Guvern și de Parlament, în procesul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, pe platforma Comisiei vor mai fi organizate audieri la acest subiect.

„Toate comisiile parlamentare au delegat reprezentanți și urmează, de comun, să desfășurăm o serie de audieri pe dimensiunea implementării Acordului de Asociere, la care vor participa reprezentanți ai mai multor instituții. La următoarea ședință, organizată în colaborare cu Comisia economie, buget și finanțe, va fi audiat Ministerul Economiei”, a punctat Doina Gherman.

De menționat că la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului său periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate condițiile.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media